Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Привет на всички ! :)

Искам да се обърна към всички вас за мнения и съвети. Скоро ще ми се налага да правя ремонт на баня, а аз съм човек който много обича да се плацика и напарва с топла вода. Гледахме и мислихме с приятелката ми, и решихме, че искаме да си направиме комбинирана душкабина-вана, хем така няма да се мокри излишно останалата част от банята.
Видях, че се продават разни готови такива модели, но когато съм се къпал в вана съм останал с впечатлението, че пластмасовото покритие на готовите вани е доста мазно и хлъзгаво а и формата им е леко овална отдолу и е опасничко да си прав в такова корито. Искаме да си иззидаме сами ваната, като идеята е да е с плочки не само отвън но и отвътре, така няма да се пързаля, когато се къпеш само с душа а и пода ще е правичък.

Но сега основния проблем се явява проблема, че вероятно водата ще се изстудява много бързо в такава изидана вана. Мисля, че ще има такъв проблем! Как може да се избегне? Някаква изолация ли да се постави под вътрешните плочки в ваната, фибран ли, газобетон ли, какво? Въобще възможно ли е да се сведе до минимум това евентуално отнемане на температурата от водата и практично ли е въобще? Дайте някакъв съвет, понеже аз се занимавам с машиностроене а не с строителство и нямам опит с такива хидросистеми и съоражения.

Мерси за вниманието на всички! Надявам се да ме насочите, как да се справя с проблема.
VLADO66 - майстор
Колегата gechev ще се включи и ще ти предложи да си отлееш ваната от полистиролбетон :) Само че за да стане здраво под полистиролбетоновото дъно трябва да направиш подложка от класически бетон.Арматурата се подразбира че е задължителна,както и това че срещуположната на душа срана трябва да има наклон 60-70гр. за да можеш да положиш морно тяло на нея :)Да не забравиш http://shophunter.eu/bg/prod_det.php?pr ... vana_viega ,който трябва да се положи в кофража при изливането на полистиролбетона.Хидроизолацията е задължителна.С трудна задача се залавяш,желая ти успех.
brad4edat - специалист
Мерси за вниманието колега ! :) Знам че няма да е лесно, но банята е на тухла, ще се прави и парно, и вече като ще е суматоха, то поне да направя и това удобство, което си мисля, че си заслужава труда и вниманието. Друго си е когато си уморен понякога, особенно зимата, да се понапариш лекичко:)

Докато бях сега навън, се замислих дали в бетоновата основа и в стените на ваната, не може да се пуснат и по 1-2 тръби с топла вода от парното. Един вид като подово, но вградено в стените на ваната, с автоматични (някакви термо глави) регулатори на дебита на топлата вода, за да не прегреят плочките и да се отлепят. Така ще реша проблема с изстиването на водата, а и даже ще задържам температурата в пълната вана, без да тече постоянно по много нова затоплена вода.

Скъпа ли е тази смес за отливането на коритото, и сложно ли е за нанасяне? Имам поне месец и половина време до тогава, че може и два, но времето си лети и трябва да го планувам по отвреме :)
hidrazin - майстор
На село имам такава вана в банята. Правена някъде в началото на 80-те. Няма изолация - само бетон и е с дъртите фаянсови плочки 15х15 лепени с пясък и цимент. Фуги естествено - бял цимент. До сега плочка не е се е отлепила. :supz: Банята е с размери някъде 2,5х2,5 м и бойлера е на дърва. Последните няколко години ме нямаше и не е ползван и сигурно ще е за смяна ама поне ще му използвам печката за барбекю. :) Когато се ползваше го пълнехме с гореща вода и тя си затопляше стените. След напълване - студена за корекция на температурата. После повече от час нямаше нужда от топла вода.
И да си призная - няколко пъти съм заспивал във ваната (след злоупотреба) и се събуждах след часове. Е разбира се водата беше вече изстинала и фаса ми плува във водата. :lol:
:partyman:
brad4edat - специалист
И аз съм заспивал в вана:)

Какво мислите за идеята да вградя 1-2 тръби в стените на ваната и да ги подгрявам от парното, когато е запалено?
VLADO66 - майстор
Ако я правиш от полистиролбетон тръбите няма да имат кой знае какъв ефект.По-добре инвестирай в комнлект за джакузи и ваната я направи за 2-ма човека най-малко :wink:
brad4edat - специалист
Ами и аз така го мисля за двама души, или поне персон и половина :lol: Тряба да разпитам приятели в строителството, дали ще можем да отлеем този полистиролбетон, а колко ще трябва да е дебел 4-5 см.?
VLADO66 - майстор
Пода-6-7см бетон и 5-10см.полистиролбетон върху него,стените 10см.полистиролбетон.
gechev - специалист
Брадчедат, като ти дойде времето за ваната се обади и ще ти покажа всичко. Полистиролбетона ще го направим хидрофобен и даже топлината от тръбите няма да избяга в бетона. Полистиролбетона може да се моделира, но тогава не се слагат плочки. Лесно става и друг номер само че с вана. Правиж си кофраж и изливаш вътре полистиролбетона. Докато не е втвъртил натискаш ваната отгоре, слагаш някъква тежест отгоре и готово на другия ден декофрираш и лепиш плочките. Варианти много.
VLADO66 - майстор
А-а-а Гечев,включи се а аз се пъна :cool:

Тема "Вана от плочки ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: