• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
Тани - модератор
За едно и също говорим :partyman: Точно това имам предвид - посрещане на собствените нужди. Именно затова е важно и мощността да е добре изчислена , за да няма неприятни изненади. Ако мощността е прекалено голяма, а изкупната цена ниска, то централата може и да не си върне парите никога. Ако пък е с прекалено малка мощност, то няма да успява да ми покрива сметката за тока! Ако внимателно си чел мненията ми, предвиждах след две години да са паднали цените на оборудването до около 1000 - 1500лв / kWp .Е , ще има да почакаме с тези мита , но от догодина , като си направя новия покрив, смятам да "изгарям" по някой лев на покрива! Обикновено изчисленията за рентабилността на инвестицията се прави на база сравнение с пари в банката, но това не е коректно, защото главницата в банката се обезценява с годините , а се предполага, че цената не енергията ще расте!
ivanovbg - майстор
Абе те искат -"пипнеш копче джам пада", а не - "пипнеш копче и ако има слънце джам пада" Играят на сигурно. :wink:

В края на краищата тока не е толкова голямо перо в бюджета че да му мислим толкова. Аз примерно плащам около 40лева в Сф и 20-30 на вилата. Лятото не плащам в София - зимата не плащам на вилата. А за цигари - около 300 на месец :?
Тани - модератор
Е, аз този месец съм скромен - само 120лв. ток :wink: През лятото толкова , а през зимата повече! Почти няма за смисъл да пестя :lol: :lol: :lol: Колко са 2000 лв. на година :wink:
ivanovbg - майстор
Е от какво? Аз на вилата съм с топла вода от слънцето и харча ток само за компютър, телевизор, осветление, хладилник, за готвене , нещо за инструменти, заварки като си работя по двора. Май нямаш нужда от слънчеви панели, а от енергиен одит :lol: Има какво да се оптимизира при теб.
fbr - майстор
Чакай, чакай сега. Като спорихме за АЕЦ, като мотив изтъкнахме, че цената на енергията ще пада, сега пък излезе че ще се качва. Точно с лихвите в банките трябва да се правят анализите, защото парите и лихвите са всеобщ еквивалент на развитието. То, че главницата се девалвира с годините е вярно, но и панелите с годините се амортизират, а и цените им падат.
stivemaster - майстор
Аз пък ще отбележа, че за проблемите на китайците не бива да берете грижи,такива ще берат безхаберниците от останалия свят, които "га ядоха кифтетата не реваха ...." сега реват.Това за което говорите с митата на панелите, се нарича икономическа война и аз съм на мнение, че Евросъюза не е в състояние да води такава с Китай.Тепърва тъпото им лобистко решение, ще се отрази и на нас.А между другото, понеже сме загубена държава, пропуснахме шанса да осребрим членството си в съюза, като приютим китайски инвеститори в тази област, а загубихме дори собствените си !!!

Това че китайците инвестирали в АЕЦ, щото едвали не не ги кефели ВЕИ, е смешно изказване на колега, с високо самомнение и склонност да обижда на "знания".Справка.

Относно акумулирането на енергия както вече съм писал, съм убеден привърженик на идеята но ,тя се вписва много добре само в системата на оператора, дали НЕК или друг но оператор на електроенергийни съоръжения.Варианти иначе има и то по евтини от ПАВЕЦ -1;2;[url=http://www.dnevnik.bg%20zelen/2012/10/02/1918096_vtechnen_vuzduh_suhraniava_energiia_pochti_kato/]3[/url]

А иначе, докато обсъждане вътрешнозаводските си глупости ,на кой на къде му виси и не измислихме дори за какво протестираме преди 2 месеца ,да не говорим да имаме ясна визия и да осъзнаваме собствените си интереси ,това ни поведение разбира се няма да ни се размине.

За да не звучи просто хейтърско, мисля да предложа да обсъдим, какъв ефект според вас има соларния бойлер като такъв, в контекста на спестяващ електроенергия, на фона на съоръжение за производство на такава .Според мен е по евтин и макар и според вида си различно ефективен, все пак е предпочитан макар и недостатъчно масов вариант.
ivanovbg - майстор
Стивчо, отвори си очите за ядрената енергетика на Китай - http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/11/29/ ... vetovnata/
И какво са инвестиции за 52 милиарда за ВЕИ, които не включват само солари, като планират 20 АЕЦ-а по 50 милиарда. Мисли малко като четеш и не чети избирателно :wink:

И какво е това няма да ни се размине . То си е ясно че като пре*бахме всички заводи ще изнасяме само суровини, а ще внасяме готови продукти. Оправия няма да има докато търсим инвеститори. Знаеш ли какво е инвеститор? По лошо от банкер. Това е човек който дава пари за нещо и му дреме какво ще прави - държавата трябва да му гарантира печалбата. Трябват ни бизнесмени, а не инвеститори. Но пък кой ще се хване за нещо като трябва да почне от нулата? Под нулата разбирай "подкупи" за да започне фаза за проучване, а не първа копка за някакъв завод, това вече е втора фаза в бизнеса.
stivemaster - майстор
Иванов стига с менторския тон бе пич, контролирай се моля те. Не ми тикай тези проекто инвестиции в АЕЦ, като се правиш на голям сметач ,защото ако си такъв щеше да прецениш, какво значи това което казваш за атомни централи със срок на строителство най малко 15 години пред 44 млрд.Е годишно производство на ВЕИ технологии !!! .
hidrazin - майстор
stivemaster написа:
Иванов стига с менторския тон бе пич, контролирай се моля те. Не ми тикай тези проекто инвестиции в АЕЦ, като се правиш на голям сметач ,защото ако си такъв щеше да прецениш, какво значи това което казваш за атомни централи със срок на строителство най малко 15 години пред 44 млрд.Е годишно производство на ВЕИ технологии !!! .
Ами Стивчо не му се карай така на човека де. Гадно е когато някой друг е прав а? И какво като има 44млрд. годишно от ВЕИ технологии? Ми те ги произвеждат и ги изнасят. Нали знаеш че само за Европа са изнесли за 21млрд. за една година? Сещаш се - изнасят ги а не си ги монтират, и не били компютри ами компоти. И не ги изнесли, ами им ги върнали заради изтекъл срок на годност. :lol:
Те и арабелите от ОАЕ са глупави и нямат пари за консултанти та почнаха планираното строителство на реакторите си. Кой да им каже на завалите че е по-добре да си слагат само панелки на това яко слънце и да си горят природения газ дето го имат.
Започва строителството на първата АЕЦ в ОАЕ
Саудитска Арабия и Емирствата строят 70 ядрени реактора до 2030 г.
:partyman:
stivemaster - майстор
Изобщо не ми се влиза в такава схема, но да проверим каква е целта на присъствието ти в темата Хидразине .Ще имаш ли честта да докажеш с цифри че не е, това което аз твърдя че е несъстоятелно.Твърдя че количеството на ядрения ток в Китай, е несравнимо с това от ВЕИ.
Прочети даречем този източник (или ако имаш друг посочи него) каква част от енергопроизводството на Китай е от АЕЦ .Четем че "Китай планира да увеличи към 2015 г. оперативния капацитет на ядрените централи в страната до 40 000 мегавата"
След това прочети и даречем тозиматериал и сравни стойностите с тези за ВЕИ ,тук се посочват около 320 000 мегавата !!!
За различните видове ВЕИ, ръста е от 5 пъти за две години ,до 10 пъти за две години !!!
Аз подчертавам, че не съм голям сметач, нито талантлив хейтър, но както и да го извъртиш .......
Според твоите "научни" познания, подкрепени с нито едно доказателство, но пък с присмех ,обиди и подигравка към всяко чуждо мнение, нищо друго освен АЕЦ, не бива нито да се обсъжда, нито си заслужава изобщо да се мисли.
Зададох въпросче, как преценявате необходимостта от най евтината ВЕИ и задължителна за въвеждане в България според мен, дори със субсидии - соларните системи за БГВ,но никой не показва интерес в тази насока, ти разбира се си толкова високо, че не би видял нещо толкова незначително.
Накрая, за да покажа че когато човек не иска да знае нещо, няма смисъл да му обясняваш каквото и да било ,а който иска ,знае как да го направи ,знае и как да е рентабилно.
Остани си със здраве !
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: