• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
hidrazin - майстор
stivemaster написа:
Изобщо не ми се влиза в такава схема, но да проверим каква е целта на присъствието ти в темата Хидразине .Ще имаш ли честта да докажеш с цифри че не е, това което аз твърдя че е несъстоятелно.Твърдя че количеството на ядрения ток в Китай, е несравнимо с това от ВЕИ....
Аз подчертавам, че не съм голям сметач, нито талантлив хейтър, но както и да го извъртиш .......
Ами хайде да проверим каква е целта на твоето присъствие. За това че не си сметач вече е ясно.
Според линка дето си постнал:
http://www.greentech.bg/?p=36842
се вижда че Китай имат вече инсталирани ЦЕЛИ 7GW соларни централи. Наистина сравнено с нашите почти 1GW и по-точно - 0,942365 GW е близо над седем пъти !!! А сега сравни България и Китай - ако искаш по площ, ако искаш и по брой население. :lol: Ти май гледаш през ключалката на вратата и виждаш само това, което искаш да видиш. Нека малко ти разширя кръгозора:
Прикачен файл:
капацитет електричество инсталиран.png
капацитет електричество инсталиран.png (28.33 KиБ) Видяна 2083 пъти
Ами нормално е да имат ръст на и на фотоволтаични и на ядрени централи при 71% произведена електроенергия основно от въглища плюс малко газ и петрол. Планирали си били 40GW да им станат ядрените централи и още толкова фотоволтаичните. И като ги направят какво? Нито едните, нито другите ще минат 5% от инсталираните им мощности за производство на ел. енергия.
А относно ВЕЦ-овете им - хич и не ги тикай в сметката. Те имат къде да направят и още такива при тези природни дадености за разлика от нас. Пък и процентно в микса ВЕЦ-овете у нас са горе-долу колкото в Китай.
Така че китайците много има да ни гонят - и за ядрената енергетика и за фотоволтаиците. :)
А за това как не трябва да се прави и кой не знае как да го направи наистина си дал правилния линк:
http://www.economy.bg/world/view/3974/S ... rk-v-sveta
Ще се получи нещо подобно като у нас - 61% от инсталираните фотоволтаични мощности са в ръцете на 15-20 човека. Дано не е така поне там и наистина парка да е изцяло държавен.
А и с този линк драстично се отклоняваш от темата. Да припомня - тя е "Направи си сам енергетика" а не "Кой да НИ направи енергетика".
Лек и успешен ден.
:partyman:
stivemaster - майстор
И какво каза сега Хидразине, прочете ли си поста или ти друго не знаеш .Пишеш си за нещо, в която и да е тема, ако ти липсва дар слово, информация или довод просто ги заместваш с подигравка и готово.
Забележката на Иванов правя, по повод неадекватното сравнение с ядрените мощности на Китай.Без да знаеш изобщо защо и на страната на кого, се включваш неподготвен и си "вдигаш топката" и си пишеш за своите си работи.Но темата не е за фотоволтаиците, срещу които си се фиксирал очевидно и дори не забелязаш какво предлагам като част от енергетиката (инсталации за БГВ), която сами можем да си изградим и е най евтина или пък за ВЕИ с най голям ръст в Китай (ВяЕЦ).Тези неща явно не са ти в схемата и затова.
И моля те не коментирай сърбите, щото един сърбин винаги го е вадил поне 2 пъти по голям от твоя,сърбите през целия комунизъм бяха по добре платени и заредени със стоки,имаха пълната свобода да пътуват по света и се опънаха дори на американците дори и след като им събориха цялата държава.
И за да разбереш разликата - те за разлиа от нас имаха топки да си въстановят държавата и днес да са по добре от нас, дори след война, дори и без Евросъюза.

Според пълноценните участници в темата, каква би била най общо казано файдата от системи за БГВ, на фона на целта пред България - за 20% повишаване на енергоефекттивността ?
ivanovbg - майстор
Стиви, еми направи си една микро инсталация за БГВ и спри да ни даваш пример за тоя, оня. Дай пример със себе си, ако можеш.
VLADO66 - майстор
Моя опит с слънчевото топлене на вода се изчерпва с навит в една кофа от мазилка 30 метров маркуч,да не ми се мандахерца из краката в двора.В интерес на истината въпреки жълтия му цвят вади доста топла вода-да си измия аз и жената краката разкаляни в градината.А сега сериозно-от известно време се блазня от мисълта да хвърля на покрива на барбекюто една навита РЕ тръба/за водопровод/ 32мм. стотина метра.
ivanovbg - майстор
По добре се разходи до вторични някъде и вземи някой бойлер. Гледай да е от новото поколение. По тънкостенни са. Изчисти го от пяната, завари ако е пробит някъде, бойдиши го черен и си готов. В момента в градината съм с такъв. Даже стига и душ да си хвърлим с жената. И внимавай, налага се разреждане.
VLADO66 - майстор
Една роднина си е сложила на лятната баня отторе 500литров алуминиев гюм за мляко,купен от разпадащо се ТКЗС :)
hidrazin - майстор
У нашия край от незапомнени времена се ползват кубчета от барут. Представляват метален куб от поцинкована ламарина с размери по спомен 45х45х45 см и много дебел поцинкован херметичен капак с дръжка на ексцентрик. За размерите ако някой се интересува утре мога да ги проверя. Боядисан черно и на асмата. Преди много години ги продаваха на някакви смешни пари.Е, вече ги няма ама на мен ми се търкалят 2-3 куба. В единия навремето варяхме компоти. :-D Още не е изгнил.
:partyman:
stivemaster - майстор
Ами аз за да агитирам затова, сигурно съм го правил Иванов и то не един път и съм установил че система за 1100-1200лв спестява годишно 1200-1400kWh ,които не искам да смятаме в пари директно, а да сравним с такава примерно (струваща над два пъти повече) и да оценим подкрепата на българското !!!
В апартамента в който живея от година и нещо, все още не ми се е отворила възможност да сложа, защото цяла година не можем да вземем решение за ремонт (на третата година) на некачествено положена хидроизолация на покрива. Знам какво ще кажете сега, че може да се свали тази и положи нова ХИ без да ми повредят монтажа, но позволете ми да не вярвам на това.
Ще изчакам още малко и ще сложа и тук. По интересно е как смятате че е по коректно, да класираме видовете енергийни съоръжения и да посочим данни и сравнения относно ефективността им.
infomar
stivemaster написа:
Ами аз за да агитирам затова, сигурно съм го правил Иванов и то не един път и съм установил че система за 1100-1200лв спестява годишно 1200-1400kWh ........
Какви са РЕАЛНИТЕ спестявания, които се отразяват на джобът на потребителя, а не теоретичните максимално възможни. Т.Е. теоретично може да се спести в идеалният случай 1400 kWh, а реално не повече от 200-300kWh т.е. това са реалните икономии отразяващи се на кесията ... а не на очакванията :? При едни и същи условия колко е "спечелил" в края на годината, а не колко би могъл да спечели. Сам знаеш, че може теоретично да получиш 1400 kWh, но колко от тях реално ще използваш в домакинството и да ги конвертираш в левчета.
Ако си го правил и даваш твои реални данни, и ако вземем средни стойности от 1000 kWh икономии за година, то ти си икономисал 1000 kWh х 0.2лв. = 200 лв., и то ако приема, че си нямал никакви поддържащи разходи... транспорт свързан с тях, възстановяване на вложената сума за направата му... изпитите бири и ракийка с мезе...и т.н.т.
Все пак виждам противоречие - в началото казваш, че "сигурно съм го правил Иванов и то не един път", а после казваш "все още не ми се е отворила възможност да сложа...." Това теоретични разработки ли са или нещо реално? Питам, защото и аз очаквах да получа среден теоретичен добив домати от едно растение около 20 кг, а реално получих много по-малко миналата година, което се дължеше на много субективни и обективни причини.

п.с.
Мисля, че реално прогнозните резултати спокойно могат да се вземат с един коефициент - една четвърт!! Там където участва природа, нищо не е 100% сигурно :? а ако стане повече.... ще пляскаме с ръце.
stivemaster - майстор
Ами не четеш добре бе Инфомаре, не знам българския матерен ли ти е щото не го вдяваш много но съм писал че не съм успял още В ТОЗИ АПАРТАМЕНТ !!! По ред причини последните години смених три апартамента ,като този е третия.
Навярно ще се съгласите че в апартамент не е много лесно ако не си както аз сега на последния етаж .
Преди тези апартаменти на мое жилище съм си поставил може би от най евтините турски селективни термосифони 150л.(излезе под 1000 лв).Иначе на моите обекти доставчици са монтирали всички видове системи , като аз се е налагало да измъдрям комплектация и монтаж три пъти на двама от инвеститорите си.
За техните ще се въздържа да коментирам, щото са със по скъпи материали, но за моята ще кажа само че Инфомар е дълбоко неинформиран. Само като прочетем сравнението му, на доматите със система доставяща топлина от слънчевото греене, което е с непроменими параметри (дори по скоро постепенно повишаващи се) !?!?!
Този евтин турски боклук, правеше достатъчна за къпане на двама души вода, през поне 250 дни в годината .Тоест с по хубав панел и по голям съд (препоръчвам двойно по голям от потребния електрически) файдата ще е още по голяма. Ето една сметката на такава система:
Нормален електрически 100л бойлер харчи 4.5kWh за да загрее и у нас потребяваме поне един на всеки от 365-те дни в годината 1642.5kWh .
Ако соларната ти система е с поне 150 л бойлер и го стопля 250 пъти годишно, това прави 1687.5 kWh годишно.
Защо ли ги смятам обаче тези неща, като помолих по нагоре да не ги превръщаме (профанизирайки темата) директно с кинти, а да сравним ефекта от тях, в сравнение с други енргийни съоръжения.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: