• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pansim - майстор
Привет колега по форум.
Интересно защо пишеш три поста един след друг?
Явно си бил ядосан, на мен...или? Както и да е. Наистина писах че се оттеглям от писане в тази тема, защото явно те подразних и сега виждам същото раздразнение в написаното от теб. ЗАЩО?
Минавам на въпроса - това което си постнал като картинка се нарича синхронен изправител. Този тип изправители наистина има предимство пред изправителя с диоди, НО ВНИМАНИЕ не винаги.
Обяснявам защо е така - при ниски напрежения примерно до 50-70 волта МОСФЕТ технологията позволява създаване на транзистори с изключително малък пад върху тях в отпушено състояние. Това довежда и до по малки статични загуби при работата на този тип изправител. Например на този принцип има направени компютърни захранвания с висока мощност за постигане на малко топлоотделяне.
При заваръчните инвертори предимства такъв изправител НЯМА, защото се налага упoтреба на по-високоволтови МОСФЕТ-и със съответно по- голяма съпротивление дрейн-сорс в отпушено състояние!

Леко отклонение - това е една от основните причини да се употребяват ИГБТ транзистори в схеми като разискваните тук. Рзбира се и двете технологии се развиват и в бъдеще може би ще има и по-интересни МОСФЕТ решения.

По отношение на изчисляването на силовия трансформатор - има два начина
1. Използуват се формули - има ги по дебелите книги.
2. Използуват се готови програми - предвид практическата насоченост на форума, този начин е за предпочитане.
Ето една от многобройните програми в интернет пространството.
Нещо се намекна за - пиши ми на лични - комерсиална употреба и т.н. Ако имаш нещо към мен - просто го кажи.
Лично ти, НИКОГА нищо не си търсил от мен, и аз НИКОГА не съм ти отказвал. Ако не е така моля да бъда извинен.
В този форум, а и в други форуми съм помагал на колеги с каквото мога точно в областа на изработване на заваръчен инвертор. Получавам запитвания по скайп, на които според възможностите и знанията си, отговарям.
Това че правя забележки ли те дразни? Или че се опитвам да насоча колеги по правилния път за изработване на инвертор? А правилния път е четене, четене и пак четене. След като са ни ясни основните принципи, се опитваме да ги приложим на практика.

ПП днес почина при катастрофа мой приятел. Нека почива в мир!

Прикачен файл

ExcellentIT(5000).rar
(211.81 KиБ) Свален 289 пъти
kalinvd1 - напреднал
pulsar написа:
Нещо не ми харесват осцилограмите!!!
Защо повдигна честотата?
С какви транзистори си?
Какви токове искаш да изкараш?
С колко волта запусна трафа?
За довечера имам два трафа, един мой Е70 и един на познат Е65 - за да им определя честотата и междината.Мога да пусна снимки на цялата постановка.

Защото съм навил трафа 15/5. Честотата ми е 50кГц коефициента на запълване 0,45.Правих корекция с елементи е снимките са тези вече.Транзисторите в момента са IRG450U ,но след няколко дни ще ги сменя с буква W.Подадох 40 волта на трафа.Искам да изкарам най много до 130А.

Прикачен файл

IMAG0616.jpg

Прикачен файл

IMAG0615.jpg на КЕ на силовия транзистор

Прикачен файл

IMAG0610.jpg на ценера

Прикачен файл

IMAG0609.jpg на 6 крак на ис
pansim - майстор
Калине, осцилограмите на К-Е не са нормални и причината НЕ е в честотата нито в броя навивки на силовия траф. Провери си правилноста на монтажа и елементите
Формата на импулса на ценера е добра, но е желателно да дадеш примерно 500нс/дел на осцилоскопа, за да видим задния фронт на импулса колко наносекунди е. Това е важно за динамичните загуби при превключване на ИГБТ
andro440 - майстор
pansim написа:
Калине, осцилограмите на К-Е не са нормални и причината НЕ е в честотата нито в броя навивки на силовия траф. Провери си правилноста на монтажа и елементите
Формата на импулса на ценера е добра, но е желателно да дадеш примерно 500нс/дел на осцилоскопа, за да видим задния фронт на импулса колко наносекунди е. Това е важно за динамичните загуби при превключване на ИГБТ
Ето ...за това ставаше дума ! колко е лесно! ,да се даде съвет и помощ ...А не ,да се казва ...това го пише в дебелите книги и трябва да се чете .../всички ,вероятно четат,щом са се захванали да правят ,нещо сложно/ ...едни имат малко време ...други -професията им го изисква и знаят, /по Вече/! за едните е хоби ,за другите професия .

Искаш ,да ти се извиня? -ИЗВИНЯВАЙ, ако с нещо съм те обидил .,.но! ,нека да не се присмиваме на хората ,които питат и да ги изпращаме да четат/или репликата ...ти не можеш да пуснеш 5 вата захранване -какво остава да запуснеш 5 киловата ///-не бива така! ..факта ,който ме подразни . Иначе нищо лично към теб ,напротив ,радвам се ,че си специалист и разбиращ ...
...да приключим с дразгите и да си подадем ръка .
Искрено съжалявам ,за случилото се с приятеля ти .
kalinvd1 - напреднал
pansim написа:

ето по разтегнат импулс

Прикачен файл

IMAG0620.jpg
kalinvd1 - напреднал
pansim написа:

Проверих я не виждам да имам грешка.

Прикачен файл

IMAG0620.jpg
kalinvd1 - напреднал
kalinvd1 написа:
pansim написа:

Проверих я не виждам да имам грешка.
Ето и две осцилограми на 200омовите резистори.При мен те са завъртяни на 180гр.

Прикачен файл

IMAG0619.jpg

Прикачен файл

IMAG0618.jpg
alien - специалист
тук май си обърнал сондата и масата на осцилоскопа
по горе спрямо 6-ти крак и двата гейта са във фаза, трафа точките и на двата са ти отгоре, значи и сигналите трябва да са еднакви, защо тук са инвертирани
pansim - майстор
Калине, добре е на поставяш уточнителен надпис на снимките, защото иначе не става ясно какво къде и как е мерено. Например разтегнатия импулс на колко нс е едно деление?
Предлагам да пуснеш снимка при следните условия:
1. Активния край на сондата на осцилоскопа на колектора на долния ИГБТ.
2. Масата на сондата, на емитера на ИГБТ.
3. Захранване на силовата част не повече от 50волта.
4. Внимателно провери, да не е включен режим на инвертиране на сигнала на осцилоскопа.
5. настройка - 5в/дел. 5мкс/дел

После ще коментираме спряма резултата.
Успех
Последна промяна от pansim_old на пет юни 21, 2013 9:00 am, променено общо 1 път.
pansim - майстор
andro440 написа:
нека да не се присмиваме на хората ,които питат и да ги изпращаме да четат/или репликата ...ти не можеш да пуснеш 5 вата захранване -какво остава да запуснеш 5 киловата ///-не бива така! ..факта ,който ме подразни
А някъде да виждаш присмех???????????//
Много е лошо, всяка забележка или критика да я приемаш като присмех!!!
Или нещо грешно да съм казал????
Не се дразни от истината, не съм имал за цел да обиждам някой.
Наистина трябва да си подадем ръка, за да вървим напред, а не както в парламента, да прощават модераторите за вмъкване на политическа нотка в технически форум.
:partyman:
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: