Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Благодаря!
и аз си мислех, че не може но съм длъжен да питам.
Макар че теоритично, на това разстояние 370м за товар 250 вата върши работа кабел със сечение 1.5 мм2.
FTP-то има 8 жила по 0.35мм2 всяко, което прави над 2.5мм2 сечение.
Дори и за се стопи изолацията на всяко от жилата по отделно външната изолация спокойно мже да издържи.
Освен това мисля да го пъхна и в гофре 11мм и тогава невиждам причина да нестане, но незнам дали си заслужава...
Но просто питах от гледна точка на това, че кабела е наличен, а 370 метра кабел са си 370 кинта :-D
Благодаря Ви. Поздрави.
ivanovbg - майстор
СВТ 2х1 мисля че ще е достатъчен. Издържа на външни условия и ултравиолетовите лъчи - ще ти дойде към 300лева. Иначе като сложиш цената на гофрето и какъвто и да е друг кабел... Ако можеш да намериш свт2х0.5 ще е по евтино, но не ми се смятат загубите по кабела.

Ако имаш достатъчно движеща се вода - една бутална помпа задвижвана от водата. Ток ти не трябва. Дебита може да е малък но за сметка на това - 24часа в денонощието...

От друга страна в зависимост от денивелацията една сонда може да ти реши всичките проблеми.
Месността там е камениста и скалиста. Вода излиза на около 70метра при това ти трябва голям късмет
А за тази дълбочина ми трябват 4000 лева в добрия случай.Иначе ще си имам скъпа дупка(клозет) хаха.
Водата е от естествен извор и има дебит при извора 7.5л/мин. а горе при къщата дебита е 6л/мин
което е около 8м3 на денонощие.
Малко е водата за бутална помпа а денивелацията е 28м
Бибито е украинско и има воден стълб 80м(напор)
Трасето е към 370 метра
Физиката казва, че за всеки 10 линеини метра от трасето помпата изразходва мощност за преудоляването на 1 м вертикален напор, което автоматияно означава, че дължината на трасето е равна на 37м денивелация +денивелацията на терена 28 м това прави 65м напор. Помпата боже да качва до 80м
За сега системата работи успешно.
PCL82 - майстор
Не прави това с FTP-то. Зимата при много сняг и силен вятър лесно може да се скъса при въздушно полагане, а под земята не може да се разчита на изолацията му-гризачите са достатъчна причина.

Да взимаш нула от заземителните колове е опасно за живота, защото земното ти не е идеално, още повече в каменист терен.

По какво минава кабелът? Има ли стълбове?

Сещам се за една изоставена телефонна линия от Боровец до връх Мусала, правена през първата половина на 20-ти век. За проводници са ползвали стоманен тел 5мм, окачен на порцеланови изолатори. В горския пояс изолаторите са на куки по живи дървета, а над гората са слагали стълбове високи 3,5м от релси за теснолинейка. Един човек, който я е поддържал ми разказа, че зимата често телът се късал от лавини и бури. Съединявали го и го оставали да лежи на снега до пролетта (снегът е дестилирана вода и е изолатор.)

Та ако ще така със стоманен тел на изолатори е по-издържано технически от FTP само за фазата.
Ако е FTP барем да са два-един за фазата и един за нулата с ДТЗ в началото, а помпата заземена към коловете.
Тел не става защото има големи загуби. Мога да ползвам тел за нула и да я вържа към коловете при помпата за да я подсиля.
Почвата при помпата е черна горска
освен това е и влажна. Мисля че с Два кола за земно ще изкарам съпротивление под 10 ома.
Повечето сгради дори немогат да и звадят добро земно. Разчитат на средната точка на трансформатора за нула.
А пък земята е най-големия катод.
Невиждам защо да е опасно за живота.
За ДТЗ ми трябва и нула и земя( които са с различен потнциал ) и три жилен кабел.
Кабела и тръбата са на земята.

Тема "Удължител с телефонен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: