Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
zimel - специалист
Искам да ви разкажа за този странен проблем с който се борих вчера.
Имам неръждаем бойлер на Елдом инвест, с който не съм имал никакви ядове вече 6-7 години...но дойде ден, в който отварям крана на топлата вода и плювне малко и спре, ама нито капка повече. :?: Затварям крана изчаквам малко и пак отварям- същата работа :?: ,и на трите смесителни батерии същото.
Помислих си, че се е прецакал комбинирания клапан на входа на бойлера, купих нов и го монтирах на мястото на стария- пак същата работа...вече взе да ми става интересно :?
Демонтирах новия клапан и свързах временно бойлера директно към студената вода-същия резултат.
Откачих изхода на бойлера от водопроводната мрежа, за да видя какво излиза от него...и изплюва пластмасовата тръба, ама една тънка, една такава сплескана-как да има топла вода. :-D
Завода производител е спестил 80-90 сантиметра неръждаема тръбичка. :? Е, колко ще спести?. Това е рационализация на някой малоумник от конструкторския отдел.

Пъхнах една медна тръба фи 15 като в долната част навих малко тефлонов конец и се получи перфектно. :supz:

И после... изберете българското :butthead:
bulhomes2 - майстор
Илиянка, пиши на завода! Нищо, че е изтекла гаранцията. Пиши им да знаят, че е възможен такъв проблем, за да го оправят!

Иначе се замислям защо се е получило така и виждам следния вариант.
Спряла е водата.
Възвратния клапан не работи.
При отваряне на топлата и студена вода едновременно, от тежестта си водата започва да излиза през студения щранг (батерията е под нивото на бойлера), а през топлия влиза въздух в опразненото от водата място в бойлера. Така получаваме бойлер пълен донякъде с вода, а пластмасовата тръба на топлата вода е пълна с въздух. В бойлера нямаме налягане (тоест имаме атмосферно).
Идва водата. Налягането в бойлера се повишава до нормалното за водопроводната мрежа. Сега, пластмасовата тръба вътре е с въздух, а вън с вода, но са с еднакво налягане и не би трябвало да се смачка от това.
Дали е възможно да се е смачкала от рязко освобождаване на налягането в топлия щранг (примерно батерия с човка, а не с ръкохватки)?
Прегряване би катализирало процеса.
VLADO66 - майстор
Тия тръби си се разпадат и в завода го знаят.Преди години им правих изречения на проектантския отдел за некачествени кабелни обувки и отговора беше че снабдяването избира най-изгодната оферта :x и те нямали връзка с този проблем..Та и тук така- вместо да сложат примерно ППР или трислойна,айде да не е неръждавейка те слагат някаква евтина пластмасова тръба
2v6 - майстор
zimel написа:
...
Пъхнах една медна тръба фи 15 като в долната част навих малко тефлонов конец и се получи перфектно. :supz:
...
Намери си някаква подобна неръждаема тръба или поне калайдисай медната.
Медна тръба в неръждаем бойлер се разяжда за 1-2 години :idea:
zimel - специалист
Точно това е следващото нещо, което ме интересува.
Кой кого ще разяде и за колко време. Благодаря за ориентировъчното време.
2v6 - майстор
zimel написа:
Точно това е следващото нещо, което ме интересува.
Кой кого ще разяде и за колко време. Благодаря за ориентировъчното време.
Времето зависи от много фактори - дебелина на тръбата, температура и състав на водата, поток ...
milen56 - специалист
И защо си мислиш, че като сложиш неръждавейка вместо пластмасовата тръба проблемите ще свършат? Аз съм също с Елдом неръждавейка хоризонтален 80л на 6 или 7години. Тепърва ще протекат уплътненията на нагревателя и на фланеца,ако не си ги сменил вече, поне при мен така стана и тази смяна на тръбата няма да е последното ръчкане на бойлера за следващите 5год. Така че по-добре си купи една тръба от техен сервиз и си я сложи нея, цената беше, като я купих около 4лв. Ако не го пържиш до края на термостата пак ще изкара 5-6год. Не разбирам, защо си усложняваш нещата?
ivanovbg - майстор
Колега не си направил добре, слагай пластмасова иначе водата ще изстива по пътя надолу. Особено ако е останала малко топла вода. :partyman:
montoya - майстор
Pex-al 16x2mm слагам аз на моите си бойлери.

Тема "Плювне малко топла вода и спре." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: