Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boqn_zara - специалист
Малка ми е снимката но като гледам стрелките 1,2,4 са серий тоест тук нямаш заземителен проводник защото предполагам,че е използвуван за серията жълто-зеления.Единствено стрелката 3 ми се вижда,че е обикновен ключ ако е свързан там може да го заземиш.Иначе инсталацията е трипроводна. :? :? :?
yassi - специалист
VLADO66 написа:
В кухнята какви са цветовете на проводниците?
Малко по-горе можеш и да видиш снимката - на крушката с кабела и червения изолирбанд.
Стандартен 3-жилен мостови кабел. Кафевия и синия са на фасунгата, средния - жз - съм го увил с червен изолирбадн за да привлича внимани. По него идва втората фаза от серийния ключ.
Много те моля, кажи как да проверя при другите третите жила дали са заземяване? При тях картинката/снимката е същата, само дето на средното жз жило няма фаза и няма червен изолирбанд. (това си е моя измишльотина - червеното за да съм нащрек).
yassi - специалист
boqn_zara написа:
Малка ми е снимката но като гледам стрелките 1,2,4 са серий тоест тук нямаш заземителен проводник защото предполагам,че е използвуван за серията жълто-зеления.Единствено стрелката 3 ми се вижда,че е обикновен ключ ако е свързан там може да го заземиш.Иначе инсталацията е трипроводна. :? :? :?
т.е. всичко си е наред? Правилно - 1,2,4 - серийни, 3-обикновен.
boqn_zara - специалист
Щом жълто-зеления има фаза това си е жива серия тоест заземяване не е възможно.
VLADO66 - майстор
Отвори си разпределителните кутии и виж кое накъде ходи.Ако трябва ги прозвъни с мултицет/веригопроверител при изключено напрежение.
yassi - специалист
boqn_zara написа:
Щом жълто-зеления има фаза това си е жива серия тоест заземяване не е възможно.
Аз доколкото разбрах заземяването става като се сложи мостче между заземителната клема и нулата от едната страна, а отдругата на заземителната клема - кабел(жз) към корпуса на обекта :yawinkle: Така ако има утечка, тя по пътища неведуими минава от корпуса през жз кабел към клемата през мостчето към нулата.

Мен ме интересува дали това, че има две фази и една нула е правилно и съгласно стандартите. Ако е така всичко е точно.
yassi - специалист
VLADO66 написа:
Отвори си разпределителните кутии и виж кое накъде ходи.Ако трябва ги прозвъни с мултицет/веригопроверител при изключено напрежение.
Ако имаш впредвид как да проверя третите жила на другите кабели дали са заземяване - нямам достъп до разпределителни кутии - навсякъде гипсокартон. Единствено имам достъп до ел таблото.
boqn_zara - специалист
Аз доколкото разбрах заземяването става като се сложи мостче между заземителната клема и нулата от едната страна, а отдругата на заземителната клема - кабел(жз) към корпуса на обекта :yawinkle: Така ако има утечка, тя по пътища неведуими минава от корпуса през жз кабел към клемата през мостчето към нулата.

Мен ме интересува дали това, че има две фази и една нула е правилно и съгласно стандартите. Ако е така всичко е точно.

Абе човек Заземяване и Зануляване са две различни неща /и двете са за защита/ но не искам да повдигам този въпрос защото е коментиран много пъти.Според проекта и според това къде ти си написъл ти обясних,че стрелките 1,2,4 са серий.Тук в случая заземяване не е възможно без преработка.Според изискванията трябва да има отделен проводник за заземяване тоест жълто-зеления в твоя случай не е спазено.В този случай можеш да си направиш зануляване от нулата към средната клема с едно мостче и няма да има проблеми.
yassi - специалист
boqn_zara написа:

Абе човек Заземяване и Зануляване са две различни неща /и двете са за защита/ но не искам да повдигам този въпрос защото е коментиран много пъти.Според проекта и според това къде ти си написъл ти обясних,че стрелките 1,2,4 са серий.Тук в случая заземяване не е възможно без преработка.Според изискванията трябва да има отделен проводник за заземяване тоест жълто-зеления в твоя случай не е спазено.В този случай можеш да си направиш зануляване от нулата към средната клема с едно мостче и няма да има проблеми.
Е, О'К,
извинявам се. Няма да бъде заземяване, ще бъде зануляване - сега като си помисля - наистина е по правилно на това свързване да му се каже зануляване, защото утечката от клемата заминава по нулевия кабел, а не по заземяващ.
Ееееее, не се сърди бре човек, тука може да греша, ама там...никога не трябва... [-X :yawinkle: :yawinkle: :partyman:

П.С. Днес цял ден седя и чета с интерес темите из елмеханиката и много интересни неща прочетох. Като видя схемата разбира ли се дали има ДТЗ? Защото докато се зачетох, останах с впечатление, че това е много важно.
PCL82 - майстор
Инсталацията ти е трипроводна, но е свързана грешно! Серийният ключ между кухнята и хола е за лампата на тавана и лампата над мивката в кухнята. Серийният ключ в хола е за двете лампи под номер 2. Серийният ключ в спалнята е за лампа с две секции на тавана, под номер 4.

Излиза, че всичко май е наред само свързването в разклонителната кутия на кухнята е сбъркано.
Трябва да се намери къде е тя и връзките да се оправят. Не бива жълто зелен-проводник да е фаза, а лампата да е без защитен проводник.

В ново строителство никакви мостове между нула и земя на края при консуматора нямат мястото!

Тема "Преходник/адаптер от G9 към Е27" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: