Не желая да се заяждам но нз начин трипроводен излаз за серия да се заземи,освен ако не се пусне нови жила.Не казвам,че моя вариант е по-добър но в случая вече е заварено положение ще има много щети да се изпълни това.
PCL82 написа:Инсталацията ти е трипроводна, но е свързана грешно! Серийният ключ между кухнята и хола е за лампата на тавана и лампата над мивката в кухнята. Серийният ключ в хола е за двете лампи под номер 2. Серийният ключ в спалнята е за лампа с две секции на тавана, под номер 4.Е сега ми разказа играта!
Излиза, че всичко май е наред само свързването в разклонителната кутия на кухнята е сбъркано.
Трябва да се намери къде е тя и връзките да се оправят. Не бива жълто зелен-проводник да е фаза, а лампата да е без защитен проводник.
В ново строителство никакви мостове между нула и земя на края при консуматора нямат мястото!

В случая не знам какво мога да направя. По схемата няма местоположение на разклонителни кутии или поне аз не виждам. Разбирате, че не мога да свалям цели стени гипсокартон за да намеря една разклонителна кутия, а и тогава не се знае дали ще е достатъчно. Правилно ли разбирам, че грешката е, че липсва фазата на лампата над мивката, а кабелът, който трябва да е заземяващ е офазен? Т.е. трябва да са две фази, нула и земя?
Та влезте ми в положението - какво да направя? Ако купя дървен полилей нещата ще се променят ли?
За стрелки 2 и 4 да разбирам, че всичко е наред. За 4 ме интересува дали освен двете фази и едната нула, четвъртото жило е земя?
П.С. Сега гледам и все още имам надежди, че всичко е правилно. На схемата нали има 3х1 жила, и сериен ключ? Това означава ли, че самата схема първоначално е сгрешена, защото аз не виждам как на сериен ключ може да има 3 жила освен - ще има или 2 фази и 1 нула и ще работи като сериен или ще има 1 фаза, 1 нула, 1 земя и ще работи като единичен (едното копче няма да работи)?
В интерес на истината не съм разглобявал серийния ключ да видя отзад какво е свързано.