• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
andro440 - майстор
Здравейте колеги ,по Форум !
искам да питам ,ако има някой ,който е реализирал схемата по ,която работя /моста на Лисов / ..
какъв шунт е използвал ,загрява ли шунта до червено ,при /примерно 100 А /
и има ли измервания .какъв е пада след шунта - в случая ,според използвания шунт при реализация /има ли отклонения ,когато е загрят или студен в показанията и в обратната връзка по ток -това ми е питането...с една дума ,как се държи един собственоръчно направен шунт ..и примерно от месинг или нераждаема стомана
nikolaytatarov - специалист
Не съм правил точно твоята схема,но за шунта мога да кажа че не грее,така че не се притесняваи че ще се нагрее до жълто там пада на напрежение е нищожен.
kalinvd1 - напреднал
Да найстина съм объркал сондите,импулсите са еднакви на двата изхода на ТГР.Сложил съм на изхода на силовия траф диоди КД213А по два в паралел колко за проби,без дросела,но неполучавам осцилограмата на КЕ на силовия транзистор.Незнам откаде може да е проблема.Ето снимка на импулса.Подал съм 40в. на силовата час чрез латр.

Снимките на импулсите на ТГР и на ценерите в погорния ми отговор са измерени на 5в/5мс .
Възможно ли проблема да е че в момента съм с ирг4пц50у ,а тях ги дават до 40кГц ,аз съм на 50кГц.След седмица щеми дойдат другите с буква w теса до 150кхц?

Прикачен файл

IMAG0623.jpg ето как меря,щипката на емитера,активния на колектора

Прикачен файл

IMAG0629.jpg
andro440 - майстор
kalinvd1 - не разбирам много ,но като гледам схемата и снимката на издлието ти ,ми се струва ,че транзисторите са на един общ радиатор с подложки /изолиращи / ако не е така - ме поправи .
пробвай да ги сложиш на отделни и самостоятелни радиатори ....така мисля аз ....нека и някой по разбиращ да каже ,дали ми е логично мисленето
pansim - майстор
Калине, транзисторите не са ти проблем. Те в случая работят без товар и няма никакъв проблем да превключват малки токове при 50кХц. НО осцилограмата ти е много странна - не мога да дам диагноза така от растояние, но нещо не се връзва. Търси проблем в монтаж, изолация на транзистори, диоди...не може да е така...
kalinvd1 - напреднал
Броблема е острранен,получих правилната форма на сигнала.Оказасе много много тъп- бях направил макарата от едностранен фолиран текстолит ,и не бях махнал на някой места медтта.И при тази фисока честота се индуктирвало напрежение в медта и ми е прецаквало формата на импулса.Ето снимки кво получих и кажете мнението си. осцилоскопа е на 5мс.

Прикачен файл

IMAG0640.jpg тук е малко по разпънат

Прикачен файл

IMAG0639.jpg
pansim - майстор
Добри са импулсите. Давай смело напред
pulsar - специалист
Провери и тока на празен ход.Стреми се да бъде в рамките на 1A максимум 2А.

Прикачен файл

0df6a190b45f.jpg
0df6a190b45f.jpg (26.19 KиБ) Видяна 3897 пъти
pansim - майстор
При условие че имаш добро размагнитване на силовия траф , не е необходима нищо повече да мериш. Освен за да задоволиш любопитството си :idea:

ПП Пулсар - ами ако е под 1А какво??????? :-D
kalinvd1 - напреднал
Подадох около 160волт променливо,изправено около 240в. През лампа 75W , никакъв проблем.Консумацията мерейки на вход на латара беше 150мА.Кажете ми какви диоди мощни да купя,че оргиналните много скъпи.Също при тези 250 волта мерих на изхода на диодите който временно съм ги сложил (кц213А) беше 40волта, нормални ли е.Също как мога да разбера да ли всичко е правилно сфазено,и накаде е минимума за тока.Смисъл средния карай на потенциометъра към кой елемент да е .И показвам снимка на едно тхо, да ми кажете става ли за дросел и какви данни имам той.
Ето и малко снимки!

Прикачен файл

IMAG0644.jpg

Прикачен файл

IMAG0643.jpg

Прикачен файл

IMAG0642.jpg

Прикачен файл

IMAG0641.jpg

Прикачен файл

IMAG0640.jpg около 220v DC /5us
  • 1