Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Thimotty - помощник
Попрочетох малко из форума как да си закача някой портативен климатик към запалката на колата и това което разбрах е, че или тока няма да стига да захрани климатика или ще ми отиде електрониката на колата.

Та се позамислих малко как идиотски с тръби и вентилатор да си пракарвам студения въздух от купето на колата до палатката. И тогава си рекох - ми в крайна сметка щом за климатика на колата стига тока и не гори електрониката и за друг трябва да стане. Тръбите са идиотщина.

Дали ще стане ако отскочим до близката морга и изкормим климатика на някоя малка количка, да си поиграем малко да го пригодим за запалката и да поохладим палатката като отидем на пикник?
stancho123 - специалист
Климатика на колата не се захранва с ток.Климатика се "захранва" от двигатела чрез ремък от коляновия вал ,който върти компресора.Отнема около 8KV от мощноста на колата или 10-12кс.
Thimotty - помощник
ехх жалко, пак се връщам на тръбите :)

Дайте идея как да охладя палатка :)
stancho123 - специалист
Абе чесно да ти кажа не те разбирам.
Средно колата гори по 1,5литра на час за да работи на празен ход и 2литра за 1 час с климатик и това е горе долу 5,36лв.
Хората който ходят на палатка искат да са сред природата и такива глупости, аз на палатка отидох веднъж и повече няма да отида.Комари ме хапеха, пръчки ме ръгаха отзад и какво ли не.Като си тръгнал на палатка се примири със жегата, пък ако не те кефи си релаксирай в фотьойла пред телевизора с биричка в ръка. :partyman:
fox_vt - майстор
Всъщност ако е дизел разхода е 0,2до 0.4 литра на час загряла с климатик преполагам литър отгоре.Вариант едно спите в колата и си имате климатик :-D .Вариант две като тръгваш си вземаш една хладилна чанта с лед един вентилатор и малко медна тръба фи 6мм.Идеята е такава хоум мейд климатик
teon - специалист
stancho123 написа:
пръчки ме ръгаха отзад и какво ли не.
...е де, е де :lol:
Thimotty - помощник
@stancho123, идеята е да направя малко по примамлива идеята за къмпинг за жената.

@fox_vt, благодаря. Мисля че ще мога да комбинирам нещо такова с едно старо портативно хладилниче на 12V, дето ми се мотае из гаража. Мотка се и един 100ah акумулатор, който би трябвало да може да захрани цялата система за известно време та да не бръмчи колата.
Subsa - специалист
виж сега идея :lol:
На морето ли е тази работа?
Най-близкия воден източник, примерно копаете една дупка на плажа или директно от морето.
Дърпате вода хоризонтално, с помпа до 50-100вата трябва да стане.
Водата минава през радиатор от парно на кола, затопля се от въздуха в палатката, съответно понижава вътрешната температура.
Радиатора го обдухват 2 вентилатора по 120мм от захранване на компютър,че са сравнително безшумни и готово.

Най-лесния вариант остава вентилатор в палатката да духа по вас. Вие ще се потите, вентилатора спомага изпарението, следователно ще ви охлажда :)
zmiori - специалист
Subsa написа:
виж сега идея :lol:

Най-лесния вариант остава вентилатор в палатката да духа по вас. Вие ще се потите, вентилатора спомага изпарението, следователно ще ви охлажда :)
Е на това му викат био климатик :-D .
tinalex - специалист
Аз предлагам друго-проучвате откъде най-близо до палатката може да се купи голямо количество студена бира или други алкохолни или безалкохолни напитки и постоянно и равномерно се охлаждате вътрешно с тях.Хем изгодно,хем приятно. :partyman:

Тема "Идея за портативен климатик за палатка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: