Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kosach - помощник
Здравейте! Имам едни питания, та се надявам да ми ги разясните. Става дума за строене на тухлена къща. Като за начало земята трябвала да бъде в регулация и после се почва разрешение за строеж, документи, архитекти, ВиК и енерго (ориентировъчно). И тук идват и въпросите:
Ако върху въпросната земя има вече построена къща (която е пред срутване), за да мога да я бутна и да строя там, това автоматично означава, че земята се води в регулация, нали? А, щом е била обитаваща къща за живеене и е имала вода и ток ще трябва ли за новата постройка, която ще бъде на нейно място да се плаща наново за тези услуги? Не става ли да ги прекъсна докато протече ремонта и да се свържа пак? (след покупката на "съборената" къща ще се водят на мое име,нали?) И относно плана за строеж, които изготвя архитекта, ако аз си изготвя сам план (той да го прегледа и коригира, понеже едва ли ще е перфектен), няма ли да излезе по евтино? (понеже аз много си го харесвам, плана :-D ) Какви други документи са необходими и колко струват всички тези неща и ходене по мъките, ориентировъчно, ако някой има представа 2012/2013г.?

Едва ли има значение за колко голяма къща става въпрос, но да кажем 2 етажа, като всеки етаж е с застроена площ 81кв.м2
Tsilkov - майстор
kosach написа:
Здравейте! Като за начало земята трябвала да бъде в регулация
Не е задължително. Може много да се пише на тая тема ама е безсмислено - отиваш в общината и си изкарваш "извадка от застроителния план" или направо "виза за проектиране" и ще си наясно какво е положението.
kosach написа:
ВиК и енерго (ориентировъчно)
Те принципно дори са преди проекта.
kosach написа:
А, щом е била обитаваща къща за живеене и е имала вода и ток ще трябва ли за новата постройка, която ще бъде на нейно място да се плаща наново за тези услуги?
Зависи какви документи има за тока и водата и колко "криви" са служителите във въпросните дружества. Все пак наличието им е предпоставка нещата да минат "гладко".
kosach написа:
Не става ли да ги прекъсна докато протече ремонта и да се свържа пак?
Какъв е смисъла от цялата операция - ако имаш партиди си е живо щастие че няма да се буташ с такси (не дай си боже строеж на водопровод или трафопостче) за присъединяване, а ти сам искаш да си ги резнеш :lol: .
kosach написа:
за да мога да я бутна и да строя там
По принцип може по документи да я направиш че я надстрояваш/пристрояваш.
kosach написа:
ако аз си изготвя сам план (той да го прегледа и коригира, понеже едва ли ще е перфектен), няма ли да излезе по евтино?
Теоретично е въпрос на договорка, но по скоро не. Да отидеш с "твоя си план" е като да отидеш на доктор и да му кажеш "боли ме гърло - мисля че имам ангина" - ако е измекяр ще каже "да имаш ангина" и ще ти вземе таксата без да те прегледа обстойно. Дали е било ангина ще разбереш в последствие (или по лошо никога да не разбереш).
kosach написа:
понеже аз много си го харесвам, плана :-D
Това че го харесваш днес не значи че ще го харесваш утре. Още по-малко означава че ще харесаш сградата като я построиш по този план :idea: Докато не я разгледаш от няколко гледни точки и в няколко варианта няма как да си сигурен че е възможно най-доброто за теб.
kosach написа:
колко струват всички тези неща и ходене по мъките
Ориентировъчно за проект в пълната му бумащина ще дадеш 2500 - 4000 лева. За разнородни такси и документи ще дадеш 1000-4000 лв. (зависи в кое населено място си и какъв е статута на парцела). Като време ако подхванеш лека полека да се занимаваш отсега с документите напролет ще можеш да почваш със строежа. Принципно и за няколко месеца може да изкараш разрешение за строеж, но с цената на повече нерви, пари и късмет(вариант които не ти препоръчвам щом къщата е за собствено ползване).
kosach написа:
Какви други документи са необходими
Накратко основните документи и тяхната последователност са:
1. Виза за проектиране
2. Становища и/или предварителни договори с енергото и ВиК
3. Технически проект
4. Разрешение за строеж
kosach - помощник
А, това надстрояваш/пристрояваш за какво става въпрос? Ще мога да си ги построя и моделирам както ми хареса, което не ми се вярва. Пак ще трябва да се съобразявам предполагам? А относно плана, той пак ще го прегледа нали, но идея ми беше, самото разположение и размер на помещенията да са както аз искам, все пак аз ще живея там? Гледам в нета има готови проекти, като за квадратурата, която аз искам варират около 2000лв.?
Благодаря ти за бързия отговор и отделеното време!

и още нещо: в цената да кажем за енерго влиза ли окабеляване и пускане на кабели вътре в самата вила или услугата е от стълба до къщата

пс2: самата скица, която съм си направил ориентировъчно(още не е завършена) съм се вдъхновил от вече съществуваща такава, но е в планината и за жалост вилата вече е затворена :sad: може да кача и снимка утре, ако представлява интерес. Другият ми въпрос е под покривното пространство колко може да бъде високо, има ли значение? Примерно това под покривно пространство да бъде с височина, колкото нормална стая и фактически да се използва и като втори етаж?

И по груби сметки излиза, че само документацията за започване на строежа е ~10 000лв.?

Извинявам се за въпросите, но не съм се занимавал с такъв вид дейност и доста неща не са ми ясни. Като за начало изпочетох доста теми по форумите и ровене в нета. Дано живот и здраве след реализиране на проекта и да не ми се налага повече :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Сега...
Тази съществуваща къща +парцел - твоя ли е ?
Ако е твоя много лесно ще разбереш дали е в регулация, особено ако си я купувал скоро. В нотариалния акт пише, също и така и в скицата. Иначе - както ти писаха виза за проектиране и ще разбереш. Има и по-лесен начин - Отиваш да си вадиш скица в Агенцията по кадастъра и ако таксата ти е 10 лв. е земеделска земя, ако е 30 лв. е "урбанизирана" територия. Даже тя процедурата е такава - искаш да си вадиш скица, изчисляват ти таксата, плащаш и тогава подаваш документи за скицата. Още като ти изчислят таксата ти вече ще знаеш.

Тока и водата - не ги прекъсвай! Ако наистина има прехвърли предварително партидите на твое име. Това ще ти спести много нерви и пари. Можеш да ги прекъснеш физически, но не и документално. Скоро минах през процедура за откриване на нова партида за ток - проучване, предварителен договор, съгласуване на проект, окончателен договор, свързване, откриване на партида и сроковете в дни са 30+30+30+30+60+7. Нали се сещаш че общо взето го правят на последния ден. Освен това като пуснеш искане за 6 кW, ще ти шибнат един главен бушон 25А и после има да пада.

Надстрояване/дострояване/ремонт - тук колегата ти говори, че така ще се води процедурата само документално в общината. Доста по-безболезнено е.

За проекта - общо взето е хубаво, че знаеш какво искаш, но трябва да намериш и архитект, който да се съобрази с твоите искания. Може да се наложи да обиколиш няколко. Няма да ти излезе по-евтино.

Тока се прекарва до стълба/границата на имота - другото е твое задължение.

ПЪРВО, трябва да изясниш статута на парцела/постройката + дали има партиди за ток и вода. Като разбереш това, тогава пиши пак. Другото е "Рибата още в морето ....."
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
Ако е твоя много лесно ще разбереш дали е в регулация, особено ако си я купувал скоро.
Предполагам искаш да кажеш дали е земеделска или урбанизирана което всъщност е от значение?
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
Предполагам искаш да кажеш дали е земеделска или урбанизирана което всъщност е от значение?
Не знам къде си (София/Карлово...) и дали има влязла в сила кадастрална карта. В смисъл карта към "Агенция по геодезия, картография и кадастър", а не към общината.
Аз като извадя скица от там всичко си пише - дали е ПИ или УПИ и начин на ползване на земята: земеделска земя/процент застрояване и височина на застрояване.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
Tsilkov написа:
Не знам къде си (София/Карлово...) и дали има влязла в сила кадастрална карта.
И в двете населени места (с изключение на някои раьони в София) скиците се вадят от АГКК. Освен това имам скици от Перник, Сандански, Ботевград, Априлци, Бургас, Варна, Нова Загора, Сливен.................Имам и регистрация за електронния регистър на АГКК. Никъде до сега не съм срещал данни дали даден парцел е урегулиран или не, освен косвени данни за номер по предходен план които не е ясно дали е приложен. Няма и нужда да има такива данни.
Artur Dent не ме разбирай погрешно - много хубаво си го написал че изкарваш скицата и всичко лъсва:
Трайно предназначение на територията: Урбанизирана или Земеделска......
Начин на трайно ползване: Ниско, средно, високо застрояване, промишлено, ....
Просто регулацията е съвсем друго нещо макар, че заради тъпите общинари повечето хора под "урегулиран" разбират парцел в които може да се строи.
kolcho - специалист
Tsilkov написа:
имам скици от Перник, Сандански, Ботевград, Априлци, Бургас, Варна, Нова Загора, Сливен.................Имам и регистрация за електронния регистър на АГКК. Никъде до сега не съм срещал данни дали даден парцел е урегулиран или не, освен косвени данни за номер по предходен план които не е ясно дали е приложен. Няма и нужда да има такива данни.
Имаш толкова скици и никъде не си срещал данни дали парцелът е УПИ или не?
Хммммм, странно....
:?
Tsilkov - майстор
kolcho написа:
Имаш толкова скици и никъде не си срещал данни дали парцелът е УПИ или не?
:?
Понеже явно съм сляп ето една скица от АГКК(тя е стандартна за навсякъде):

Изображение

Къде пише дали имота е урегулиран?
VLADO66 - майстор
И аз имам няколко скици и съм се чудил :? Ето какво излиза на челно място в гугъл: http://www.bg-pravo.com/2010/01/21_26.html

Тема "тухлена къща - документи и въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: