Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
И аз имам няколко скици и съм се чудил :?
За кое си се чудил - според мен в скицата нищо не пише за регулация - просто няма причина да го пише. Регулацията е устройствена процедура която ти влияе върху геометричните параметри на застройката и няма как да бъде описана еднозначно с няколко думи в скицата. Проблемът е че 90% от общинските служители и 70-80% от колегите ми (архитекти и инженери) въобще не и разбират смисъла и я ползват като "Торбалан" пред гражданите :lol:.

Най-лесния начин да разбереш какво е положението с регулацията и плана за застрояване на куп е да поискаш виза(или извадка от ПУП-а ако има такъв). Ако не те устройва това което ти дадат почваш да мислиш за процедури за изменение.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
Никъде до сега не съм срещал данни дали даден парцел е урегулиран или не, освен косвени данни за номер по предходен план които не е ясно дали е приложен.
Аз нямам опит толкова скици (не се занимава с това), но при моите скици се вижда от това което съм оцветил.
Това са последните два реда преди картинката, които си почернил.

П.П. То само от таксата, която се изчислява преди издаването на скица, можеш да разбереш дали парцела е урбанизирана територия или земеделска земя. Мисля че беше 30 лв./10 лв.
kolcho - специалист
Tsilkov написа:

Къде пише дали имота е урегулиран?
Никъде не твърдя, че в скиците има директен запис, че един парцел е УПИ, твърдя / видно от цитата/ че там се "съдържат данни" за това дали е урегулиран, или не. Ето кои са тези данни в представената от теб скица:

Трайно предназначение на територията: УРБАНИЗИРАНА
Начин на трайно ползване: НИСКО ЗАСТРОЯВАНЕ /до 10 м./

........................................................
Други въпроси?
LazarGanev - "Велик майстор"
Това, че пише "Урбанизирана територия" не означава, че имота е "урегулиран", не бъркайте нещата. На моята скица също пише "Урбанизирана територия" с "ниско застрояване до 10м", но парцелът не се води УПИ, а ПИ :wink:
kolcho - специалист
LazarGanev написа:
Това, че пише "Урбанизирана територия" не означава, че имота е "урегулиран", не бъркайте нещата. На моята скица също пише "Урбанизирана територия" с "ниско застрояване до 10м", но парцелът не се води УПИ, а ПИ :wink:
Твърдиш, че на скицата на всеки ПИ са налице коментираните вписвания?
Твърдя, че едното няма нищо общо с другото. А доколкото разбирам ти твърдиш, че щом пише "урбанизирана територия", значи парцелът е урегулиран, т.е. УПИ, а то не е така :cool:
VLADO66 - майстор
За кадастъра няма понятие УПИ,и в центъра на София да извадиш скица пак ще е ПИ.
kolcho - специалист
LazarGanev написа:
Твърдя, че едното няма нищо общо с другото. А доколкото разбирам ти твърдиш, че щом пише "урбанизирана територия", значи парцелът е урегулиран, т.е. УПИ, а то не е така :cool:
Какво твърдя е видно от цитата ми, който коментирам.
За това, че "едното нямало нищо общо с другото" просто не си прав, но по темата не ми се спори, защото е с единствено теоретична стойност.
Що се отнася до това, дали наличието на въпросните вписвания определят един ПИ задължително като УПИ, отговорът е "не, не определят". Но това за коментираната ситуация няма значение,защото човекът се интересува дали може да строи на парцела си. Е, аз казвам, че ако на скицата има посочените вписвания, които са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за УПИ и ВЪЗМОЖНИ за ПИ в райони, без влязъл в сила ПУП / такива вписвания са допустими в рамките на преценени изключения и по същество изравняват статута на конкретния ПИ с този на УПИ по отношение на възможностите за застройка/, то на подобен парцел може да се строи.
Т.е - питащият може да намери точен отговор на въпроса си дали може да строи с един-единствен поглед върху скицата от кадастъра.
Това е положението и за това е приказката.
Да, в това съм съгласен. Няма значение дали е УПИ или ПИ, важното е да може да се строи. Ако имота е купуван скоро, то към нотариалния акт трябва да има приложена скица от Кадастъра, ако няма така - първото с което трябва да се почне е да се изкара скица - към 30лв струва. Добре е да я има човек, дори и да не строи.
Tsilkov - майстор
LazarGanev написа:
Това, че пише "Урбанизирана територия" не означава, че имота е "урегулиран", не бъркайте нещата.
kolcho написа:
Що се отнася до това, дали наличието на въпросните вписвания определят един ПИ задължително като УПИ, отговорът е "не, не определят".
Аааа ще си признаеш ти :lol: =D>
kolcho написа:
Но това за коментираната ситуация няма значение,защото човекът се интересува дали може да строи на парцела си.
Именно за това не трябва да се споменава думата регулация за да не се търси "под вола теле". Ако видиш първия ми пост към Артур от които тръгна всичко съм писал точно това - всичко за скицата е вярно , но да не го "праща да търси регулация".
kolcho написа:
в райони, без влязъл в сила ПУП
За да ти стане земята "урбанизирана" с предназначение например "ниско застрояване до 10 метра" пак си има ПУП - иначе няма как да и смениш предназначението. Работата е, че обикновенно ПУП-ът е от типа ПУП-ПЗ (план за застрояване) , а не ПУП-ПР (план за регулация).
Казано по просто например за парцел за къща, следствието е че не можеш да строиш на улична регулация (защото не е ясно тя къде ще бъде понеже я няма) ,а в застроителния план даваш допълнително отстояние от границата към пътя (обикновенно 3 или 5 метра) за да си сигурен че като почнат в бъдеще да урегулират улицата няма да ти мине през къщата.
Самите пък регулационно планове могат да бъдат "цялостна регулация" и план за "улична регулация". Ако е цялостна пък тя най-често е неприложена и още доста други особенности............По тази причина регулацията не е обективен фактор които да бъде отразен в скицата.
kolcho написа:
Т.е - питащият може да намери точен отговор на въпроса си дали може да строи с един-единствен поглед върху скицата от кадастъра.
Напротив - ще намери. Ако пише урбанизирана и с дадено предназначение което го устройва - значи може да строи. Следващия въпрос е какво точно може да строи и той има отношение към регулацията и то там се ходи към следващия документ наречен "виза за проектиране" :yawinkle:

Понеже се отплеснахме - kosach да си извади скицата и ще му стане ясно дали може да строи. Ако отговора е ДА си вади "виза" и разбира какво точно може да строи.

Тема "тухлена къща - документи и въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: