• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
При мен слънчевата система вече е факт!!!
Днес дори вдигна над 60 грд на 80 литров бойлер въпреки, наличието на частична облачност.
Цялата система ми излезе около 310 лв и малко "играчка" от моя страна!
Препоръчвам панела и помпата за тази цена въпреки, че бях песимистично настроен в началото!!!
kuuuuuul - майстор
Честито,до година още един колектор и по голям бойлер. :supz: :partyman:
kalin72 - майстор
Моята излезе малко над 1000 лева, ето и разбивката:

651 3 колектора + помпа
140 тръби ППР стаби и черна изолация
70 винкел
120 контролер Теси
65 дрейнбек съд 33 литра

1046 общо

Мисля наклона да е точно 45 градуса, с леко на югоизток насочени колектори.

Ако успее да постигне 60 градуса в 300 литров бойлер, ще вдигна банкет ;)
saraneron - специалист
kalin72 написа:
Моята излезе малко над 1000 лева, ето и разбивката:

651 3 колектора + помпа
140 тръби ППР стаби и черна изолация
70 винкел
120 контролер Теси
65 дрейнбек съд 33 литра

1046 общо

Мисля наклона да е точно 45 градуса, с леко на югоизток насочени колектори.

Ако успее да постигне 60 градуса в 300 литров бойлер, ще вдигна банкет ;)
Пусната ли е системата и ако да ,как се държи ,има ли проблеми или аномалии някъкви?Как точно си я изпълнил, затворена ли е,в смисъл не под налягане но без достъп до атмосферното налягане ,херметична или отворена как си решил въпросът с термо датчика на колектора?
kalin72 - майстор
Не е пусната системата, в момента я изграждам, но съм на края.
Ще бъде затворена, без налягане, пълна с дестилирана вода.
Термодатчика на колектора мисля да го залепя на стъклото на колектора, така ще отчита и зимата, и при вятър. Незнам дали е правилно, ако не е, нека някой даде разумен съвет :)
fbr - майстор
Аз съм сложил моя в един стар електромер, като съм пръснал с черен спрей алуминиевата ламаринка пред прозорчето, и датчика е хванат на ламарината. Електромера е до колектора.
Evgeniy - майстор
На стария ми алуминиев колектор беше напъхан между гуменото уплътнениие и изходящата тръба. Така е плътно притиснат към колекторната тръба горе и сравнително защитен от външно влияние.
saraneron - специалист
Евгени, как се справя твоя вакумен в големите жеги или още е рано за статистика?
Evgeniy - майстор
Saraneron,
Както писах в темата на колегата с 10 тръбния колектор на балкон - справя се перфектно засега. Явно ъгълът е добър за тази комбинация. Нормално загрява до около 54 градуса, а в жегите повече от 72 не съм го виждал. Предполагам август ще е по-критичен, защото слънцето ще падне по ниско и той ще заработи с по-голямо кпд. Загубата на вода също е сравнително малка - може би около литър на 3 месеца.
Andri01 - майстор
kalin72 написа:
Не е пусната системата, в момента я изграждам, но съм на края.
Ще бъде затворена, без налягане, пълна с дестилирана вода.
Термодатчика на колектора мисля да го залепя на стъклото на колектора, така ще отчита и зимата, и при вятър. Незнам дали е правилно, ако не е, нека някой даде разумен съвет :)
На изходящата тръба,намазан с термопаста ,стегнат и изолиран отгоре.Работи идеално!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Изграждане на слънчева система за отопление." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: