Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolcho - специалист
Tsilkov написа:
LazarGanev написа:
Това, че пише "Урбанизирана територия" не означава, че имота е "урегулиран", не бъркайте нещата.
kolcho написа:
Що се отнася до това, дали наличието на въпросните вписвания определят един ПИ задължително като УПИ, отговорът е "не, не определят".
Аааа ще си признаеш ти :lol: =D>

.............................................
kolcho написа:
Т.е - питащият може да намери точен отговор на въпроса си дали може да строи с един-единствен поглед върху скицата от кадастъра.
Напротив - ще намери.
Както е видно - нямам никакви проблеми с "признанията". Нямам никакви проблеми да докажа и това, че един ПИ с налични такива вписвания е фактически УПИ, но не го правя по една-единствена причина - прекалено абстрактно ще е за форума.
Що се отнася до стила на разговора, който се сложи тук, пример е втората част от горния цитат. Според който аз твърдя /накратко казано/ "Може!", а контриращият отговор е ....." Напротив - може!".....
Майтап / казвам го без всякакъв сарказъм, аз самият правя лапсуси непрекъснато!/ :wink:
Хайде, мисля, че изяснихме достатъчно нещата около установяването на статута на един ПИ, затова - наздраве от мен на всички и успех на питащия в начинанието :partyman:
Tsilkov - майстор
kolcho написа:
Според който аз твърдя /накратко казано/ "Може!", а контриращият отговор е ....." Напротив - може!".....
Извинявам се - моя грешка. Така е сутрин като не съм си изпил кафето - прочетох го "не може" :rolleyes:
Спора какво е УПИ няма смисъл да го водим (пък и той си е твърдо написан в ЗУТ и поднормативните му актове) - мисля обаче че всички (не само ти) вече сте съгласни че в скицата не пише дали имот е урегулиран и по важното не те интересува дали е урегулиран за да разбереш дали може да се строи. Що се отнася до строителството в неурегулирани територии си е стандартна практика (често срещана дори в милата ни столица) и е описана в чл.58-60 от ЗУТ.
ArturDent - Почти Безобиден
LazarGanev написа:
първото с което трябва да се почне е да се изкара скица - към 30лв струва
Колко пъти се опитвам да ви кажа - като искат 30 лв. значи е урбанизирана, като ти искат 10 лв. - земеделска земя. Даже можеш да не ги плащаш, само питаш колко ще струва и :finga:
kosach - помощник
просто исках да се информирам образно казано с какво се захващам. Имам друг въпрос: какви пари излиза да се смени статута на земята от земеделска земя на такава, която мога да си построя жилище. Понеже гледам дори в близките села до морето започват от 25хил. за къща, която така или иначе ще бутна..., а в близкият град, които е на 30км. от морето имам 2 декара, които се водят земеделска земя. Няма ли да е по-далавера да и сменя статута и да строя там? Приблизително какви пари е процедурата имате ли представа?
VLADO66 - майстор
Процедурата ще ти отнеме поне една година,тарифите сега не ги знам-бях левент чернокос,а след процедурата/и ... нали разбираш :wink: / имах сиви кичури.
Преди 5 години ми излезе към 6000 лв. с държавните такси за по-малко от декар. По спомени само таксите гонеха 2000 лв. за 860 кв.м. Сега мисля че са повече. Аз се разминах с 7-8 месеца само.
За таксите съм почти сигурен, но общата сума може да е малко завишена защото правех паралелно смяна на предназначение и проект.
Голямото предимство на парцел който има построено "нещо законно" е инфраструктурата - ток и вода.
Ако почнеш от гола земеделска земя може да ти излезе по-скъпо с прекарването на ток и вода. Изобщо ако се съгласят да ти пуснат ток и вода.
kosach - помощник
Благодаря ви много! Значи кажи-речи като сума ще е приблизително същата, когато дръпнеш чертата накрая
VLADO66 - майстор
kosach написа:
Благодаря ви много! Значи кажи-речи като сума ще е приблизително същата, когато дръпнеш чертата накрая
В общи линии даже излиза по-евтино да купиш някоя съборетина в регулация,с ток и вода отколкото да започваш тези процедури.
Tsilkov - майстор
Процедурата по преотреждане можеш да я направиш доста по-евтино от 6000 лева, но тока и водата си остават "дръвцето".
Не забравяй и сроковете...
От започването на смяната на предназначение до евентуално ток, без започнат строеж, ще минат 2 години. А ако не си запознат с бумашината - 3.

Тема "тухлена къща - документи и въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: