• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
mimilisa написа:
За такъв вид надграждане с дървена конструкция, пак ли се вадят редовните разрешителни и въобще трябва ли да комуникирам с общината по този въпрос?
Видът на конструкцията е без значение. Дали ще комуникираш с общината си е чисто юридическо решение. Ако са ти "криви" комшиите ще трябва да вкараш проект дори за ремонт на дървената конструкция за да не пуснат жалба. Това е рядкост в малките населени места защото на всеки му се налага да ремонтира.
От там нататък ако етажа ще ти е замаскиран като покривно с капандури можеш да минеш без документация по строителството. Ако ще си вдигаш нормален етаж с прозорци по фасадните стени е редно да вкараш документация да го узакониш - иначе рискуваш глоби и бутане независимо кога във времето.
mimilisa написа:
Притесняваме , че тази къща ако се подпали ще изгори като барут
Първо няма от какво да се подпали и второ изгаря като всяка друга. Да не говорим за препаратите с които се обработва.
mimilisa написа:
В случая имам премахване на носещи стени от конструкцията на сградата и не вярвам да минат като допълващо застрояване.
Както ти писах в този вариант според мен документацията за строително разрешение е "безмислено ходене по мъките". Това разбира се не отменя нуждата да се консултираш с конструктор или поне строителен техник как да укрепиш съборената стена и да не нарушаваш отстоянията спрямо ЗУТ и Наредба7! Най-добре е даже да имаш някакъв проект (ако ще и скициран) на това което ще правиш.
mimilisa написа:
Кое е особеното на това допълнително застрояване и каква му е разликата от основното, по отношение на таксите?
Чл.147ал.1 от ЗУТ гласи:Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) стопански постройки със селскостопанско предназначение и строежите от допълващото застрояване по чл. 44 и по чл. 46, ал. 1, освен ако с решение на общинския съвет е предвидено друго;

Това означава че отивате в съвсем друга "олекотена графа" относно документацията - няма проекти с всичките им части (арх.,конструктивна,ел,вик,ПБЗ,енергийна ефективност с доклад, геодезия, становища от експлоатационните дружества.....), няма и стандартното актуване и приемане със всичките им участници (възложител,проектант,строител,технически,общински служители от всякакъв род).
kolcho написа:
"Възможно най-малко уширение на възможно най-висока цена!".
За съжаление това е напълно вярно и е дори геометрично доказуемо :idea: . Изобщо всяка работа с малка квадратура води до оскъпяване на единица строителна продукция(кв.м. застроена площ) в пъти (понякога десетки)!
VLADO66 написа:
но не вярвам някой проектант да ти разреши да буташ стени от основното застрояване
В случея няма никакъв проблем защото въпросната стена държи само покрива които така или иначе ще се прави на ново. Освен това всяко бутане просто трябва се компенсира с укрепване.

P.S.
Ето още две фирми за подобни панели:
http://www.megamat.bg/
http://www.amc.bg/
mimilisa - специалист
Тук от две седмици се лутам из българския нет и от много четене напълно отпада варианта за тези SIP панели, както всякакви конструкции от тип "барака". Според многото изчетени мнения, в България дървеният материал , който е основен за тези конструкции не е на необходимото ниво, качественият е много скъп , а и не сме специалисти да имаме набитото око за това.
От четене на ЗУТ разбрах, че ако си повдигнеш стените на тавана на 1.50 можеш да го минеш като ремонт на покрива. Обаче на мен сигурно пак ще ми трябва проект, защото сигурно ще предпочетем отливане на бетонна плоча , пред нов гредоред.
Ако направим двускатен покрив, прозорците ако се сложат на триъгълниците , прозорци на нормален етаж ли се водят ?
Нищо не намерих в Българският интерент да пише за покриви тип Гамбрел.
Ето тази къща много ми харесва. Кажете ми какво мислите ?

Изображение

Изображение
Tsilkov - майстор
mimilisa написа:
От четене на ЗУТ разбрах, че ако си повдигнеш стените на тавана на 1.50 можеш да го минеш като ремонт на покрива.
Това в кой член/поредица от членове го прочете :?
mimilisa написа:
Ако направим двускатен покрив, прозорците ако се сложат на триъгълниците , прозорци на нормален етаж ли се водят ?
Ами те са си нормални фасадни прозорци, а не покривни (например капандура или Велукс......). Какво имаш предвид под " се водят"?
mimilisa - специалист
Вече окончателно се спрях на един етаж.

Ще си покажа моите идеи за преустройване на къщата на два етажа, с идея, че може на някой да съм му полезна.
Прикачен файл:
1 етаж.png
1 етаж.png (44.29 KиБ) Видяна 20592 пъти
Прикачен файл:
2 етаж.png
2 етаж.png (35.46 KиБ) Видяна 20592 пъти
А това е окончателното ми решение за реконструкция на един етаж.
Прикачен файл:
На един етаж.png

Сега вече имам нови въпроси.
1. Къщата ми е повдигната от земята на около 40 см с каменни основи. Ще ми се новото разширение да е изпълнено по същия начин, обаче доколкото разбрах, нямало вече такива майстори . Препоръчват ми изливане на бетон и после отвън да ги украся с налепен камък. На мен този вариант не ми допада, защото от камъка за облицовки , който се предлага, никой не наподобява по вид настоящата фасада , а освен това ми излиза по 60 лева квадрата само за материали. Предлагаха ми ако си докарам дялан камък, някой да ми цепел челата на камъните , което излиза пак същите пари.
Моята идея е , не може ли, да се излеят бетонови основи до повърхността на земята, след това на нивото на старите стени да се подредят камъни като се затиснат с бетон заради повдигането до нивото на стаите и да останат само челата им към фасадата на сградата?
Сигурно много неразбрано го обяснявам и за това ще покажа една рисунка.
Прикачен файл:
основи.png
основи.png (22.55 KиБ) Видяна 20592 пъти
Къде мога да намеря да почета за цялостното изпълнение?
В Тубата гледах клипчета на каменна зидария и ми направи впечатление, че помежду камъните насипват някаква суха циментова смес . А защо суха , а не мокра и пластична ? Имате ли идея за състава и ?

2. Другите ми въпроси, са относно дограмата . Харесвам много големи френски прозорци и тип "касетирани" , обаче в днешна България никой не поставя такива. Старите къщи са с такива. То е ясно че е жалетално да се изпълнят от дърво, само , че не са според нашите финансови възможности.
На някои места в нета, разбрах, че този ефект се изпълнява с някакви аксесоари - хелми и шпроси. В чужбина масово хората си правят такива прозорци с хелми и шпроси, а у нас си слагат витрини като аквариуми.
Въпросите ми са, знаете ли коя фирма за PVC прави такива прозорци и колко се оскъпява дограмата? На мен ще ми трябват и такива външни врати с касетирани прозорци.

3. Третият ми въпрос е , има ли системи за охлаждане по въздуховоди, по подобие на отоплението с камина? Наш комшия си е направил охлаждане с вода от кладенец, която е 12 градуса. Само че не знам, какви топлообменници ползва.
Аз не искам с вода от кладенец, а с климатик, от който да се провежда студа в цялата къща.
Дано не съм станала много досадна с въпросите си. :)
VLADO66 - майстор
По първия въпрос-основите се изчисляват и се полагат като стоманобетонови и зидарията от камък се полага като кофраж.Сухата смес която си гледала се предполага че се слага за да не излиза циментовото мляко през фугите на камъните.Пипкава работа.
По втория въпрос-всички сериозни фирми за дограма предлагат такива стъклопакети,аз също се бях вторачил само че цената ме отказа.
По третия въпрос-това е канален климатик.Според мен по интелигентно решение е VRF/VRV Daikin/ климатик.
Tsilkov - майстор
mimilisa написа:
Предлагаха ми ако си докарам дялан камък, някой да ми цепел челата на камъните , което излиза пак същите пари.
То и това което си намислила излиза същите да не кажа и повече пари.
На втория въпрос Владо вече е отговорил.
На третия въпрос това е централизирана система за отопление+вентилация вместо отделни климатици.
VLADO66 написа:
По третия въпрос-това е канален климатик.Според мен по интелигентно решение е VRF/VRV Daikin/ климатик.
На практика разликата е в необходимата мощност и цената на системата :wink: При добра изолация е достатъчно само външно тяло от мултисплит вместо скъпо VRV.
mimilisa - специалист
По първия въпрос-основите се изчисляват и се полагат като стоманобетонови и зидарията от камък се полага като кофраж.Сухата смес която си гледала се предполага че се слага за да не излиза циментовото мляко през фугите на камъните.
Такова полагане на камъните ли имате предвид? Дебелината на основата, както ще ми бъде по проект и до тази ширина навън подредени камъните? Между камъните слага ли се някакъв зидарски разтвор или каквото проникне от бетона? Имате ли идея онази суха смес от какво се състои?
Ако рисунката ми е вярна, мисля, че ще успеем да се справим сами.
Ако зидаме с тухли Паротерм от 38 см, правилно ли е да стъпват върху камъните?
С какво се запълва пространството до нивото на стаите? В момента е със сгурия, която предполагам е върху пръст.
Прикачен файл:
Основи2.png
Основи2.png (64.73 KиБ) Видяна 20093 пъти
По вторият ми въпрос за дограмата, след като сте проучвали фирми, бихте ли споделил за какви пари става въпрос, без да споменавате фирмата, за да не и правите безплатна реклама. Никъде в интернет не намерих нито една фирма, която да има показани разценки на точно този модел дограма. Намерих калкулатори за обикновена.

Много благодаря за информацията по въпроса ми за домашни охладителни системи. Трябваше сама да се досетя за съществуването им. Вие ми помогнахте с името им. :)
VLADO66 - майстор
Да,такова полагане имам впредвид.Хубаво е да се махне сгурията защото тя е изпълнявала/при липса на други материали едно време/ ролята на топлоизолация и дренаж.В зависимост от това дали и на какво разстояние над земята може да се положи филц 5 до 10см.,над него дебел найлон,минимум 8см.XPS и 5см армирана замазка.Тухлите могат да стъпват върху камъните като за да не се получи термомост XPS-а и тухлите трябва да започват от едно ниво.Рисунката според мен не е правилна защото тухлите трябва да се наддадат над камъка а не обратно.Така както е показано при всеки дъжд ще ви се набива вода в помещението.Ето детайл на подова изолация http://www.austrotherm.bg/upload/folder ... ddecke.pdf
За орнаментите в стъклата информацията ми е стара-мисля че беше за правите 9лв/л.м. и отделно кръстачките.
Caxo - специалист
Според мен между камъните и тухлите трябва да има и една плоча(пояс :? ), така че тежестта от зидариите да се поема от стоманобетоновата основа, а не от оставащия кофраж.
Tsilkov - майстор
То като цяло физически е малко трудно да зидаш директно върху каменната зидария-така че все нещо трябва да се сложи като "сантрач" но с бетон. Относно дали да е суха или с бетонов разтвор всичко зависи от това какво си си избрал като визия и възможностите на зидаря. Аз винаги предпочитам сухата зидария - има по автентичен и изчистен вид. "Пльоканиците" с циментова фуга в 90% са пълен отврат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Реконструиране на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: