Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
VLADO66 - майстор
Само с трета точка съм съгласен.Греят претоварени кабели и стареят в гофрето даже и по-бързо поради досег с въздуха.
hidrazin - майстор
Ееее... стига де. Като казваш нещо трябва да се обосноваваш. Де го това БДС дето пише такива работи? То и аз съм завършил електротехника в средата на 80-те ама има една Наредба 3 дето пише следното:
Чл. 1717. (1) Електрическите инсталации с мостови и едножилни проводници с полимерна изолация, осигурена срещу механични повреди, се изпълняват:

1. директно в мазилката на стени и тавани - когато покритието от мазилка върху проводниците е с дебелина най-малко 10 mm;
2. върху мазилката на стени и тавани - когато закрепването на проводниците се извършва, без да се уврежда изолацията и няма опасност от механични повреди в процеса на експлоатацията им;
3. в подовата настилка - когато изолацията на проводниците е защитена срещу механични повреди, удари, пробиви от пирони и други остри предмети.
(2) В мазилката и под нея проводниците се полагат в прави хоризонтални и вертикални направления.
(3) Мостовите проводници се полагат по плоската страна без прегъвания, усуквания и хлабини.
(4) Мостовите и едножилните проводници се полагат директно под мазилката в пояси:
1. по стени - на 200 mm от готов под или таван;
2. покрай светлите отвори на врати прозорци - в зона до 200 mm;
3. в подовите настилки - на разстояние до 150 mm от стенните панели.
(5) Широчината на поясите се определя от броя на успоредно положените линии.
(6) По тавани проводниците може да се полагат по най-късите разстояния. Допуска се прехвърляне на проводници през етажните разделителни строителни елементи при условие, че се изтеглят в изолирани тръби.
И всички проектанти у нас се съобразяват с нея. Друг е въпросът до колко се изпълнява наредбата. И колко оскъпява инсталацията едно гофре?
:partyman:
fikata - майстор
Всички кабели за вътрешна инсталация по БДС се прекарват през гофре , ето ти няколко причини:
Колега,каквото си завършил и каквото си практикувал очевидно не е достатъчно , но ти стига за да всяваш смут с претенциите си,че си компетентен.
Нито старите правилници като правилници за устроиство на електрическите уредби и инсталации, пожаростроителните технически норми нито съвременни наредби като Наредба 3 за устроиство на ел.уредби и електропроводните линии не могат да те оправдаят като професионалист.
Извини се,извини се бе , за спама...
Последна промяна от fikata на съб юни 29, 2013 6:46 am, променено общо 1 път.
MrSpasov - специалист
fikata написа:
Всички кабели за вътрешна инсталация по БДС се прекарват през гофре , ето ти няколко причини:
Извини се,извини се бе , за спама...
Хахах уби ме с края на тоя пост.
Завършил съм средно специалност Електрообзавеждане на промишлени предприятия.
Но както казах и по горе работих по специалност електро едва 5 години
и то с електроника.
От 20 години се занимавам със съвсем други неща ..и въпреки всичко аз имам такива спомени.
Чак да се извинявам - не е проблем ако е нужо :prayer:
Но не мисля, че кой зне колко съм подвел колегата, спамил .. или каквото и да било злонамерие да съм проявил.
И все пак аз бих си ги направил с гофре :butthead:
И айде с добро де .. баси кво ме набихте :partyman:
fikata - майстор
и то с електроника.
Поздравявам те от името на всички нас завършили тази специалност,че не си работил по специалността си. :-D
MrSpasov - специалист
fikata написа:
и то с електроника.
Поздравявам те от името на всички нас завършили тази специалност,че не си работил по специалността си. :-D
Напротив .. има един блок срещу училището в Слатина
3 пъти му отменяха акт 16 :lol:
И все пак всеки сам си решава за себе си
аз бих си сложил гофрирана тръба
.. някои други също
http://www.remgroup1.com/elektro.htm
PCL82 - майстор
Нещата са прости:

Искаш класическо (луксозно) изпълнение, предвиждаш промени и разширения или слагаш скъпи стенни покрития-ползваш тръби и ПВА-1.
Искаш евтино, бързо и да върши работа-слагаш мостови кабели под мазилката.

Ако си със гипсокартон, дрървена конструкция или нещо по-особено ползваш СВТ, в тръби или без според случая.

Ако имаш специални изисквания към замърсяване с електромагнитни полета също ползваш СВТ.
Според Фънг-Шуи не бива да има контакти около леглото, където човек спи, или ако има, те трябва да се изключват през нощта. Има фирми, които предлагат релета за това.
Според различни изледвания съществува опасност за здравето от излъчвания от домашната инсталация-аз лично не съм свидетел на такива случаи, но може и да има нещо. При всички случаи замърсяването с хармоници расте с масовизацията на импулсните захранвания.
KingLin - майстор
Доста се радвах на М-р Спасов, но това с Фън-шуй ме разби :lol: :lol: :lol: :lol: Досега не съм срещал индивид дето да си иска инсталацията според Фън-шуй, ама явно и такива ги има. А, иначе, само такива клиенти искам да ми се падат - повече изисквания = повече пари :weedman:
VLADO66 - майстор
KingLin написа:
Доста се радвах на М-р Спасов, но това с Фън-шуй ме разби :lol: :lol: :lol: :lol: Досега не съм срещал индивид дето да си иска инсталацията според Фън-шуй, ама явно и такива ги има. А, иначе, само такива клиенти искам да ми се падат - повече изисквания = повече пари :weedman:
Х-м-м,когато китайците са имали развита цивилизация ние сме се замеряли с камъни :) По въпроса за електромагнитните полета има достатъчно доказателства за вредата им.Аз си оставям телефона далече,далече от главата през нощта,просто съм свидетел на инвалидизирането на една млада жена от целодневни разговори по GSM-а.
PCL82 - майстор
Правил съм си експеримент в къщи, където основната инсталация е с черни бергманови тръби, а разширенията са с мостови кабели. Взех сондата на осцилоскопа, масата, защипана за сондата, за да образува една навивка, и я движа, там където минава инсталацията. Без товар на осцилоскопа се виждаха смущения там където инсталацията е с мостов кабели, а там където е в тръби нямаше никаква промяна. Осцилоскопът е С1-65А, беше включен на някой от най-малките обхвати.

Тема "ПВВ-МБ1 кабели - качество на инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: