Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!
Имам нужда от експертно мнение по въпроса, които стои пред мен - да определя колко kW е необходим да бъде котел на трърдо гориво при положение, че имаме 220 алуминиеви глидера, 2 лири и два бойлера - 80 литра. Някой може ли да предложи марка на котел, който да не е пиролизен и за един отоплителен сезон да изразходва не повече от 20 куб. метра дърва за огрев за горните параметри. Задавам тези въпроси защото ми писна от пишман майстори.
montoya - майстор
Алуминиевите глидери на каква височина са и какво производство са, дали са Български, Италиянски или Гръцки примерно.
Най разпространени по принцип са Н 600 които са с мощност 195 вата, което се равнява на 43 киловата. Серпентината на бойлерите при загряване на водата от 10°С до 60°С при температура на топлоносителя 80°С ползва 14 киловата. Лирите нямам представа.
П.С Според мен с толкова мощно котле нямаш никакъв шанс да минеш с 20 кубика дърва.
ironlady - модератор
Ако тези 220 глидера са на Н 500/мое предположение/ ти е нужен котел с мощност 50 kW и определено ти предлагам да е комбиниран на дърва и въглища.Един пример за такъв котел е Viadrus/чугунен секционен котел/,но има и други котли на пазара.Аз също имам съмнения,че ще се побереш в границите на тези 20куб. дърва, но това зависи от много фактори-от температурните условия, от желаната температура на помещенията и т.н.Изборът е твой :!: Успех
filmatoplo - майстор
Емо 123 .Първо кажи колко квадрата е отопляемата площ , има ли добра изолация сградата .
Palawnik - специалист
Може да стигнат 20 кубика дърва. Палиш след 25 ноември и на 3 март спираш. Вечер от 5 до 12. При тази схема може и да хартисат. Другия вариант е освен 20 куб дърва да вземеш още 2-3 тона въглища.
Благодаря за отговорите!
Ще отоплявам 2 етажа на къща. Няма външна изолация, но има външна мазилка. Дограмата е дървена, двойна - на 10 години. Квадратурата е около 220 кв.м. Ползването на въглища допълнително към дървата също е вариант. Мисля да не се спирам на вариант с пиролизен котел, защото изискването за влажност на дървата е почти неизпълнимо, според мен. Но котел около 50 киловата е някакво решение и за сега проучвам по нета за разни варианти на марки и модели. Лошото при тези проучвания е, че никъде няма инфо колко дърва се слагат при едно зареждане и след колко време трябва да е следващото зареждане на котела.
null - специалист
50KW котел на дърва ...
Аз съм с VIADRUS U22 40KW
Пълня го с въглища. Зареждам веднъж на 12 часа.
Една неделя пробвах на дърва ... То аз само до котела си седях. Поне така ми се стори.
Нямам опит с дървата освен този, за който казах и не съм капацитет по въпроса. Нека някой друг да каже също.
Naskata - специалист
Виж сега-първо трябва да си сметнеш необходимата мощност или 220 кв.м. х 2,50 м (ако толкова ти е височината) х 70 Вт или при теб се получава 38,5 КВт. Към тях прибави и бойлерите-5 кВт =43,5.
Или общо взето необходим ти е котел 40-45 КВт.
Ако някой ти каже, че има котел, който при тази мощност за един сезон ще изгори (дори и пиролизен да е) 20 куб. дърва-просто те лъже, приятелю.

Тема "помощ за определяне на kW на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: