Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
alien - специалист
само една страница назад е схемата.... и се вижда точно как управлява
Subsa - специалист
Аз си мислех, че той така е избрал да управлява, не че така ги правят по принцип. Неговата схема е супер лесна за модификация. Малко още доработка иска да се върже удобната дръжка с хол сензора, вместо потенциометъра.
Скъпите контролери не са ли на синус?
Двигателя не бучи ли, не вибрира ли при работа?
КПД-то не е оптималното определено
stanetzz как си подсилил шунтовете? И какъв е ефекта, ускорява по-бързо може би!? Питам за една тротинетка с четков двигател. Сложих и още две батерии 12в/12ач и сега е на 60 волта от 36, но ми се иска да ускорява още малко по-бързо. Иначе вече вдига 42-45км/ч по равно, стига ми 8-[
Vokil - помощник
Subsa написа:
Аз си мислех, че той така е избрал да управлява, не че така ги правят по принцип. Неговата схема е супер лесна за модификация. Малко още доработка иска да се върже удобната дръжка с хол сензора, вместо потенциометъра.
Скъпите контролери не са ли на синус?
Двигателя не бучи ли, не вибрира ли при работа?
КПД-то не е оптималното определено
Двигателя (алтернатор) работи много гладко и смело мога да кажа че върви повече от китайско скутерче 50кубика 4 такта :) Относно КПД-то незнам как е с едно зареждане минавам 25км с оловна батерия 24в 24ач.

Относно заводските контролери ще ви кажа че потеглят на датчиците после като се развърти мотора започват да следят ротора със (zero crossing detector) три компаратора и три делителя на напрежение така могат да дават предварение на фазите . Но мотора сам си задава честотата тя зависи от мощността му напрежението тока и товара с подаването на газ не се променят честотите а се изменя коефицента на запълване към фазите точно като в моя та схема. После оборотите се покачват а с тях и честотата :)
stanetzz - специалист
mitkohkk написа:
stanetzz как си подсилил шунтовете? И какъв е ефекта, ускорява по-бързо може би!? Питам за една тротинетка с четков двигател. Сложих и още две батерии 12в/12ач и сега е на 60 волта от 36, но ми се иска да ускорява още малко по-бързо. Иначе вече вдига 42-45км/ч по равно, стига ми 8-[
Здрасти, колега. Извинявам се за забавеният отговор- сезон на отпуските, знаеш как е.
Ефекта е по-бързо ускоряване, и по-висока мощност. Особено се усеща по изкачване на наклон.
Шунтовете подсилих с накапване по цялата дължина с припой (тинол), с 2 пробни накапвания, докато постигна желаният резултат.
На снимката по-долу се вижда как са надъвкани на няколко места- вероятно китаецът, който го е сглобявал, по този начин ограничава тока. #-o
Аз съм запълнил надъвканото с припой, и малко отгоре.
Допълнително подсилих и пистите на мосфетите с 1,5мм2 проводник, залят с припой.

Прикачен файл

P1030511 [800x600].JPG
P1030511 [800x600].JPG (57.73 KиБ) Видяна 3574 пъти

Прикачен файл

P1030512 [800x600].JPG
P1030512 [800x600].JPG (66.41 KиБ) Видяна 3574 пъти
MMIel - специалист
Имам един контролер подсилен точно по този начин. Явно е качествен. :wink: . Дайте вариант да харчи по малко ток. Не търся скорост, че като вдигна 40 на колелото и се разтрепервам.
Chakal - специалист
По-леко с газта, и хем ще си по-бавен, хем по-икономичен.
Subsa - специалист
Гледам, че долните транзистори в схемата за управление са дублирани, а горните, дето са към + са само по един.
Има 2 варианта - 1 - имаш регенерация при спиране и долните правят повишаващо звено, и са подсилени - защо тогава не са подсилили и диода (горния транзистор), там импулсния ток е същия като през долните.
Вариант 2 е долните транзистори да работят на висока честота и да правят PWM формиращ синус :idea:
горните, понеже са по-трудни за управление, работят на по-ниска честота - честотата на синуса, хем по малко ключови загуби имат, хем се опростява драйверната верига.
За контролера не е никакъв проблем да подава такъв вид сигнали, защото знае перфектно периодите.
може и 2та варианта да са на лице :?
hi4kok - напреднал
Имам запитване към тези които карат с олово.Живея в планински град където навсякъде е баир.Аз съм с 3*12v/12ah олово ново на 2 месеца, и с постоянно помагане с педалите по-нанагорнище повече от 8км немога да измина.Общото тегло ни е 90кг.
Това нормално ли е????
Ради Тодоров - специалист
При мен с твойта конфигурация от олова в началото минавах 12 км след 2 месеца 8 км на третия 5.5км ядосах се и ги подарих на приятел.

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: