• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
petrol c20xe - напреднал
Здравейте на всички не знам как точно да се изразя за да ме разберете
значи трябва ми работеща схема за зарядно на акумулатори 6/12 волта
с регулиране на тока но да зарежда без да се свалят клемите
да е един вид малко като станциите който подпомагат многократно стартирането .
hidrazin - майстор
http://hobby.neomontana-bg.com/kit175.htm
А това за свалянето на клемите - твое си решение.....и риск.
:partyman:
petrol c20xe - напреднал
с това което предлагаш става ли а какъв траф трябва става въпрос за зарядно само с това дали ще стане
lz1wvm - специалист
Ами напиши малко подробности.Колко амперчасови акуМулатори ще зареждаш.Щом е за 6 и 12 волта предполагам ще са оловни.А заряда цикличен ли ще е или постоянен.И след това търси схема.
zmiori - специалист
http://elimex.bg/product/25403/kit-k003 ... 2v-3a.html
На това няма нужда да му сваляш клемите. В зависимост от капацитета на акумулатора си подбираш "бялото" съпротивление. Ако искаш 3-4 А махаш го "заваряваш" един дебел "тел". А за по сигурно LM-ките ги "запаралелваш" с по още едно и си "цар". Да не забравя и един хубав радиатор 20 см2. и нагоре. Траф 50-60 вата на 18-20 волта стига.
soton - специалист
леле какви глупости!
zmiori - специалист
И къде е глупостта. Освен в твоя пост де.
hidrazin - майстор
Съжалявам пич ама няма как да не се съглася със soton. Ти тези LM-ки ги редиш като плочки в баня. Колкото по-голяма площ, толкова повече плочки и си мислиш че с чиповете е така. Да ама не. Ако този принцип работеше хората щяха за зарядно 10А да сложат 7-8 LM-ки от по 20-30 стотинки и хоп, готово. Пък и те са линейни регулатори и хич, ама хич не са подходящи за такова зарядно.
zmiori - специалист
Сам каза че цената им е никаква. Пробвай. Купи си "набора" /схемата/ сложи радиатори и натовари схемата с примерно крушка за къси / 4,5А/ и започва едно включване изключване.
Принципно LM-ките сами трябва да поддържат с подходящ радиатор 3-4А. Да ама не, започва да превключва постоянно с активен товар /лампа/ 4,5А. Явно сработва някаква защита от товар. Реших да ги "подпра" с по още една еи така за идеята. И вече 2-3 години работят. Всичките колеги с ме си направили и досега никой не е "изпищял". /Поне 7-8 устройства направихме/
Явно нещата не са такива каквито изглеждат. Никъде не съм писал че като сложи 2 ще се удвой "товароносимоста" на схемата.
Успех на всички.
П.П. А изказвания като на колегата определено не харесвам. Без всякаква обосновка за или против и без да се опита да помогне на колегата. Трябва някой да обясни че тук нее "феисбук" и да се цъка безцелно "харесва ми", "не ми харесва", "да" или "не".
Ако няма какво да каже по темата по добре да не си чеше пръстите. Дори и да не е толкова вярно, нали в спора се ражда истината. Някой от опит друг с теория все ще се намери решение.
hidrazin - майстор
zmiori написа:
Пробвай. Купи си "набора" /схемата/ сложи радиатори и натовари схемата с примерно крушка за къси / 4,5А/ и започва едно включване изключване....
Явно сработва някаква защита от товар....
Явно е едно - тръгнал си да правиш нещо без изобщо да знаеш защо и как работи и това е видно от това, което си написал. А защо почва едно включване и изключване като го натовариш с крушка нека ти остане за домашно. Почети малко и ще разбереш пък и е обсъждано във форума.
Това зарядни е възможно най-глупавото за тази цел.
Лек ден.
  • 1
  • 2

Тема "Схема на зарядно акукулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: