Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Привет на всички отново :)

Успях да си пусна втория проектор. EPSON EMP83Eh 720p нативна.
Бях решил да взема една нова оригинална лампа за 100-130лв. ама преди седмица случайно попаднах на ето тази лампа за аквариуми - http://www.zoo-paradise.com/shop/index. ... 7s_24&n=11
Изображение

Викам си, бре за 30лв. дай да взема да пробвам какво ще стане. Отговаря на V-овете на баласта ( е има няколко волта разлика спрямо оригиналната лампа), пали на същите 5kV, 5200k - бяла светлина, 11000LM и близо 8-9000h часа живот. Е тя с този баласт и извесната разлика в номиналните V-ове ще изгори сигорно по -бързо, ма за 30лв. не се коментира :)

Та закупих лампата, счупих външния балон и изпилих бавно и внимателно кварцовото стъкло от двата и края до обща дължина 60мм! Пилете много бавно, понеже стъклото се лесно чупи и заедно с него се къса и металната вложка в него! Може да се пили само до там където свършва кухуто балонче от двата края на самата крушка, там където е кръглото телче! В никакъв случай не се опитвайте да запилвате където е тънката плоска пластинка или на 2-3мм. до неговото начало!!! При мен 60-65мм. обща дължина на лампата бяха напълно достатачни да се събере обратно цялата кутиика на лампата и оптиката и. Балона е 3 пъти по-голям от оригиналния, но няма ядове;)
На моята оригинална изгоряла лампа имаше и един обратен рефлектор, циментиран директно на лампата, извадих го и го зациментирах с теракол на новата лампа. Самата лампа също я зациментирах за рефлектора с теракол, само това имах под ръка с цимент в него.

Пуснах проектора и след 10-15 секунди започна бавно бавно да се просветлява екрана в светлата стая (лампа 75w) и след близо половин минута се гледаше перфектно! :)
Така, че който си има оригиналния рефлектор за проектора, да си взима една такава лампа и да си я пали с баласта на проектора му, би трябвало в 70-80% от проекторите да няма проблеми с паленето и работата :-D

Ето малко снимки от операцията:
Прикачен файл:
EPSON projector bulb mod hack with Sylvania MetalArc HSI-TD 150W.jpg Video HD projector bulb mod hack with Sylvania MetalArc HSI-TD 150W
:finga:
:prayer:
Прикачен файл:
EPSON projector bulb mod hack with Sylvania MetalArc HSI-TD 150W _.jpg Sylvania MetalArc HSI-TD 150W
hidrazin - майстор
Много полезна информация. Дойде ми тъкмо навреме. Днес си купих един проектор Panasonic PT-AE200E. Гледам в менюто пише за ламбата 54 часа. Взех го без дистанционно и за смешни пари. Мислех да го ползвам доде издъхне ламбата ама сега в мен се появява лъч надежда. :) Иначе 400-600 лева за ламба не бих дал. Като му дойде времето отива на операционната маса и ще бъде подложен на зверски изтезания.
Между другото какъв е тоя радиатор под ламата? Някоя предишна преработка?
:partyman:
brad4edat - специалист
Привет :)

Ами бажикай си проектора с неговата си лампа докато си работи, пък после ще го мислиш. Ако е LCD проектор и оригиналната му лампа работи с напрежение около 80-100v, ще стане така както казах в горния пост. DLP-та та са с малко по-малък рефлектор, ама би трябвало и там да се получи.

Тва нещо на снимката е някакво крайно стъпало, така мисля, от коя комунистическа петилетка е обаче не знам. Просто на него успях да закрепя прав оня щепсел дето се вижда, та да ми стои рефлектора прав, докато изсъхне теракола. :)
hidrazin - майстор
brad4edat написа:
Тва нещо на снимката е някакво крайно стъпало, така мисля, от коя комунистическа петилетка е обаче не знам. Просто на него успях да закрепя прав оня щепсел дето се вижда, та да ми стои рефлектора прав, докато изсъхне теракола. :)
Аааа... Помислих че е елемент от захранването на ламбата след преработката. :)
Иначе за бъзикането - така и ще направя. Все пак дадох цели 20 лева за проетора.
Относно теракола. За високи температури използвам друго. От аптеката си купуваш талк и от близката железария - водно стъкло. В талка слагаш малко, ама наистина много малко водно стъкло и бъркаш здраво докато стане на гъста паста. С това лепиш.
Особености - ако го нанасяш дебело почти не съхне при нормална температура. И пак ако е дебело и рядко при нагряване прави "мехури".
Иначе ако го направиш достатъчно гъсто и го нанесеш на тънък слой е перфектно. Така възстановявам счупени керамики за висока температура които иначе няма от къде да купя.
А проектора е LCD и за мой срам още не съм го разглобил. :-D
brad4edat - специалист
Разгло би го и го почисти много внимателно, ако е над 2000h ползване ще се е замърсил доволно:)

Имай в предвид, че между лампата и рефлектора има около 2-3мм хлабина! Аз за това го замазах с теракол и го оставих да съхне на онзи щепсел :lol:
hidrazin - майстор
Утре ако остане време ще го отворя за профилактика и един дребен проблем. Входа на захранването леко искри и предполагам не е от кабела. Взех го нов и ще гледам как е вътре. В крайна сметка може да го направя директ драйв. :-D
Ако има прахоляк по-скоро ще е от кофти съхранение. По-горе писах че таймера в менюто показва 54 часа. До колкото знам няма ресет и дори след смяната на ламбата си продължава нататък. Пък и на външен вид не прилича на много експлоатирано. Нищо чудно да се окаже че целия проектор е на толкова часа. Утре ще гледам по-подробно какво има отвътре.
Другото което ми е належащо е намирането на дистанционно макар и не чак толкова. Имам едно универсално и ще видя дали ще го хване.
Ако на някой му трябват стъкла от проектори да пише . Те не са точно стъкла , материала е като плексиглас. Размери около 30 X 30см след малко ще ги премеря. Ако има заинтересовани да пишат на ЛС :)
hidrazin - майстор
resprom написа:
Ако на някой му трябват стъкла от проектори да пише . Те не са точно стъкла , материала е като плексиглас. Размери около 30 X 30см след малко ще ги премеря. Ако има заинтересовани да пишат на ЛС :)
Боже, ела си прибери вересиите!!! Това не са стъкла, нито призми а са френелови лещи. И не са от проектор а от шрайбпроектор. И този форум не хич, ама хич подходящ за търговийка. Може да прихванеш и да се разболееш от много продължителен БАН. :lol:
Тани - модератор
Засега бана е само една седмица: viewtopic.php?f=60&t=43657&p=528075#p528075

Засега оставих този му пост , защото е по темата и наистина може да бъде полезен на някого. Ако някой наистина е заинтересован , нека си остави и телефонен номер или мейл в ЛС, защото потребителя все още няма право да праща съобщения и няма да може да отговори!
brad4edat - специалист
И аз това си помислих снощи, че става дума за френелите от шрайбпроекторите, че те са толкова голями.

Иначе аз вече имам навъртяни 20h на EPSON-а с тази лампа SYLVANIA за която писах в горните постове. Няма никакви проблеми за сега, ако не броиме малоумната софтуерна глупост в проектора да се гасят веднага и перките, и лампата си остава вряла да се доохлажда в гнездото. На HP-то ми се гасят чак след 2 минути!

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: