Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gogata1987 - специалист
Имах мравки в мазето на вилата. Началото на миналото лято буквално им удавих мравуняците с Айкън. От тогава не са се появявали. Айкън се ползва и за обработка срещу кърлежи, тъй че спокойно може да си го напръскаш из градината. Тази година пак напръсках, но само за собствено спокойствие - прифилактично. :mrgreen:
ivanovbg - майстор
Препаратите които са за растителна защита са с определен срок на разпад, докато отровите за насекоми траят с месеци и е възможно да се абсорбират от растенията. Та ако искаш да се тровиш...
iivanov - майстор
Леко у грешка си, колега.Единственото условие за препаратите за битови инсекти е активното вещество да е слабо отровно за топлокръвни. А фотостабилизираните препарати са сравнително малко(поне тези на пазара) и айкън не е от тях.Пример за такъв е посочения от мен по-горе.Пръскането с него е през 30-40дена.
ivanovbg - майстор
НАЧИН И СПЕКТЪР НА ДЕЙСТВИЕ:
Високоефективен инсектицид с контактно и стомашно действие с много бърз първоначален ефект и сравнително дълго последействие.
УСЛОВИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ:

Площите третирани с Айкън да не се използват за паша на добитък;
Препаратът може да предизвика дразнене на кожата и очите;
Да се осигури ефективна вентилация на работното място;
Избягвайте попадане на концентрат или работен разтвор в очите, по кожата и в устата;
Не вдишвайте изпарения или мъгла от препарата;
Не яжте, не пийте и не пушете по време на работа с препарата;
Измийте лицето и ръцете си след работа с препарата;
При поява на неразположение незабавно прекратете работа, приложете първа помощ и потърсете лекар;
При работа с препарата носете работно облекло, ръкавици, защитни очила и маска на носа и устата.
След работа основно почистете използваната техника за пръскане и изперете работното облекло

Та ти колега яж щом искаш. То домата от цвят до зрял е 40 дни времето. Аз бих предпочел мравките :wink:
докера - специалист
Айкън е за третиране на помещения , тревни и други площи ,например междублокови пространства , а не за овошки и зеленчуци .....
iivanov - майстор
ivanovbg написа:

Та ти колега яж щом искаш. То домата от цвят до зрял е 40 дни времето. Аз бих предпочел мравките :wink:
Колега, не се изумявай! Това е инсектицид, а не вода за гаргара.Трябва да се подхожда внимателно при работа с него.Аналога му в градинарството е карате зеон. :partyman:
PS И като казах слабо отровни имах в предвид, в сравнение с останалите класове препарати.
ivanovbg - майстор
Така е колега, но всичко е в дозата. Първо в каратето зеон е с концентрация 50гр/литър в шишето и се употребява в 0,02% разтвор, докато айкъна е 100гр отрова на литър и се употребява в концентрация от 0.25%разтвор или 24 пъти по концентриран. Прочети и колко време е полуразпада му и ще видиш че след месец там където си пръскал с айкън ще има доста повече отрова отколкото ако същия ден си пръскал с карате. Отделно има и био акумулация която при каратето ще се натрупа за 24 пръскания дозата която се натрупва при еднократно пръскане с айкъна. Затова не трябва да се пръска с него по пасищата. Щот после млякото, месото.... Или не си чел колко меса и млека се изхвърлят заради нечие неразумно използване на химикали.
mitron - специалист
Здравейте казвали са ми че мравките бягат от листата на доматите не съм го пробвал и не знам да ли е вярно но ме уверяват че действало
ivanovbg - майстор
В интерес на истината в оранжерията с доматите и боба си имам мравки - цял мравуняк. Пъплят по земята. но по растенията не съм ги виждал. Както казах пръскам с отвара на кукуряк и нямам листни въшки, понякога намирам една две заблудили се и не е проблем да ги пипна и да ги размажа :-D Точно пред оранжерията имам една праскова - пъплят си по нея и си носят въшки. Но дръвчетата не ги пръскам с кукуряка. Пръскам ги само за къдравост.
iivanov - майстор
Чакай малко. :? Какви домати, какво месо и мляко, какви пасища? Гогата иска да си пръсне ГРАДИНАТА С РАЙГРАСА срещу кърлежи. :-D А Айкъна може да се доведе до концентрация за растителна защита.

Тема "Борба с мравки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: