Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
Добър ден колеги,

настана време да се отпочва леко полеко един проект за един гараж(уж) в който да се живее. Става въпрос за място 6.60 на 10/11 метра(може да варира според желанието, май ще е 11).

За момента върху него има стар гараж, на половината място(по дължина) който ще се бутне целия и ще се почва наново.

Идеята по принцип е метална конструкция(най ми е лесно, най ме слуша желязото,пък и фермите ще ги докарам готови и само ще ги парна върху изправените колони.) отгоре и на стените ОСБ и след това изолация(ще реша по късно каква/вата/фибран) и отгоре мазилка. Покрива още не съм решил дали керемиди или битумни или нещо друго... вътре гипсокартон :)

Имам нужда от съвет за основите моля, как да се направят, какво да се подложи, колко да се изкопае, колко да е висока настилката/основата, има ли нужда от пети .....

Има много писано по темата, но не успявам да намеря конкретна информация и да я окомплектовам в една цяла картина. :?

Ще съм много благодарен на всякакви насоки, съвети и ноу хау =D>

Приятен ден на всички
Tsilkov - майстор
Копаш за ивици на поне 90 см. под нивото на терена. Сипваш подложен бетон така че фундаментните ивици да са поне на 80 см. под нивото на терена(до там почвата замръзва според нормативите). Кофрираш и изливаш ивиците с дебелина 25 см. и ги обличаш с фибран. Трамбоваш обратен насип като последните поне 20 см са от трамбован трошен камък. Слагаш пак фибран, найлон, редиш арматурата и леееш настилката/плочата. По желание/необходимост може да сложиш и хидроизолация. Има вариант да не кофрираш ивиците , а направо да ги налееш, но няма как да сложиш изолация(каза че ще се ползва и за живеене).
Фитилчо - майстор
Мисълта ми е следната(поправете ме ако греша):

Копая 50/60-ина сантиметра под нивото. Запълвам с каманяци(да го играе и като дренаж) 30 см и трамбовам яката с машина. Полагам евентуално фибран(ако има кинти) и някакъв дебел найлон върху каманите/фибрана, правя си арматурата и наливам бетон 10 см(дали ще е нужна направата на стъпки повече от това за да легнат колоните на тях?). Като изсъхне хубаво полагам битумна изолация отгоре на горелка и върху нея правя още 7-8 см замазка, като в нея вгражадам тръбите за подовото отопление(на локално парно съм) и също залагам планките, на които ще заваря колоните за конструкцията .

Има ли нещо вярно в това, което си представям :roll: или съм тотално с грешна представа как се правят нещата? :?

Да добавя - бюджета за основите е около 3000 лв. Ако се включим и със замазката в тях ще е още по добре. Работата е от мен (копаене, арматура, наливане)
Последна промяна от Фитилчо на вт юли 02, 2013 3:12 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Tsilkov написа:
Сипваш подложен бетон така че фундаментните ивици да са поне на 80 см. под нивото на терена(до там почвата замръзва според нормативите). .
фундаментните ивици:
Изображение
Фитилчо - майстор
Благодаря ти за картинката !!!

Ориентирах се.

От едната страна имам излят фондамент за ограда дебел 40 сантиметра и мисля да закача арматурата за него понеже е вкопан в земята. От другата страна има също ивица/пояс ,който ще остане от старият гараж и ще го изпозвам за подложка от другата страна и за него ще хвана другият край на арматурата.

Значи остава само да изкопая по средата , да насипя с чакъл и да го бетонирам? :?
Фитилчо - майстор
Ако разделя бетона от замазката изцяло с един слой Фибран между последният слой замазка и бетона - ще имам ли някаква изолация?

Не мисля да изолирам ивиците :)

Тема "Започване на временна конструкция от метал(Гараж/Къщичка)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: