Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bulhomes2 - майстор
ZMeyGorianin написа:
Както написах в началото-много е трудно да се съберат представители на всички собственици, тъй като много от тях не живеят постоянно в блока....
Изобщо не те интересува. Пращаш им препоръчано писмо с обратна разписка с покана да участват доброволно в ремонта. Писмото ще ти се върне като непотърсено естествено. Завеждаш дело. Имаш доказателство, че си ги поканил. Даже може и да не е дело, а тъжба (12 лв и е таксата). От тук нататък ги търсят деловодителите. Като не ги намерят - залепват лист на вратата и се считат за уведомени за делото. Делото си минава и печелиш с неприсъствено решение. От там нататък е изпълнителен лист и съдия изпълнител. Тия дела са от най лесните за събиране на сумите, тъй като ответника явно притежава имот, който може да се продава.

Съвета ми е да си карате по законния ред. Тия глупости с маркучите в комините могат да доведат до обратно дело срещу Вас (умишлено увреждане на чужда собственост). Всичките дела, които съм водил до месец излизат с решение. Такива разточвания с години стават когато ответника обърне внимание на делото и почне да прави магарии. Чети го ти - http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516 (имам и други задачи) - няма начин да няма отговор на въпроса ти!
ZMeyGorianin - майстор
М-даа! Изчетох почти целия закон /това, което ме засяга/.Принтирал съм и подчертал важните моменти. Сега остава да ги запозная с подробностите. Не знам обаче как ще се съберат 50 човека на събранието за да има кворум според закона, след като не съм виждал да присъстват повече от 15-20 досега. А това е необходимо при варианта да не се завежда дело.
Има и вариант, когато ако не се съберат средства за "Неотложен ремонт" да се уведоми Кмета, който трябва да нареди или проведе извършването му и да събере после средствата чрез Гражданско дело от собствениците!

Всичко това обаче се проточва във времето, а ремонта трябва да стане сега-през летния сезон!
velas - специалист
Ремонта на покрива винаги е с гриф "Неотложен". Тогава не ти трябва решение на Общото събрание, но само ако имаш средства във фонд "Ремонти".
Кворума след час пада на 33%, а на другия ден може и сам да си проведеш събранието... ;)

В краен случай при кмета с почерпка...той със сигурност има негов човек и така ремонта ще излезе двойно на всички, ама на теб няма да ти тече... После комшиите ще се озъбят като отидат да си плащат данъците... ;)
bulhomes2 - майстор
ZMeyGorianin написа:
...Не знам обаче как ще се съберат 50 човека на събранието за да има кворум според закона, след като не съм виждал да присъстват повече от 15-20 досега. А това е необходимо при варианта да не се завежда дело...
Аз също мислех, че ще имам този проблем, но разпечатах горното за всеки апартамент и минах по етажите. Само една баба ми се запъна "Не! Няма да го взема. Нямам пари за покрив". Казах и през вратата: "Както искаш. Оставям ти го пред вратата. В твой интерес е да знаеш за какво става въпрос, защото вероятно ще бъдеш осъдена и ще се наложи да плащаш и разноски." Лека и пръст вече на бабата, но дойде на другия ден и пари си намери после...

Но да знаеш. На събранието изобщо не трябва да има въпроса "Да правим ли покрива или не?". Казваш, че "покрива трябва е да се направи и ако не искате да го прави общината и после да и плащаме на сериозни цени - по-добре ние да си го направим."
ianis-build - напреднал
Варианта е ако ги имаш парите ти да платиш ремонта и след това с фактурата, която ще ти издаде фирмата да си пуснеш една жалба и да си събереш парите.
Другият вариант е при всеки дъжд да ги наводняваш масово и в големи количества, а ако не ти се занимава ремонтирай си само твоята част от покрива и не се занимавай.

м-у другото не знам какво точно ще се прави на покрива, но ако ще се лепи само един пласт хидроизолация парите са много!
petkomz - специалист
ianis-build написа:
а ако не ти се занимава ремонтирай си само твоята част от покрива и не се занимавай
Не става ако са две плочи (има подпокривно пространство), може горната плоча да пропуска на едно място а долната на съвсем друго! Така беше в нашия случай.
ZMeyGorianin - майстор
ianis-build написа:
Варианта е ако ги имаш парите ти да платиш ремонта и след това с фактурата, която ще ти издаде фирмата да си пуснеш една жалба и да си събереш парите.
Другият вариант е при всеки дъжд да ги наводняваш масово и в големи количества, а ако не ти се занимава ремонтирай си само твоята част от покрива и не се занимавай.
м-у другото не знам какво точно ще се прави на покрива, но ако ще се лепи само един пласт хидроизолация парите са много!
-Tази жалба до къде трябва да бъде и от къде ще ми се изплатят парите-кметството? Не виждам начин аз да ги събера в последствие от всеки един. При готов ремонтиран покрив онези ще се опъват повече!

-Към 120 от тези 150 м2 са над мене.

-Смятам да не поставям лепена изолация от битумни рула, а разливна/монолитна/ с два пласта армирана фибърна мрежа /вата/. Освен това трябва да се доиззидат и измажат падналите комини, да се възтанови около 5-6 м. ламарина по горния край на външните стени и да се изхвърли стария чакъл и боклуците, които въобще не са малко.
VLADO66 - майстор
Плоските покриви са на полета,т.е. не трябва да се ограничаваш само до покрива над тебе,а трябва да се изолира цялото поле.Има мазани изолации със студено полагане така че можеш по почина 'направи сам' :)
ZMeyGorianin - майстор
Точно затова искам да се залее цялата част. Съседната половина вече е направена с лепени листи битум и се води за ремонтирана.
Разливната изолация може да се направи в духа на "Направи сам",но има много подготвителна работа, а аз съм ограничен с времето. Освен това за такъв отговорен ремонт предпочитам да "дам брашното за хляб на майстора"-според поговорката. А и фирмата дава гаранции все пак!
bulhomes2 - майстор
Еее, имаше един Стилян Щерев. Gogol му беше ника в един друг форум. Спец е по хидроизолациите и май беше представител за Варна на някаква фирма баш за хидроизолации. Питай го - stilian_shterev@abv.bg предполагам, че ще може да ти помогне.

Тема "Ремонт на покрив-задължения на собствениците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: