Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
blue_g написа:
Какво имаш в предвид под проектиране?
Накратко:Проектът е набор от документация (обикновенно папки и цифров носител под формата на диск) съдържаща чертежи, текст, изчисления, триизмерни изгледи..... Целта му е първо да си представиш какво ще строиш (как ще изглежда, колко ще е удобно, колко ще струва.....); после от общината да си представят колко е законно и съответно да ти го разрешат; накрая, но не на последно място строителя да си представи какво точно да построи за да може ти и общината да останете задоволени.
VLADO66 написа:
питай Цилков на лични
Сакън - недей с тия изказвания че някои като Фло пак ще съзре духа на "комерсиалното в направи си сам". Пък и нали се пак целта на форума е и другите да се ориентират.

Освен това е важно да се знае , че законното строителство за жалост е юридическа процедура която нито започва нито завършва с подобните на мен серсеми(проектанти)! Започва в общината и завършва пак там! Има си документи, договори, изходни данни................ После идва проектирането със заветното РС(разрешение за строеж). След това обаче пак се почва: актуване, технически, документи, сертификати, окончателни договори с дружествата, трасирания, контролния геодезичски заснемания, подаване на данните към кадастъра........... и накрая предаване на цялата тая бумащина пак в общината.
Също така е важно да се знае, че незаконното строителство не винаги значи неморално :yawinkle:
ArturDent - Почти Безобиден
@blue_g В горния пост ти написах каква е процедурата но явно искаш да минеш да минеш "по-така".
Не вярвам да стане. Краткия отговор на енергото (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про) ще бъде "Ние на нива ток не пускаме".
Пак ти пиша накратко:

Етап 1 (временно захранване)
Община (виза за проектиране) -> Енерго (пручване) -> Проект (истински) -> Енерго (съгласуване) -> Енерго (Предварителен договор) -> Община (разрешение за строеж) -> Енерго (Окончателен договор) -> Енерго (временно захранване).

Етап 2 (постоянно захранване). Започва от там където свършва Етап 1
Строеж -> Строителен надзор (документация и доклад) -> Община (разрешително за ползване/акт 16.) -> Енерго (постоянно захранване)
blue_g - специалист
В момента съм на Етап1
Имам виза за проектиране. А днес ми се обади някакъв юнак че е ходил до имота ми е че може да ме закачи. Утре щял да ми подготви документите и вероятно другата седмица ще ме привикат в енергото. Ще ме таксуват 440лв за стълба, където ще си сложат таблото.
Само че, когато ме викнат в енергото, за предварителния договор ще ми е нужен Проект (истински). От къде да го взема? Или къде биха могли да ми го издадат? Може ли да им представя някакъв типов проект?
kolcho - специалист
blue_g написа:
Какво имаш в предвид под проектиране?
Имам свалени от нета скици как бих искал да ми изглежда къщата (стаи, квадратура, общ поглед...). Имам някакви идеи как и от къде ще влязък водата и тока в къщата, но все пак трябва да стъпя на някаква нормативна база. Само това едва ли ще е достатъчно. :|
С думичката "проектиране" обозначавам нещо задължително за започването на един нормален строеж - изготвяне на архитектурен проект във всичките му изискуеми от нормативните документи части. След това - одобрението на така изготвения проект от оторизираните органи. Едва след одобрението можеш да започнеш реалната строителна дейност.
Фактът, че задаваш въпроси, като този по-горе, означава само едно - нямаш и най-малък шанс да се справиш сам. Единственият изход е да наемеш специалист, който да свърши всичко това компетентно и отговорно. Разбира се - срещу заплащане.
Ако не мислиш да правиш нормално проектиране / т.е. - да вложиш пари в един задължителен етап от всеки строеж/, въпросите, които задаваш тук, се обезсмислят.
Прави каквото щеш, да става каквото ще - това е съветът ми.
blue_g - специалист
На този етап нямам намерение да строя, само искам да вкарам ток. Далеч съм още от проектите.
Ще строя но след 2-3 години. Тока ми трябва за временно ползване. И въпреки, че е за временно ползване, не разбирам защо чак от сега ще ми искат проект :?
Tsilkov - майстор
blue_g написа:
От къде да го взема?
Заверени проекти със строително разрешение (какъвто ти искат) се получават от общинската администрация (по точно главния архитект и техническия отдел). Ако наистина ти е нужен (в което дълбоко се съмнявам [-X ) ток без проект можеш да опиташ със строеж шеста категория или такъв за които не се изисква проект в стандартния му вид за издаването на РС (стопанска постройка, преместваем обект с разрешение за поставяне......).
blue_g написа:
На този етап нямам намерение да строя, само искам да вкарам ток.
Обясни ми с думи прости моля те след като няма да строиш за чии ти е ток - ще го пускаш по оградата ли, или ще правиш паметник-монумент на временното електромерно табло познато като "времянка" :?
Ти как си ги представяш нещата - като ти щукне за щяло и нещяло електрото ти прекарват и поддържат инфраструктура за десетки хиляди левове а тя просто си стои за в светлото бъдеще. После всички вкупом се чудим от къде идва тая такса разпределение дето струва повече от самия ток и ходим като гламави да стачкуваме по улиците.
За предварителен договор не ти трябва проект, нещо не си разбрал.
Няма и как защото записаното в предварителния договор се включва в проекта, т.е. за да го проектираш трябва да имаш предварителен договор за да се съобразиш с него.
blue_g - специалист
Tsilkov написа:
blue_g написа:
От къде да го взема?
Заверени проекти със строително разрешение (какъвто ти искат) се получават от общинската администрация (по точно главния архитект и техническия отдел). Ако наистина ти е нужен (в което дълбоко се съмнявам [-X ) ток без проект можеш да опиташ със строеж шеста категория или такъв за които не се изисква проект в стандартния му вид за издаването на РС (стопанска постройка, преместваем обект с разрешение за поставяне......).
blue_g написа:
На този етап нямам намерение да строя, само искам да вкарам ток.
Обясни ми с думи прости моля те след като няма да строиш за чии ти е ток - ще го пускаш по оградата ли, или ще правиш паметник-монумент на временното електромерно табло познато като "времянка" :?
Ти как си ги представяш нещата - като ти щукне за щяло и нещяло електрото ти прекарват и поддържат инфраструктура за десетки хиляди левове а тя просто си стои за в светлото бъдеще. После всички вкупом се чудим от къде идва тая такса разпределение дето струва повече от самия ток и ходим като гламави да стачкуваме по улиците.

За какво ли, ами ходя си на теферич на парцела. Бера си градината, правя си скара и си почивам. Приготвил съм да сложа една 6 метрова каравана и цяло лято съм там. Ток ще си ми трябва. А междувременно документацията за проекти, разрешителни и т.н. ще се движат.
Ток ще ти пуснат:
- След разрешително за строеж - времянка.
- След разрешително за полазване (акт.16) - постоянно.
Други легални варианти:
- Премествам обект

Тема "Типов проект на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: