Всички въпроси за вилата.
vladyyan - помощник
Предстои ми генерален ремонт на покрива на стара къща с турски керемиди. Покривът е от вида на показания на снимката. Първоначалната идея беше да сменим керемидите с нови, но се отказах. Ще се унищожи автентичния вид.
Накрая се спряхме на следното: смяна на подалите мертеци, обшиване с дървена обшивка, слагане на челни дъски, подпокривна мушама, пренареждане на старите керемиди и евентуално купуване на малко "нови" на старо керемиди.
Покривът е около 120- 130 кв.м. По груби преценки ще трябват около 2 кубика дъски. Много ми се иска да използваме и старите дъски, които са си букови. Но ще видим в какво състояние са. Около 20 мертека и греди (по преценка на майстора). Отпред и отзад ще се сложат улуци. Ще отидат около 30- 40 кв.м сачак за обшивки отдолу. По груби оценки материали и труд ще са около 3000 лв.
Първото ми питане е какво подпокривно фолио да използвам - колебая се воалит без посипка на Изола Петров или Брамак. То тях ги казвам, не защото имам идея от качествата им, а защото съм ги виждал да се продават :). Първите са май около 5,5 лв кв. метър, а на Брамак най-скъпите - около 4 лв.
Приемам и всякакви други съвети преди да сме дигнали покрива, което ще стане на 1 август :). Мерси предварително.

Прикачен файл

DSC_0856a.jpg
vladyyan - помощник
Питането ми е практическо. Иначе съм попрочел обявената в мрежата информация и тези дни даже ще мина да видя наживо разните мушами. Но това пак няма кой знае колко да ми помогне с познание как ще изглеждат след 5 години например :). Друго си е човек да е поставял и да даде отзив от първа ръка.
PCL82 - майстор
Турските керемиди имат особености при реденето, за да не се свличат по ската, понеже няматат никакво захващане за основата, а само разчитат на теглото и триенето. Може би могат да се пробият долните керемиди на местата на застъпванията (само някои) и да се заковат към обшивката.

При новите покривни системи се цели да се направи двойна скара, която да създаде кухина под керемидите и да се проветря от награтия въздух (при билото се слагат отдушници). Така покривът не се спарва отдолу.

При турските керемиди не знам дали оригинално са слагали кал под тях. Но трябва или да се спазва оригиналната технология или да се помисли как правилно да се съчетаят с предимствата на новите изолации.

По никой начин не взимай от старата асфалтирана хартия-много бързо прегаря от слънцето. Едни цигани видях, че сагат подобрена мушама-като сезалов чувал с асфалтово покритие. Но аз бих предпочел нещо със сертификат за качество-дишаща мембрана.
vladyyan - помощник
При толкова много майстори наистина ли няма никой, който поне да препоръча подпокривна мушама. В сряда трябва да потегля към Сливен и нямам идея какво мога да намеря там и какво изобщо да търся. Селските майстори си бачкат хората, но те карат по линията на най-ефтините решения. Поради тази причина не разчитам особено на майстора ми, който казва някаква мушама ще сложиме.
професионал - специалист
vladyyan написа:
При толкова много майстори наистина ли няма никой, който поне да препоръча подпокривна мушама.
Не можеш да четеш или!? Владо ти даде линк още след първия ти пост!
jekasus - майстор
[quote="PCL82"

При турските керемиди не знам дали оригинално са слагали кал под тях. Но трябва или да се спазва оригиналната технология или да се помисли как правилно да се съчетаят с предимствата на новите изолации.

По никой начин не взимай от старата асфалтирана хартия-много бързо прегаря от слънцето. Едни цигани видях, че сагат подобрена мушама-като сезалов чувал с асфалтово покритие. Но аз бих предпочел нещо със сертификат за качество-дишаща мембрана.[/quote]
1.- При мен са редени върху слама.
2.- наистина голям боклук тоя сезал, остарява и под циглите.
То и при мен плаче покрива за ремонт, та се замислям за воалит с посипка и частично залепване на долните керемиди с лепило. Все пак подпокривно не се отоплява, то за какво му е да диша през цялата повърхност :?
vladyyan - помощник
професионал написа:
vladyyan написа:
При толкова много майстори наистина ли няма никой, който поне да препоръча подпокривна мушама.
Не можеш да четеш или!? Владо ти даде линк още след първия ти пост!
Чета разбира се. Но един гол линк не казва нищо. То хубаво човек да е пестелив откъм изказ, ама чак пък толкова. И аз съм се загледал на тази мембрана, но Брамак имат и една друга, която е горе долу два пъти по-ефтина и тук във форума беше похвалена. От друга страна не съм запознат особено с предимствата на воалитите например. Защото те са пък още по-скъпи. Та затова попитах.
VLADO66 - майстор
Воалитите се използват за друга цел.Мембраната която ти предложих е по-здрава на опън и скъсване въобще е по-добра,но ти се съобрази с бюджета си.
vladyyan - помощник
Мерси. На мене също ми хареса. Малко скъпичко идва, но като ще е гарга, рошава да е. Утре ще се разровя из складовете да взема две ролки. Дано поиздържи повечко време.

Тема "Ремонт на покрив на стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: