Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dnai - специалист
Ползвал съм асинхронен мотор от италянска пералня,48 канала на статора , Пренавих го трифазно 2Р=8, 8 бобини на фаза с по 45 навивки на канал диаметър на проводника 1мм . Ротор с 16 неодимови магнита 20х60х4мм,монтирани под ъгъл и междина между статор ротор 0,6мм .
Large - специалист
Здравей dnai!
Мен ми е интересно от къде се сдоби с перките, Raptor ли са или имаш познат с цех за пластмаси :lol: ?
dnai - специалист
Перките и те са си мое производство,дърво, стиропор и полиесетрна смола.
alien - специалист
dnai - супер е станало, само не разбрах въпроса ти - тия печки за тестове ли са или това ще е крайния товар? с това напрежение акумулатори ще има ли изобщо?
ivanovbg - майстор
dnai, явно имаш добър вятър в платната :-D Ако добавиш центробежен регулатор на перките да променят ъгъла на атака няма да имаш този проблем. Оборотите ще ги поддържа автоматично и няма да качва над зададените. По този начин и напрежението ще се стабилизира.

Много добре си се сетил и си използвал генератора за високо напрежение. Така кабелите са по тънки и нямаш загуби. Сигурно вятъра ти е постоянен по посока и затова не си сложил четки за да не ти се омотава кабела до генератора. Има и вариант да обърнеш ремъка на 90 градуса и по този начин посоката вятъра ще е без значение и без четки. Принципа е като на старите зъболекарски машинки.

С тази мощност спокойно зимата ще топлиш 1-2 стаи, а лятото доста топла вода и няма да имаш нужда от акумулатор. А вятър тогава бол.
dnai - специалист
Да зимата вятъра ми е доста як,та реших вместо да зареждам акумулатори и да преобразувам токове, да го подам направо на нагреватели които да помагат на парното.
То има регулиране на ъгъла но може би не се вижда на снимките ,малко сложно съм го направил задейства се от опашката, върши работа но мисля че с електроника ще е по лесно да не усложнявам конструкцията.

Alien,основно за нагревателите ще го ползвам може и някоя батерия да заредим но ще бъде само като завслучай че спре тока.
ivanovbg - майстор
Видях го :-D Но така не е зависим толкова от оборотите и от там напрежението. Така зависи само от напора на вятъра, а зависимостта спрямо оборотите не е линейна. Като гледам принципа му на действие лесно ще го преправиш на центробежен.

С електрониката само изглежда да е по лесно. Би било по лесно ако е с подмагнитване, а не с постоянни магнити. Може да почнат да прегряват намотките като качваш товара или да им пробие изолацията. Регулирайки го с тиристорно управление разтоварваш пък генератора и той още повече ще вдига напрежението.
dnai - специалист
Може би не съм представил точно нещата и не ме разбирате, та при вятър от 7 до 10 м/с с товар 1000W перката тръгва и работи добре , дори вятъра да се усили не е проблем тя изменя ъгъла и подържа нормални обороти а при мен вятъра прехвърля 20 m/с през зимата.
Включвам втория ако е над 15 мs , продължава да си върти ,проблема идва когато вятъра падне под 7 перката забива върти бавно и нищо че вятъра се усилва отново на 10 и повече, не може да набере обороти тогава изключвам единия и нещата се оправят.
Та схеми с триаци има за 220 волта , мога единия нагревател да го вържа постоянно втория да се включва от такава схема , но не знам как да я направя да включва примерно при 230 волта и да изключи когато напрежението падне под 220 в. ако това направя смятам че генератора ще работи оптимално.

Прикачен файл

[.jpg
[.jpg (5.61 KиБ) Видяна 2275 пъти
ivanovbg - майстор
Като идея можеш да пробваш със светодиоден индикатор, като на мястото на диодите слагаш оптрона. Примерно този кит с малки преправки - http://hobby.neomontana-bg.com/kit123.htm#
Последна промяна от ivanovbg на вт юли 02, 2013 11:34 pm, променено общо 1 път.
dnai - специалист
Ivanov, прав си сбъркал съм трябвало е с центроубежен ,да щесе преправи.
Благодаря ти .

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: