• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
VLADO66 - майстор
Досадно е за четене и смятане :-D http://www.stroiinfo.com/%D0%B4%D0%BE%D ... B4-d8.html
gkamenov - специалист
Това от последния линк съм го чел. Пукнатини в стената няма. Има малка пукнатина в мазилката над отвора, както и горе по плочата няколко пукнатини като с дебелина на паяжина, но са в стани от отвора и според мен са само в мазилката на плочата (около 2 см варова мазилка). Ще я разровя довечера да проверя. Плочата я подпрях сутринта с няколко от тези разпъвяащите се железа за кофраж - не знам как се казват, за всеки случай.

Стената не съм я изкъртил до тавана, има 6-7 реда тухли, които висят (подпредни са с дъска и греда) и си се държат. Мисля под тях да изливам, като се надявам че по този начин ще ги подпра отдолу с бетона. Мисля и за вариант, да сложа един хоризонтален стоманен U профил под тухлите и на местата на колоните да го подпра с две от тези подпорите за кофраж и да го натегна максимално нагоре. После, наоколо да направя кофраж и да отлея бетон, така че тези железа да останат в бетона и да сложа арматура, така че подпорите да са вътре в биглите.

Може и излишно да се презастраховам, ама нещо от вчера ме спекахте та незнам....

Някой да има идея, за онлайн калкулатор, където да мога да сметна на какво услилие в средата ще издържи желязобетонна греда подпряна в двата края, според размерите си? Знам само линкове за усукване на метални греди и профили.
PCL82 написа:
Най-добре е всичко да бъде сметнато от инженер-конструктор.
Да препоръчате някой?

П.П. Накрая, накапак на всичко ще наслагам карбонови ленти по плочата и стената и ще подпра с новата стена. Нещо като това: http://napravisam.net/?p=446
gkamenov - специалист
След известни консултации с конструктор, техник, майстор и т.н. се спирам на варианта да укрепя отвора с "П" образна желязобетонна рамка (конструктора каза, че може и само с железа да се укрепи, П-образни или квадрат). Тъй като от едната страна стената има кумин и е по-широка отколкото от другата страна, кофража ще е направен така, че колоната да е широка колкото стената с кумина, отгоре щурца ще стърчи от едната страна (откъдето и ще се налива) а втората колона, тази към външната, стена ще се получи Г-образна погледната отгоре. По този начин ще може да се отлее бетона плътно догоре за да подпре оставащите няколко реда тухли, а нишата горе в стената, която ще се получи ще я ползвам за хоризонтален боилер.
Предполага се, тая 40-50 см стена, която е останала Т обтазно към външната да я махна до нивото над щурца, като оставя само целите тухли, които са свързани с външната стена. Оразмеряването е горе долу следното - от страната на кумина колона 15 х 40 х 200 с два реда по три пръчки 16 мм с бигли 10 мм, отгоре шурца пак със същата армировка или с по четири пръчки в два реда, като височината му ще е 25 см, а ширината 40 см и дължина с включено стъпването в/у колоните около 135 см, и втората колона към външната стена с размер 25 х 40 х 200 см.

Понеже не разбирам много от армировка, дали трябва допълнително да укрепя ъглите м/у щурца и колоните, като например вържа железа по диагонал в ъглите, така че "П"-то да стане по-устойчиво при страничен натиск? Долу в основите, по-добре ли ще е да затворя "П"-то, така че да се получи квадратна рамка, като също армирам връзката? Основите са едри камъни, предполагам около 60 см дълбочина, като не смятам да ги махам. Варианта, който обсъждахме е да се извият арматурите на колоните в формата на буквата "J" и да легнат в/у камъните. Как е по-добре?
gkamenov - специалист
В крайна сметка, резултата стана малко по-друг. Направих го с L - профили 100х100х10, като двете рамки ги свързах с шини и запълних празнините м/у профилите и тухлите със Sika Monotop 612. Стана най-здравото място в цялата къща :). Ето и снимки, за съжаление нямах време да снимам и процеса на правенето, така че това е крайния резултат.
Прикачен файл:
P8120005.JPG
Прикачен файл:
P8120002.JPG
  • 1
  • 2

Тема "Трегер и укрепване на отвор в стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: