Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
зависи от натоварването, но не влияе на измерването, винаги си показва реалните обороти, и то в линейна зависимост
докато напрежението се влияе и променя измерването, дори ако товара е гарантирано постоянен пак функцията няма да е линейна

едит: ще пробвам и да го обясня - напрежението кляка от товара заради съпротивление на намотките, товара пък може да не е линеен, което прави още по нелинейно и сложно всичко, докато честотата зависи само от това колко пъти е преминал магнит пред намотката - т.е. само константи - като брой магнити на ротора и др. което гарантира линейна зависимост
edemy2001 - специалист
@alien - съгласих се! :) Така де! Като проектирам контролера не е лошо да разсъждават повече хора.
@ivanovbg - Принципно си прав, но в случая мисля, че не е необходима чак толкова голяма прецизност. Все пак генератора се върти с не по-малко от 150 - 200 оборота, дори и при аксиалните бавноходни алтернатори. И нали говорим за опростяване на цялата работа. Съгласих се с alien, че оборотите са по-добрия вариант, но за тази цел може да се използва напрежението на генератора. И какво правим в такъв случай с центробежния регулатор на ъгъла на атака!? Нали от него също ще зависят оборотите... В конкретния случай с този генератор и оборотите няма да са в линейна зависимост!
ivanovbg - майстор
Еми като не е нужна прецизност за какво ще е този микроконтролер, програма и ... дрън, дрън? Да се продава скъпо и да има копчета да му е интересно на човека ли и да не гледа цената ли? Да оплете с кабели мачтата и като ги скъса да псува и ....

Ако го направи както му казвам - слага и забравя докато се счупи. 12 лева струва, а ако си го направи сам няма да е повече от 2-3 лева.
alien - специалист
edemy: много зависи от постановката, в случая на dnai където товара е фиксиран и постоянен, центробежния регулатор ще осигурява оптимална работа в по голям диапазон спрямо фиксиран ъгъл, а при много силен вятър да го "пропуска покрай ушите" вместо да се опитва да го удържа с още товар, където генератора може да се самоизпече

друга постановка е фиксирана честота да кажем ако са нужни 50хз , центробежен няма да е достатъчно прецизен, трябва електронен да е

трета постановка ако се гони максимална ефективност, тогава и електроника и софтуер, а в алгоритъма ще трябва да влязат повече параметри освен честота(обороти) , напрежение а може би и скорост на вятъра ще е хубаво да се мери и да влезе в сметките
ъгъла да се регулира оптимален за текущата скорост на вятъра, оборотите да клонят към максимум, и при достигане на максимално допустимите ъгъла да се регулира спрямо оборотите и вятъра вече да не се ползва за регулиране, а само за защита - над 30 м да кажем спира работа
нещо от тоя род
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
Еми като не е нужна прецизност за какво ще е този микроконтролер, програма и ... дрън, дрън? Да се продава скъпо и да има копчета да му е интересно на човека ли и да не гледа цената ли? Да оплете с кабели мачтата и като ги скъса да псува и ....

Ако го направи както му казвам - слага и забравя докато се счупи. 12 лева струва, а ако си го направи сам няма да е повече от 2-3 лева.
ОК! Давай! Нали знаеш - всеки решава сам за себе си. :supz:
alien написа:
edemy: ....трета постановка ако се гони максимална ефективност, тогава и електроника и софтуер, а в алгоритъма ще трябва да влязат повече параметри освен честота(обороти) , напрежение а може би и скорост на вятъра ще е хубаво да се мери и да влезе в сметките
ъгъла да се регулира оптимален за текущата скорост на вятъра, оборотите да клонят към максимум, и при достигане на максимално допустимите ъгъла да се регулира спрямо оборотите и вятъра вече да не се ползва за регулиране, а само за защита - над 30 м да кажем спира работа
нещо от тоя род
В този третия случай ще задминем и промишлените генератори.

Мисля да скова един процесорен модул отначало за лични нужди, пък после ще видим...
dnai - специалист
Колеги, благодаря ви че се отзовахте на проблема ми.
Тази схема с изправеното напрежение не е задължителна,пуснах го така щото ми беше по лесно .Инак си е нормално
да се върже в звезда, Пускаме за всяка фаза по един нагревател 1000W постоянно включени с единия извод към фаза вторите изводи свързани заедно и през един фазов регулатор на мощност както казва и Ivanovbg към маса .
лично аз мисля по един нагревател на фаза постоянно свързан и втори паралелно които да бъде управляван от подобна схема със Семистор която да следи напрежението .
инак ако се прави за повече пари да вземем едно Arduino, имаги и безжични . има всякакви сензори може да стане страшен контролер ,може да следи и вятъра, температурата на алтернатора и просто всичко квото си поиска човек и то дистанционно.
но не търся това поне за сега . Трябва да е просто и надеждно,така мисля.
alien - специалист
аз ли нещо не разбирам? как така 1 фазов регулатор към маса? нали при симетрични трифазни източник и товар свързани звезда ток по нулата не тече?
dnai - специалист
Прав си аз съм се отнесъл, няма да стане ще трябва за всеки нагревател отелен регулатор.
alien - специалист
щом сега включваш втората степен на ръка и всичко е наред може и с реле/контактор да включва още един трифазен товар, пак без диоди
и да изправиш ток само за релето, над определено напрежение да включва втората степен, по просто от това няма на къде, само хистерезиса на релето трябва да е достатъчен за да не изключи веднага от по големия товар
dnai - специалист
пробвах с контактор, някакъв стар намерих в мазата включва без проблем но когато да изключи става много плавно и контактите нагарят направо съскат от дъгата .и тогава се размислих за нещо елктронно.
утре ще правя една схемичка със семистор да пробвам.

Прикачен файл

images5.jpg
images5.jpg (6.73 KиБ) Видяна 2392 пъти

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: