Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ESPACE - майстор
zmiori написа:
Напрактика ще изгори много по-бързо. Пробвано многократно.
Преди много години за фаровете на балкан-четата трудно се намираха крушки за фара /6волта/. Слагаш 12в. и след седмица 2 нова.

Аиде сега отговори на тоя въпрос? 220В. Правиш последователна верига от 20 бр. крушки на 12В. светят си без проблем. Изгаря 1, обаче нямаш друга 12В-това и слагаш 18В /на пример/ във веригата. Каква крушка ще изгори след това 12В или тази дето е на 18В.?
Пълни глупости са това от първия абзац. На абсолютни ментета сте попадали.
По втория въпрос да ти задам контравъпрос. Ако 12 волтовите лампи са по 5W, а 18 волтовата е 60W ще светне ли изобщо тя и какъв е шанса и да изгори при тези условия.
ESPACE - майстор
ditronix написа:
zmiori,утре ще ти направя снимки колко ток харчи една крушка като се зхрани с 12V и колко-като се зхрани с 6V :wink: Тогава пак ще направиш сметките и ще видиш колко много не си прав! Джокер: съпротивлението на крушката е постоянно. Кога през едно съпротивление ще протече по-голям ток? Когато напрежението във веригата е по-голямо или по-малко? За по-лесно пренебегвам прмяната на съпротивлението на крушката при нейното загряване. Един мой трик: крушки на дежурно осветление,затворени в малки плафони горят много лесно. Беше ми писнало да ги сменям в кабинета на жена ми през ден-два. Един диод в ключа реши проблемите за години напред :supz:
Верно ли ще изнасяш открит урок по ОЕ. :)
zmiori - специалист
ESPACE написа:
zmiori написа:
Напрактика ще изгори много по-бързо. Пробвано многократно.
Преди много години за фаровете на балкан-четата трудно се намираха крушки за фара /6волта/. Слагаш 12в. и след седмица 2 нова.

Аиде сега отговори на тоя въпрос? 220В. Правиш последователна верига от 20 бр. крушки на 12В. светят си без проблем. Изгаря 1, обаче нямаш друга 12В-това и слагаш 18В /на пример/ във веригата. Каква крушка ще изгори след това 12В или тази дето е на 18В.?
Пълни глупости са това от първия абзац. На абсолютни ментета сте попадали.
По втория въпрос да ти задам контравъпрос. Ако 12 волтовите лампи са по 5W, а 18 волтовата е 60W ще светне ли изобщо тя и какъв е шанса и да изгори при тези условия.
А ако 18в-та е 5w?
ditronix - специалист
Трябва да се разсеят някои заблуди. Сега за 18 волтовата крушка- ако я ползваме за заместваща на 12 волтова нейна посестрима,независимо каква е мощността и (на 18 волтовата!) тя никога няма да изгори ,защото ще работи на по-ниско напрежение от това,за което е предназначена! От мощността и ще зависи единствено това колко силно ще светят останалите 12 волтови крушки.Защото ако 18 волтовата е 5W, както предлагаш,съпротивлението и ще е по-голямо от това на другите крушки и ще ограничи тока през тях. И дори и да се натовари 100%,това не означава че ще изгори по-бързо от нормалното. Но еднозначно 12 волтовите ще работят на облекчен режим,защото токът през тях ще е по-малък,от където е ясно че напрежението,с което се захранват ще е по-малко. Тоест,потвърждава се това за което говорим-при по-ниско захранване няма как крушката да гори по-бързо! Това в случая казваш и ти самият :-D
ESPACE - майстор
Не е баш така. При 19бр последователно свързани 12V 5W лампи имаме 19х28,8ома =547,3.
Лампата 18V 5W е със съпротивление 64,8 ома.
Приемаме че захранваме гирляндата с 240V.
Сумарното съпротивление е 612,1ома. Тока ще е 0,392А
Така че в случая 18V-5W-товата .лампа ще свети като 0,392х0,392х64,8=9,96W. Та, ще си изгори и при това ярко и бързо.
Но това няма много общо с питането на пусналия темата и със странните твърдения след това.
Аз съм мерил консумирания ток при две последователно свързани крушки Н4, 55-60 ватови, на дългите им светлини. Токът беше в порядъка на 2.8 А, т.е. това са около 33.6 вата на двете... А самостоятелно захранена - токът е около 5 А. Така, че няма как при последователно свързване при падане напреж. върху отделната крушка, токът да е по-голям, за да се запази същата мощност.
ditronix - специалист
Е това ще снимам утре :) Само преди седмица колега ме пита точно по същия въпрос,и на него му казали,че крушките ще горят по-бързо. Въпросът отново бе свързан с модулите за дневни светлини. Та набързо направих постановката и човекът видя на живо че крушките светят много по-слабо,следователно няма как да изгарят по-бързо.
Сметките на ESPACE са точни, ще си помисля на свеж акъл утре. :?
sstefanov - майстор
Халогенните крушки съдържат химически елементи (халогенни), които при номиналната работна температура осигуряват възстановяването на изпарения волфрам от жичката. При по-ниски температури този процес не се задейства и затова според теорията крушките изгарят по-бързо.

https://en.wikipedia.org/wiki/Halogen_lamp
ESPACE - майстор
Халогенния цикъл не е панацея и практиката не потвърждава теорията!
VLADO66 - майстор
Не знам какви са ви сметките ама повече от година карам с DRL модул/редуциращ на 30% напрежението/нямам изгоряла крушка,докато преди когато само зимата се караше на светлини отиваха по 1-2 на сезон.Има и друго нещо- волфрама при по-високо напрежение става по склонен на изгаряне.В предишната работа напрежението се колебаеше между 230 и 245 волта и нажежаемите крушки умираха бързо независимо от производителя.Не случайно 100 годишната крушка в американската пожарна едва мъждука.

Тема "Включване на крушка на понижено напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: