Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Ти можеш да предполагаш а аз разполагам :lol: Картинката съм я дал с умисъл. Я направи горните сметки като обърнеш началото и края на една от намотките на генератора.
alien - специалист
тогава вече нямаш трифазно, имаш 3 синусуиди в една посока, но само част от тока ще минава по нулата защото се разминават по фаза, а симистора се отпушва на първата фаза и няма какво да го запуши за да регулира на следващите фази т.е. не регулира 3 фази а само 1

само не знам това сега ли го съчини или копираш нечии чужди свободни съчинения?
ivanovbg - майстор
Я помисли пак :wink: То пак си е трифазно, но две от фазите са синфазни. Сметките направи ли? С тях можеш да си направиш сметка за изменението на тока - дали е само в една посока или е променлив :wink: А управлението стига да управлява товара от 30 до 100%. Реален трифазен ток в този смисъл не ти трябва - товара ще е нагревател, не двигател :wink:

Всичко си е моя идея и е реализирана на воден генератор на една хижа в Пирин.
alien - специалист
3 фази - 0 - 120 - 240
като дефазираме последната от 240 става на 60 и като ги подредим:
0 - 60 - 120
не съвпадат по фаза, но са в една посока, повечето време даже и трите.... и вече нищо трифазно не е останало, не съм мислил как ще се изправи ако се наложи
управлението на симистора ще съвпада с фаза2, т.е. ако дефазиращата верига на симистора пуска управление след 120 градуса , за фаза1 това са 180 градуса, спира регулирането на фаза1 и регулира само другите 2 фази, и така последователно
за това слагат 3 броя, за да товарят 3те фази равномерно да няма вибрации на генератора и да захранват и трите консуматора равномерно, за да не умре от студ тоя дето е на първата печка :)
ivanovbg - майстор
А какво е значението да се натоварват всички фази еднакво? И защо е нужно да го изправяш за едни нагреватели или лампи?
alien - специалист
като го прочетеш в някой друг форум ще дотърчиш тук да го обясниш :) или обратното....
а който има практичен опит бързо ще се сети сам....
защото не само го изправят, дори се мъчат да коригират формата на тока при изправянето, да натоварят равномерно цялата синусуида, а не само на върха както става с диоди, а какво остава пък цяла 1 фаза да остане ненатоварена
няма смисъл... знам че разбираш, просто трябва да идеш в друг форум за да покажеш че си го разбрал....
ivanovbg - майстор
Няма смисъл да ти обяснявам колко ..., поправка - в какъв форум си в момента :lol:
alien - специалист
най често като се каже направи-си-сам значи е нещо нескопосано и недодялано, и да, прави са, много неспокосани и недодялани неща се правят, особено като се гледат само картинки без да се чете

в същото време обаче други вникват в детайли в това което правят, пак правят напарави-си-сам и резултата е професионален
но всеки сам си решава по кой път да тръгне

трифазния генератор се прави за да се избегнат вибрациите на монофазния, ако ще го товариш като монофазен си е крачка назад.... но всеки сам си решава на къде да тръгне
ivanovbg - майстор
Прав си, вибрациите при направата в любителските ветрогенератори са само от монофазата, а се изправя за да губиш на всеки 10ампера по 5 вата на монтиран диод :lol: :lol: :lol:
ge6aaaa3 - специалист
И това цялото мерене на ***** за какво беше като може да си го свърже по стандартна схема звезда и да приключи? То ако имаше по-ефективен вариант, промишлените щяха да го използват. :wink:
Иначе за управлението... Според мен, е по-добре да се използва генератор с подмагнитване, особено при мощности от над киловат. С подходяща програма, може да се направи да тръгва по-лесно, а когато има силен вятър, да се увеличи добива. И при такива размери и мощности е по-добре да има няколко защити. Примерно натоварване на генератора, примерно с бойлер, механично завъртане на лопатките, дискова спирачка, задействана от електроника, следяща оборотите. :)

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: