Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Нищо не меря, просто колегата dnai искаше начин да си превключва нагревателите и му предложих евтина и ефикасна система с плавно или стъпално регулиране. Ако не му се занимава с преправяне на начина на управление на ъгъла на атака може спокойно на първо време да го върже така че опашката да включва/върти едно ключе/потенциометър, трябва да размени началото и края на една от намотките на генератора и да махне изправителя който разбрах че е сложил. Така всичко ще му стане автоматично, а пък когато започне другия генератор...
Ако има желание може да се свърже с мен на лични или скайп да му дам още някой съвет и да уточним схемата.

А това че някои хора си мислят че няма нестандартни решения и всичко трябва да е много сложно... :wink:
evrokoma - специалист
Момчета вие добре си мерите ветропоказателите ама и двамата пропускате една маааалка подробност.
1. НЯМА трифазна система която да е равномерно натоварена като по учебник вземете по едни амперклещи и мерете винаги има разлика във фазите.
2. При трифазна верига след изправянето се получава импулсен ток със застъпващи пулсове и така имате по голяма полезна мощност понеже напрежението не стига до 0v.а пулсациите са 240-180-240v.
3. Нагревателя работи по добре с изправено напрежение и ако ще изправяте напрежението слагайте по два нагревателя последователно че да не питате после защо гори реотана.
Към Дани: Освен за тези нагреватели замислял ли си се да акумулираш някъде енергията за да я използваш в безветрено време? Преди години бях в рафинерията Бургас и там имаха акумулаторна станция 110v за ЮПС 100kw с последователно свързани акумулатори, така имаш по малки загуби в инвертора обаче проблема е че ще ти трябва изправител,зарядна станция за напрежението за което си свързал акумулаторната група и инвертор за въпросното напрежение.Помисли идеята ти е хубава с този генератор,нислиш в правилна посока и няма да е лошо ако доразвиеш още малко системата за да ти даде по голяма автономност
ivanovbg - майстор
С втора точка нещо не мога да се съглася. Няма как да получиш по голяма мощност от тази която ти подава генератора що се отнася до нагреватели. Единствено губиш мощност в диодите. Да не говорим и за проблемите с комутацията.

Нагревателите в магазинната мрежа са изчислени да работят на променлив ток.

Това с нулата е ясно, но комутацията на остатъчния ток не е достатъчна. Колегата включва и втори нагревател за да удържа напрежението(предполагам със същата мощност. Това налага минимално регулиране в рамките на 50-100% на натоварването. По моя начин се постига регулиране приблизително от 30 до 100% с възможност за плавност. Може и само с едно ключе на опашката да се прекъсне нулата когато вятърът е по слаб и ще имаме около 30-35% натоварване ако едната фаза е с обърната намотка. Няма даже и нужда от електроника и защита на искрене ако е променлив тока. Това ще доведе до намаляване на товара и генератора ще може да се развърти при усилване на вятъра. С изменението на растоянието м/у ключето и опашката лесно се регулира момента на превключване. Само едно шау-бау ключе и си в джаза :-D
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
... трябва да размени началото и края на една от намотките на генератора...
Колега ivanovbg, правил ли си някога вятърен генератор? Или поне да си правил експерименти с готов такъв? Питам и отговор не искам...
ivanovbg - майстор
Не, но други бол. То е все тази какво го върти, ако се съобразиш с конкретния източник на сила.
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
Не, но други бол. То е все тази какво го върти, ако се съобразиш с конкретния източник на сила.
Ами не е съвсем едно и също. Например вискозитета на флуида, който е източник на енергията. Освен това диаметрите на турбините, съответно центробежните сили, инерционни моменти и т.н. Вибрациите, които се появяват вследствие на неравномерното натоварване са твърде големи. Освен това ще се влоши и стартирането под товар. По-добрия вариант е с регулиране на всяка фаза. От там нататък е въпрос на подробности и избор дали ще бъде с потенциометър или с контролер.
ivanovbg - майстор
dnai написа:
Може би не съм представил точно нещата и не ме разбирате, та при вятър от 7 до 10 м/с с товар 1000W перката тръгва и работи добре , дори вятъра да се усили не е проблем тя изменя ъгъла и подържа нормални обороти а при мен вятъра прехвърля 20 m/с през зимата.
Включвам втория ако е над 15 мs , продължава да си върти ,проблема идва когато вятъра падне под 7 перката забива върти бавно и нищо че вятъра се усилва отново на 10 и повече, не може да набере обороти тогава изключвам единия и нещата се оправят.
Едеми, в конкретния случай мисля че е излишно усложняване. Съвсем просто може да го направи да се управлява от опашката с едно ключе или от една отделна висяща заслонка на принципа на измервател на скоростта на вятъра. А и човека си има желание за по голям проект и там може спокойно да вложи електроника повече ако има желание.
dnai - специалист
Здравей те, за съжаление отпуската ми свърши бързо имах голямо желание да го остава да работи затова и се допитах до вас. Работя навън и не се прибирам цяла година та затова го демонтирах,страх ме е да го остава да работи така.Но това не значи че прекратявам работата,купих достатъчно полупроводници и квото ми до де на ума взех някой железа и тръгвам.
Имам малак струг, ще престържа нова шайба за алтернатора,малко по голяма за 1/3 мултипликатор, по този начин ще намаля натоварването върху турбината и ще подобря въртящия момент за сметка на оборотите разбира се.
към водещата шайба ще монтирам и центробежен регулатор паралелно на опашката после ще се види дали да работят в паралел или ще ползвам един от двата.
Ще сложа и някои шаобао прекъсвач за да се експериментира с намотките,там има и серво мотор ще го обмисля и него как да помага .
Товара ще регулирам фазово с триаци като една част от него ще е постоянно включена за сигурност.За всяка фаза отелен товар и регулатор пак за сигурност.
Вчера правих проби с един димер които налепих на бързо и резултатите са добри данекажа и много добри,въпреки че нямаше достатъчно вятър 3-4 мс успях да подържам лампа 100w .
Благодаря ви дадохте полезни идеи ще ги реализирам жалко само ,че резултатите ще се видят чак на година,
След някои ден се захващам със изработка на схемичките има за какво дасе помисли там може и защита от свръх обороти да се предвиди чрез окъсяване на намотките примерно.
Все пак постановката е експериментална нека заработи нормално да се види ресурса пък после ще се мисли за акумулиране . :partyman:
сашо р н - напреднал
Здравейте Колеги . От доста време се опитвам да хвана вятъра за работа... От скромния си опит и от това което прочетох до сега по този въпрос разбрах че това не може да стане с какво дае и как дае .Най сетне намерих нещо подходящо според мен . Това е трифазен стъпков електромотор с магнитен ротор от някаква машина за плетене на чорапи . Завъртях това чудо и бях приятно изненадан : съпротивление между фазите 0,6ом , 540 оборота 34,1v, 740 оборота 43,7v , говоря за междуфазни напрежения . Приготвил съм мачта 12,00м ф70мм с оптяжки ,акумулатори 12v 100ah 10бр. тягови малко по-нататък ще си набавя контролер и инвертор .Забравих електромотора тежи 20 кг. Решил съм да сътворя ветрогенератор с хоризонтална ос с три пера на ротора защитаващ се от силен вятър чрез чупене на опашката .Сега вече се нуждая от пощ за изчиляване на Р на генератора, D но ротора , профила на перата ,дължината лицето и масата на опашката . Сега вече някой ще ми напише че ми трябва и вятър ама то в нашето градче има има и то бая .Като се замисля най много имаме камъни . вятър и цигани . Преварително благодаря на всички по-можещи по-знаещи по-имащи който ще ми пишат .
ivanovbg - майстор
Това е много добро, затова първо виж на мотора номиналните обороти и мощност, после го развърти до тях и му замери напрежението. После можеш да почнеш да го товариш като му мериш температурата и като я вдигне докъм 60градуса си горе долу на номиналната произведена мощност. След като знаем максималната мощност и оборотите, тогава ще смятаме перки, ъгли на атака и предавателни отношения.

П.П. Виж и с какъв проводник е навит.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: