• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Моят колектор е тип "Мокра тръба". Вече не смятам, че топлинната тръба има толкова много предимства.
Жалко, че твоят е толкова нависоко, на снимките ми изглеждаше, че ще се събере на същата стена хоризонтално.

Това лято предстои монтажа на 12 тръбен мокра тръба на една колежка на фасада на 9ти етаж на блок, като ще е хоризонтално разположен с много лек наклон. Най вероятно ще споделя тук данни. И на мен ми е интересно дали ще се оправдаят очакванията.
dimitarg - специалист
Хоризонтално разположен, не вертикално, така ли?
Evgeniy - майстор
Да, вакуумните тръби хоризонтално, колекторната част вертикално, почти както е на снимката от опитната установка от линка по-горе.

Ето какво се получава при хоризонтални тръби с външен диаметър 58мм и вътрешен (на черната тръба) 47:
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Untitled.jpg (72.21 KиБ) Видяна 2980 пъти
На теория повдигане от около 5 градуса ще осугури осветяване на цялата активна площ. На практика стъклената външна част ще засенчва малко и ще има повече загуби сутрин и вечер, когато слънцето пада по косо и хоризонтално.
Но в най силното слънце от 10 до 16:20 би трябвало да е добре.
dimitarg - специалист
Само за протокола: октомври е, слънцето е доста по-ниско, ъгълът под който падат лъчите е по-благоприятен, температурата в бойлера е същата - 40 => извод: вакуум U-пайп = голой водой!
Evgeniy - майстор
Това е закономерен резултат.
Ако август ъгълът е бил 45, сега е около 35 в 14 часа. Това прави 10% по голямо кпд. Но в същото време средната продължителност на деня в средата на август е 14 часа, а сега е около 10:30 часа.

Просто 10 тръби са малко, при положение че няма оптимален ъгъл. При мен 15 тръбен, монтиран на 63 градуса сега вдига 80 литра бойлер до 62-64 градуса.
syncho - майстор
И да добавя към фактите на Евгений и фактът, че сега слънчевите лъчи са с по-нисък интензитет - т.е. греят с по-малка мощност на м2 то си е повече от нормално това, което получаваш. Така че недей да съдиш преди да си разбрал какво точно имаш и как то работи.
kuuuuuul - майстор
Днес минах покрай една баровска къща и гледам на оградата сложени два тръбни колектора ОТВЕСНО :shock: нямам представа какво топлят ама явно и така става :?
barborino - специалист
kuuuuuul написа:
Днес минах покрай една баровска къща и гледам на оградата сложени два тръбни колектора ОТВЕСНО :shock: нямам представа какво топлят ама явно и така става :?
За ставане става, но резултатите какви са? Колегата се оплаква.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: