Проявете вашата изобретателност.
Lazy_666 - специалист
Извинявай.
Това...
mir4oto написа:
тъкмо се зарадвах, че и аз ще се изявя с професионален съвет, но видях датата :cry:. И все пак ако някой се интересува ще му кажа стъпка по стъпка как се прави :) с твърди или меки корици.
или това?
mir4oto написа:
който иска да пита нещо конкретно, да пише на лични
Напиши го тук, пък който иска да го прочете. Ако някой след 8 години отвори тази статия, пак ли да ти праща лично?
mir4oto - специалист
Lazy_666 написа:
Извинявай.
Това...
mir4oto написа:
тъкмо се зарадвах, че и аз ще се изявя с професионален съвет, но видях датата :cry:. И все пак ако някой се интересува ще му кажа стъпка по стъпка как се прави :) с твърди или меки корици.
или това?
mir4oto написа:
който иска да пита нещо конкретно, да пише на лични
Напиши го тук, пък който иска да го прочете. Ако някой след 8 години отвори тази статия, пак ли да ти праща лично?
Да напиша какво, учебник по полиграфия и да го постна тук ли?!?!? Айде моля ти се не с тоя назидателен тон, щото не ме кефи, и още по-малко предразполага към споделяне на занаят. Като съм казал на ЛС имам предвид, че няма смисъл да се занимават хора, които не са специалисти в бранша, с някаква конкретика от сорта на: "имам 4-5 листа и се чудя как да ги направя на тетрадка или имам нещо копирано мога ли да си направя книжка и т.н., а и много се съмнявам някой да го обясни по-добре от мен. И да, ако някой след 8 години ми пише на лични, ще му отговоря, (ако сайта все още съществува в тази му форма), защото ги получавам и на майл. Мисля че съм казал и имал желание да помогна, повече от достатъчно, така че моля, не ми ги убивайте с подобни реплики и апострофи.
Тани - модератор
Предлагам компромисен вариант. Който иска да пита нещо, вместо на лични, да пита тук, а ти също да му отговаряш тук. Така нито се губи информация, нито ще ти се налага да пишеш едно и също отново и отново. Нали това е идеята на форумите :wink:
tihomir4o - помощник
Здавейте ,имам въпрос макар и не съвсем по темата. Книга с около 400 страници,с меки корици,се разпадна на няколко части с различна дебелина. Все още не се е разпиляла на листи,а и не искам да го допусна. Та въпроса ми е :мога ли Сам да я поправя ???

Благодаря предварително на всеки който отговори.
Lazy_666 - специалист
Дядо ми, едно време, взимаше шило (днес може да използваш бормашина) и пробиваше три дупки в бялото поле между гръбчето и текста. След това с канап свързваше всички листа.

Другия вариант е, нещо такова... http://www.philobiblon.com/bkrepair/BookRepair.html
Ако не разбираш английски, кажи ще видя дали мога да го преведа горе-долу.
tihomir4o - помощник
Благодаря за бързия отговор,но книгата е с меки корици и няма коли като тази в статията .
Мислех за подшиване ,ама не става ли трудна за четене после.
Преди време един познат ми показа как се прави блокче за бележки
http://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=& ... 9365636248
работеше в печатница и беше донесъл еднакви изрезки,много.
-Дай стяга(давам),дай лепило(давам),стегна ги като в пресата от статията по горе,намаза ги както са стегнати и каза че след 2-3 часа са готови.Дърводелец съм стяги и лепила бол,но това ли е правилния начин? :?
nikolson - майстор
Имам прилично голяма домашна библиотека, която беше създадена през 1979-1982 година. Тогава купувах като луд нови и антикварни книги. Играл съм си да подвързвам и "ремонтирам" книги, както нови, така и стари. Най-вече точно с меки корици. Поправял съм и страници, но това е друга тема.
Така е както ти го е казал приятелят ти. Подравняваш страниците, пристягаш не много силно, за да не "свиеш" гърба повече, намазваш с лепило. Мисля че трябва да е декстриново, но не съм сигурен, защото и хартиите се промениха. Едно време много печатаха на вестникарска хартия, която се окисляваше и пожълтяваше. Скъпата хартия я ползваха за луксозните издания, с пришиване и твърди корици. Сега не знам как е. След изсъхването залепяш "подкорица" на гръбчето - бял лист с размера на корицата. После залепяш корицата.

П.П. За лепилото можеш да питаш в някоя печатница. :partyman:
shotik - майстор
Като подравниш листовете и ги стягаш с две дъсчета или винкели ,като оставяш лявата част на листовете 4-6 мм да са навън.Взимаш лист от ножовка или с ножовка и правиш 5-9 прорязвания на тази част по 3-4 мм .После с лепило Ц 200/300/ намазваш ,изчакваш няколко часа и пак мажеш,това е лесния и мързелив начин.
Ако искаш да е по-здраво разрезите да са тек и тънък здрав конец започваш да го прокарваш през прорезите зигзагообразно поне веднъж,но може и да повториш и на края връзваш краищата на ъгъл-до прорез и мажеш пак с лепило.Като си намазал няколко пъти ,сваляш притискащите елементи ,изрязваш мека корица и пак лепиш и когато изсъхне ,изрязваш внимателно с макетен нож,защото едва ли да имаш гилотина с която да изрежеш и подравниш всички листове и корицата,както се прави в печатница.
mir4oto - специалист
Шотик добре те съветва, но така няма да имаш голям успех. Най-вероятно книгата е слепена с термолепило, ти ще използваш Ц-200. За това разкъсай я лист по лист внимателно, почисти лепилото и после ги събери, очукай да се изравнят и следвай указанията на Шотик, като към тях мога да добавя, когато мажеш с лепило опитвай да вкарваш малко между листата. Ако мислиш, че няма да може се справиш сам и си от София, мога да ти кажа къде да идеш, ще ти я направят на термобиндер и може да ти я подрежат ако са захабени краищата и има достатъчно поле за това.
tihomir4o - помощник
Благодаря много за всички отговори и съвети,ще пробвам с една наистина доста парцалива и после с обекта на проекта(как само звучи) :lol:
Цялата работа е там,че записахме щерката в близката библиотека.Покрай нея и ние със съпругата звимаме книги и на въпроса : имате ли ХХХ от ХХХХ ХХХХХХХ отговора беше ,че е скъпа и не са я купили.А и как да дадем толкова пари като вижте какво става,и ни показва въпросната книга(тази която искам да поправя) струва около 30 лв. и буквално за два(2) прочита се разпадаше.Аз самия съм занаятчия и ми става криво като видя КАЛПАВО изделие и за това мисля да пробвам.
Последен въпрос :тънък здрав конец? ако разплета капрон ще свърши ли работа?

Тема "как да си напечатам книга у дома?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: