• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
Всичко за дърводелството
VLADO66 - майстор
Нормално е за тези амортисьори.За какво ти трябва повече :wink:
ribnikolaevi - майстор
На снимката не личи, но отделенията към ножицата са трудно използваеми. А това при таблата изобщо.
ribnikolaevi - майстор
Да Ви разкажа колко съм недосетлив ...
Дадох кухненския плот да ми го направят за ъглова сглобка. И ето че тази сутрин парчетата с оформения детайл на сглобката кацнаха при мен. Тъкмо да започна да го качвам и ... забелязвам, че канта не е добре залепен. Хванат е с тиксо, за последен опит да се залепи, но ... има една част която е отделена от плота. Звъня аз на човека, дето го е лепил. И той ми разясни нещата. Канта, който съм му дал и който стоя един месец при него, бил навит наобратно. И като го сложил на машината, на фланците на ролките и разни други неща, които не са ми съвсем ясни, всъщност канта не успял да се залепи добре...
Вината си е изцяло моя. Взех го от Салекс без да погледна накъде е навит тоя пусти кант. За миг се разколебах, дали няма и майстора вина, все пак канта и плота бяха при него повече от месец, дали пък не трябваше той да види този проблем, но ... той като се е прибрал го е метнал, както ми обясни. И това ме разубеди напълно. Наистина, един добър майстор на мебели какво друго да направи, освен да метне канта.
Доста благородно човека ми предложи и да му го върна за преправка. Ма като си помисля, че докато го качвам, свалям и товаря може да го надера някъде и желанието ми мина. Иначе в него не се съмнявам по никакъв начин, убеден съм, че влезе ли в буса му и моя плот е защитен както е била защитена Троя от превземане. Само някой много хитър винт може уж случайно да падне на пода, скрит в троянски кон, пардон, в троянско стреч фолио.
И накрая, като стигне плота при него, представете си някой лагер вземе да бие и нещо да надере примерно канта...
Иначе човека си предложи да ми върне парите за кантирането ... Даже в един момент и цялата сума искаше да ми върне. Доста благодордно. Мисля да не му взимам парите, нали и той семейство храни, ясно ми е напълно за какво става въпрос. Ще отделя един ден, да разнасям тоя плат насам-натам, докато намеря някой да се навие един кант да му прасне. Ще си му платя и ще стискам палци тоя път канта да е навит както трябва, ролките, валците и всичко друго да си е наред...
Следващия пък, като реша даси правя кухня мисля да завърша една технология на дървесината в Лесото, да ес запозная с всички възможни машини, ролки, валци и всичко друго, за да не допусна подобни грешки като сега. Тогава ще знам вече всички катнове как трябва да се навият, развият и залепят.
Та в тоя ред на мисли, ако реша да заменя тоя кант с алуминиев такъв, какво ще кажете, какво трябва да завърша предварително?
И понеже ми се струва малко множко да чакам 5 години за да завърша висшето и да го кантирам като харата, та, моля Ви, ако имате съвети относно алуминиевите кантове, споделете го. Как се режат, оформят челата им? Как се лепят? Дали е добро ршение ползването на алуминиев кант? Има ли минуси при ползването?

Например този кант: http://www.rosi.bg/kant-lajsna-za-plot-h-40mm-1377.html

EDIT:
По-скоро става въпрос за: http://www.rosi.bg/zavarshvashta-lajsna ... -1481.html
Последна промяна от ribnikolaevi на пет юли 05, 2013 12:27 pm, променено общо 2 пъти.
ribnikolaevi - майстор
Да Ви разкажа колко съм недосетлив ...
Дадох кухненския плот да ми го направят за ъглова сглобка. И ето че тази сутрин парчетата с оформения детайл на сглобката кацнаха при мен. Тъкмо да започна да го качвам и ... забелязвам, че канта не е добре залепен. Хванат е с тиксо, за последен опит да се залепи, но ... има една част която е отделена от плота. Звъня аз на човека, дето го е лепил. И той ми разясни нещата. Канта, който съм му дал и който стоя един месец при него, бил навит наобратно. И като го сложил на машината, на фланците на ролките и разни други неща, които не са ми съвсем ясни, всъщност канта не успял да се залепи добре...
Вината си е изцяло моя. Взех го от Салекс без да погледна накъде е навит тоя пусти кант. За миг се разколебах, дали няма и майстора вина, все пак канта и плота бяха при него повече от месец, дали пък не трябваше той да види този проблем, но ... той като се е прибрал го е метнал, както ми обясни. И това ме разубеди напълно. Наистина, един добър майстор на мебели какво друго да направи, освен да метне канта.
Доста благородно човека ми предложи и да му го върна за преправка. Ма като си помисля, че докато го качвам, свалям и товаря може да го надера някъде и желанието ми мина. Иначе в него не се съмнявам по никакъв начин, убеден съм, че влезе ли в буса му и моя плот е защитен както е била защитена Троя от превземане. Само някой много хитър винт може уж случайно да падне на пода, скрит в троянски кон, пардон, в троянско стреч фолио.
И накрая, като стигне плота при него, представете си някой лагер вземе да бие и нещо да надере примерно канта...
Иначе човека си предложи да ми върне парите за кантирането ... Даже в един момент и цялата сума искаше да ми върне. Доста благодордно. Мисля да не му взимам парите, нали и той семейство храни, ясно ми е напълно за какво става въпрос. Ще отделя един ден, да разнасям тоя плат насам-натам, докато намеря някой да се навие един кант да му прасне. Ще си му платя и ще стискам палци тоя път канта да е навит както трябва, ролките, валците и всичко друго да си е наред...
Следващия пък, като реша даси правя кухня мисля да завърша една технология на дървесината в Лесото, да ес запозная с всички възможни машини, ролки, валци и всичко друго, за да не допусна подобни грешки като сега. Тогава ще знам вече всички катнове как трябва да се навият, развият и залепят.
Та в тоя ред на мисли, ако реша да заменя тоя кант с алуминиев такъв, какво ще кажете, какво трябва да завърша предварително?
И понеже ми се струва малко множко да чакам 5 години за да завърша висшето и да го кантирам като харата, та, моля Ви, ако имате съвети относно алуминиевите кантове, споделете го. Как се режат, оформят челата им? Как се лепят? Дали е добро ршение ползването на алуминиев кант? Има ли минуси при ползването?
maroka - специалист
Вземи си алуминиева лайсна, продават различни модели.
Лепиш със силикон и си готов ;)

PS. Колегата те е пуснал по пързалката, няма такъв вариант с навит наопаки кант :)
Затова са измислени кантиращите машини, за да оправят тези неща - да не навлизам в детайли, за да ти е интересно МД-то ;)
Само ако го е лепил с хелметекс е възможно така да се получи, при това ако говорим за 2 мм. кант, ор'гиналният за плот просто няма начин :)
shadowman - майстор
За да не се създават допълнителни спорове ще кажа, че аз съм човека описан по-горе. Никога не съм купувал кант навит на ролка с лицето навътре и добре пристегната, но вижте как салекс продават цяла ивица кант. Приемам тази си грешка за моя понеже от скоро работим със салекс и това незнание е за моя сметка понеже го открих късно, а за час нямаше как да се изправи канта.
ribnikolaevi - майстор
Не исках да казвам името на човека, защото подхождах с голямо уважение към него и към помощта, която оказва на мен и на другите участници в различни форуми. Истината е, че се подразних, като разбрах че аз съм виновен, че не съм го предупредил как е навит канта.
Готов съм отново да проявя нужното отношение и уважение към него. Всички грешим, едно извинявай щеше да свърши работа.
Сега конструктивно:
1. Как да сваля залепения вече кант. Не ми се иска да се транспортира насам-натам този плот, защото си е риск. Ще опитам или сам да го махна тоя кант, или ще го помоля някой от неговите момчета, когато са в София да го направи.
2. Как да оформя челото на алуминиевия/иноксовия кант?
3. Как точно да го залепя, как да го притисна към плота? За залепване смятам да ползвам мастик, нещо еквивалентно на Сикафлекс, че на тия силикони не им вярвам.
4. Може ли някой от професионалистите да качи снимка, да видя как изглежда подобен кант реално монтиран, защото алуминиевите ластни за снадка хич не ми харесват
shadowman - майстор
Другия път ще го свалим, ако имаш пистолет за топъл въздух го обдухай и той ще се разлепи или със ютия, но не задържай много. Показаната лайстна е такава, че плота се вкарва в нея, лепя я с малко силикон по средата и там където свършва да избие, ефекта е следния - http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=34364, но трябва да се помисли за да няма усложнения.
Ето другия вариант - http://www.rosi.bg/zavarshvashta-lajsna ... -1482.html.
maroka - специалист
От 2-та начина за предпочитане е този с пистолета за горещ въздух.
Освен канта е добре да свалиш и лепилният слой по плота, за да проникне добре силикона ;)

Лайсната я налагаш, ако надстърча напред от форминг-а : очертаваш с молив 0.5 мм. и после с трупче и шкурка формоваш по очертаното :)
Най-обикновен ацетатен/неутрален силикон ти вършат идеална работа.
Обмазваш по повърхността и лепиш :)

След час си готов, дотогава можеш да изпиеш 2-3 бири :drinkers:
kraitan - напреднал
колега това за кантиращата машина наистина е така аз работя кантировач (10 г.) в мебелна фирма когато се подава канта след около 2 сек. идва детайла обмазан с лепилото загрято 180 градуса и ако канта е завъртян на обратно няма време да стегне лепилото при мен някой път се получава някой път не ако не ти се връща плота и искаш да бъде с кант си вземи немско контактно лепило C114/5 намазваш плота след 5 мин го намазваш още 1 път намазваш канта и след 7,8 минути го залепяш с парче трупче леко го причукваш и след 1 час го изрязваш с макетен нож може да го изрежеш и веднага но е по добре да мине поне 1 час
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40

Тема "Мебелите за един апартамент - от идеята до реализацията" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: