Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
marian1 - майстор
Ако питането ти е към мен, не - онова което аз съм виждал, и съм си мислел, че е стършел е голямо и тлъсто тяло - метално черно - може би около 3см - няма толкова рязка граница между тяло и дупе.
MamaMy - майстор
Tова голямото черното с шипа на дупето също е стършел. В севлиевския балкан го видях за първи път. Ожили едно дете и се наложи да го транспортират по спешност до болница. Лежа 3 дни на системи. Детето де :) . Тогава дойдоха някакви специалисти и преровиха цялата хижа да намерят гнездото. Според тях това били най-отровните създания в тези гори. Не бяха много големи. Около 1,5-2 см дебелина и не по дълги о 4-6 см.
marian1 - майстор
Ясно, значи няма-драма :-D помислих че може би не съм разбрал - търсих снимка в нета - ама не открих ....
alsted - майстор
Вероятно това са твоите
Изображение

hidrazin, та какво е това
Изображение
hidrazin - майстор
alsted написа:
hidrazin, та какво е това
Вид оса от вида Sceliphron. Живее самотно и прави гнезда от кал. Трепе паяци и се среща у нас. Не са агресивни и няма почти никаква опасност да те ужили.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4yftBxEAagY[/youtube]
:partyman:
alsted - майстор
"Тенкс"! Ето и тук е имало интересни разисквания :wink:
housedoktor - майстор
marian1 написа:
Ха... до сега си мислех че сършела е черен!?!? Добре де, а какво е това което е като голяма и черна оса тогава?
Явно е земна пчела.Стършелът прилича на огромна оса ,някой имат и червено около главата
marian1 - майстор
Не е и земна пчела, сега гледах снимки в гъгъла.... това което съм виждал няколко пъти, по тяло прилича на пчела ( по тумбесто е, не е издължено като на осата ) чисто черно, изглежда лъскаво и като люспа - голямо е около 2-3 см
MamaMy - майстор
marian1 написа:
Не е и земна пчела, сега гледах снимки в гъгъла.... това което съм виждал няколко пъти, по тяло прилича на пчела ( по тумбесто е, не е издължено като на осата ) чисто черно, изглежда лъскаво и като люспа - голямо е около 2-3 см
Същото и аз съм виждал. Според специалистите от Севлиево си беше стършел.

Тема "Проблем стършели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: