• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
:cool:
VLADO66 - майстор
idunno написа:
Да, ще ти я споделя Лазарчо, или не е на юг или нещо хвърля сянка върху повърхността на колектора.
Предполагам че за да си сложи човек слънчев колектор не е толкова тъп и е елиминирал тези два фактора :)
fox_vt - майстор
Пуснах си развинтеното въображение да си представя слънчев колектор под орехова сянка :weedman: .Ама не е невъзможно-идват пичовете тука добре ли е добре е бам тука ша е.Да ама след няколко години малкото дръвче отпред станало голямо и хоп сянкааа.Само не мога да си преставя в такъв момент що автора ще пуска тема като вижда че е в сянка #-o
todortv - майстор
Към автора:
Задай максимална диференциална разлика и кажи колко градуса "вдига" панела.
Ако е необходимо затопли датчика на бойлера!
idunno - специалист
А, сега и аз да си пусна развинтеното въображениие- колекторите монтирани до комина и той лекинко им сянка.
drm - специалист
todortv написа:
Към автора:
Задай максимална диференциална разлика и кажи колко градуса "вдига" панела.
Ако е необходимо затопли датчика на бойлера!
Аз даже бих изключил захранването за около 30мин. по обяд ,за да проверя възможностите на колектора.Ако почне да вдига налягане на манометъра ,може захранването да се пусне и по рано.При всички положения , ако е спазена поне посоката , колектора ще си покаже възможностите.
П.П. Я провери , да не ти са разменени топла и студена на колектора,че и такова чудо съм виждал.
vladim6 - специалист
когато изключих помпата за минимално време панела вдигна 100 градуса това значи си е добре ориентиран . Притеснява ме само да не би да е малък като квадрати за този 150 литров бойлер
Ами значи панела си работи, не се притеснявай. Трябва да поправиш някои неща - получила се лоша комбинация от няколко причини, пречещи на оптималната работа - дълъг тръбен път, недостатъчна изолация, недостатъчна мощност (площ) на панела, висока скорост на помпата. Какво да направиш:
1. Да поставиш още една изолация върху тази (ако добавиш 9мм още по-добре)- сцепваш новата по дължина, монтираш я върху тази и после с широка самозалепваща лента възстановяваш цялостта
2. Да намалиш скоростта на помпата на минималната
Вярно е, че панелът идва малко слаб за този бойлер, но като намалиш допълнителните загуби по трасето трябва да може да докарва едни 60*С в бойлера
vladim6 - специалист
повече от 50 не може да вдигне
Да, нормално е, но като предприемеш тези мерки ще има ефект - до 60 ще стигне.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "времето е слънчево а колектора е студен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: