• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
fox_vt написа:
Пуснах си развинтеното въображение да си представя слънчев колектор под орехова сянка :weedman: .Ама не е невъзможно-идват пичовете тука добре ли е добре е бам тука ша е.Да ама след няколко години малкото дръвче отпред станало голямо и хоп сянкааа.Само не мога да си преставя в такъв момент що автора ще пуска тема като вижда че е в сянка #-o
Има и такива "майстори"! Ако искаш ела да ти покажа 3бр. колектори,монтирани на земята/на стойка/ и работещи около ....3-4ч. на ден :). Ориентирани почти на Юг,но сградата му и едно голямо дърво ги засенчват.
lov - майстор
fox_vt написа:
Пуснах си развинтеното въображение да си представя слънчев колектор под орехова сянка :weedman: .Ама не е невъзможно-идват пичовете тука добре ли е добре е бам тука ша е.Да ама след няколко години малкото дръвче отпред станало голямо и хоп сянкааа.Само не мога да си преставя в такъв момент що автора ще пуска тема като вижда че е в сянка #-o

Има и по тежки случай. Лично от мен на скоро констатиран.
Лаптоп е верно старичък не работи. Пращат ми го дзверя му се нищо му няма. Мяткам го и на сина като по специалист същата констатация.Пълна преинсталация за всеки случай тестване на харда за лоши сектори и каквото ми дойде на акъла. Не та не, пак не работел ще купуваме нов тоя дърт и не става. Хубаво да свършим услугата щото сме хора помагаме да си избере нов поръчваме го и след една седмица рев до бога и това не работи. И понеже консултациите и диагностиката на проблема стават по телефона след много разправии повредата е локализирана е кирлив контакт и карат докато им свърши батерията. В последствие признание че заради същия контакт в коша заминали една маша и сешоар.
А и познайте колко пъти трябваше да настоявам да сменят мястото на включване И колко отказа получих докато най на края им теглих една дългосвиреща, че повече няма да се занимавам ако не направят това.
zmiori - специалист
Andri01 написа:
Наличие на въздух/помпата върти водата ,но слабо/, полузапушени тръби /ако са ППР може при лепенето да се е получило/ или лента тефлон/ако си ползвал такава за уплътнение.Помисли как да провериш проходимоста на тръбите и цялата система/серпентината и евентуално колектора/.
Ако проходимостта е "никаква" тогава панела ще прегрява.
AntonBM - специалист
Мисля, че работи нормално, но идва малък този колектор за бойлера. По-долу съм сложил изчисленията за това, което може да направи плосък селективен слънчев колектор с площ 2,5 квадрата на бойлер 150 литра, като започва да се топли от 20°С и от него не се консумира топла вода. Търся до колко ще се загрее в хубав слънчев ден (чисто небе) - първата таблица; и стандартен средностатистически ден – втората таблица. Пренебрегнал съм загубите на топлина от тръбите между колектора и бойлера!
Излиза, че при идеални условия би могъл да вдигне до 70°, но реално нормалната температура на бойлера ще е до 42°.
Данните за слънчевото греене съм ги взел за района на Пловдив, че е по в средата на България. За твоя случай може да са малко по-високи, но явно трудно ще вдигнеш над 50° само с този колектор...

Прикачен файл

SLANCE.JPG
fox_vt - майстор
И това е вариант-аз го знам така 2 кв селективен до 120 литра,нагоре си иска още един.Макар че има е една уловка така колектора ще работи в най високото си кпд и загубите през панела,трасето и бойлера ще са най малки.Колкото повече се качва температурата толкова по големи загуби има във горепосочените три неща.
kalin72 - майстор
Хубаво де, аз с моите 3 по 1.66 м2 обикновенни алуминиеви къде съм тръгнал да топля 300 литра....така ли излиза?
vladim6 - специалист
в този случай какъв като размер панел трябва да добавя
AntonBM - специалист
kalin72 - 3 по 1,66 са си почти 5 квадрата площ – двойно повече от 2,5 площ колектор, но при теб е за двойно по-голям бойлер 300 а не 150. Грубо казано при теб нещата трябва да са същите, но сметките по-горе са за общия обем на бойлера – т.е. средната температура на бойлера. При 300 литровите бойлери може да имаш доста по-голяма разлика на температурата на водата от горе до долу. Т.е. средностатистически температурата на бойлера може да е 43°, но когато бойлера е по-голям отгоре е доста по-топло от колкото в долната част. 150 литровият бойлер не е малък, но не може да даде толкова топла вода, колкото 300 литровия. Най-малкото на 300 литровия серпентините работят при по-ниска температура (по-ниско са спрямо на 150 литровия) и от там работят при по-добро КПД.
vladim6 – какъвто и да е... просто само този идва малък. Бойлера какви консуматори захранва? Ако е само за 1 къща – семеен би трябвало и с този да стига за къпане – 45° стигат по принцип, но ако от него се дърпа постоянно по-малко, е по-добре да увеличиш площта.
kalin72 - майстор
Благодаря, Антон :)
Тоест, да не се притеснявам, че няма да имаме топла вода от слънцето...колекторите съм ги насочил точно на юг, и са на около 45(+-5) градуса наклон...като има и лек наклон на една страна, за да се самоизточват по-добре.
AntonBM - специалист
kalin72, аз бих сложил 4 панела на 300 литров бойлер, но и с 3 ще имаш вода за къпане. Въпросът е дали ще са ти достатъчни... По принцип, когато се избират бойлерите на слънчевите колектори, разковничето е колко консуматора ще се захранват с тях и кога се очаква те да теглят водата. За хотели винаги се стремя да осигуря подготовката на водата за обедно и вечерно къпане. Т.е. ако се тръгва от студен бойлер, до обяд около 13 ч. да имам вече готов за къпане бойлер и ако го изхарчат на 100% до вечерта пак да е топъл. При семейните бойлери обикновено се търси еднократно загряване... Сметката, че даден слънчев колектор е за 100 литров бойлер не я харесвам... Нещата са много по-комплексни и не е много вярно да се опростяват толкова нещата, но по принцип не мога да кажа, че са грешни тези по-простички сметки.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "времето е слънчево а колектора е студен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: