• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Andronoff - специалист
Здравейте,

От доста време съм читател тук, но за пръв път пиша.
Реших да споделя моя скромен ремонт, който за жалост все още не е завършен, но това е защото не ми е спешно. Да не казвам, че напоследък ми "дойде акъла в главата" и не спирам да мисля за къща. Както и да е, това е друга тема.
Въпросният апартамент е 60-тина квадрата, в стар жилищен блок. Снимките отпреди ремонта не мога да ги открия, но си го представете в окаяно състояние. След "разместването" на някои стени и събарянето на други, се стигна до това, което се вижда на снимките.
След изхвърлянето на всичко ненужно, започнах с цялостната подмяна на водопроводната инсталация. Канализационната тръба е била подменена преди по-малко от 2 години, затова не съм я пипал.
Следваща стъпка бе гипсокартонът - всички стени и тавани в апартамента са направени от гипсокартон, зад който има минерална вата. Дори изрезките от ватата ги натъпках в една преградна стена, колкото и безмислено да е това.
Ел инсталацията е нещо, с което "леко прекалих", но честно казано не съжалявам. Цялата инсталация е 3-проводна, а до апартамента съм прекарал и 4х6мм2, в случай, че реша да си пусна 3-фазен ток, което най-вероятно няма да стане.
Главното табло е в коридора, там където беше и преди, но тук се сблъсках с друго - кухненските уреди. Те, заедно с климатиците и бойлера са най-големите консуматори, а аз като съвестен електричар, реших да направя нещата както трябва.
Премерих разстоянието и се оказа, че от кухнята до коридора са средно 7 метра, по единственото тогава възможно трасе. Бях разпределил 7 токови кръга за кухнята, което значи 49 метра кабел, което пък излизаше скъпо и затова реших да сложа второ разпределително табло в кухнята. По този начин спестих около 30 метра кабел, който тогава беше доста скъп.
Другото нещо, което исках да направя с ел инсталацията е да сведа броя на разпределителните кутии до минимум (говоря за тези, които са по стените) и успях - имам само една видима в спалнята и още две скрити. Първата зад кухненското табло, втората над "окачен таван", който все още не е направен в антрето.
След боядисването и паркета, наредих осветителните тела, всичките на 12 волта, с изключение на 150-ватовата халогенна лампа в средата на кухнята, а след това започнах да слагам ключовете и контактите, които избрах след дълго умуване, най-вече заради цената им. Оказа се обаче, че конзолните кутии не са за тези ключове и контакти, което беше голям удар, най-вече защото правилните кутии са по-малки.. Замислил съм разни варианти за справяне с проблема, но сякаш това беше последната капка..
На снимките е актуалното състояние към момента. Стои си така от 2010.
Приемам критики и мнения :-D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
mrdds - специалист
Привет,
Добре си направил с инсталацията.И аз като теб пусках един топ кабели до кухнята .По коридора ми имам кабелен канал широк 15см .Само не разбрах идеята ти за разклонителните кутии.Според мен е много по-добре да си имаш кутии навсякъде за всеки случай.

Според мен малко си прекалил с декоративните мазилки.Особено тази тъмно кафявата в малки помещения не върви много,но щом те кефи всичко е ок.
Оточентото е готино и цвета е много...любовен :heart:
MrSpasov - специалист
Браво, много добре се е получило.
Кажи за мазилката (кафявата) каква е що е , как я положи.
За цвета .. всичко си зависи от мебелировката после, на мен лично ми харесва.
Andronoff - специалист
Целта беше кутиите да не се виждат, но това не значи, че ги няма.
Вместо да направя инсталацията с кутия над всеки ключ и контакт (в общи линии), аз събрах всичките кабели в 2 кутии, едната от които е видимата в спалнята, а втората остава над АМФ 30х60см в антрето.
Така, дори и нещо да се развали, аз пак ще имам достъп до кутиите.
За боите и мазилките не мога да кажа много, понеже това е нещото, в което най-малко участвах.
Оставих нещата в ръцете на майсторите, които сами ме посъветваха за всичко. Доволен съм от резултата. Кафявото е със златни прашинки, но не се вижда на снимките. Розовото е гладко като стъкло, а кухнята няма смисъл да обяснявам защо е боядисана наполовина :-D
VLADO66 - майстор
Гледал съм такава мазилка на Oikos
Andronoff - специалист
VLADO66 написа:
Гледал съм такава мазилка на Oikos
Всичко е на Ойкос.
bagera1 - специалист
Andronoff написа:

Изображение
това кафявото не е ли някаква лаперия? съдя по фугите на лявата стена
mrdds - специалист
Мазилка е!
За тези всички декоративни шукарийки си снесал една торба пари.По мои проучвания около 40 кинта на квадрат .
Все още не мога да си обясня как шпакловката се търгува за 4-5 лв/кв.труд,а една декоративна мазилка по 20-30лв/кв. като на практика е почти същото .
Но както се казва кеф цена няма!
jekasus - майстор
mrdds написа:
Все още не мога да си обясня как шпакловката се търгува за 4-5 лв/кв.труд,а една декоративна мазилка по 20-30лв/кв. като на практика е почти същото .
Но както се казва кеф цена няма!
Не едно и също. Не може да сравняваш материал 15 лв за 30 кг и много по-скъпа декор. мазилка.
Pooh - майстор
И аз не мога да си обясня, как човек който нищо не произвежда и не се е изпотил нито веднъж през живота си взима 10-20-50-100 000 левчета на месец заплата, но капитализма опровергава моята логика :wink:

Всеки е свободен да опита, колко точно е мек чуждия хляб, само дето мен не ме искат за банков мениджър, докато аз ги искам за работници ... е това не е ли дискриминация? :weedman:
  • 1
  • 2

Тема "Дребен ремонт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: