• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не ги искат защото не разбират, свикнали са да горят мокри дърва - сухите много бързо изгаряяли :-D . Не знам дали си забелязал, но всичко уреди 3в1 или 5в1 са обикновено пълна скръб. За аварийни случаи можеш да си сложиш някой втора употреба в същия комин - намират се за по 500-600лв.
kalin72 - майстор
Лазаре, по-скоро защото сухите метровки се режат много трудно, и още по-трудно се цепят :) Но ти си прав, повечето хора горят дърва в неефективни системи, и оттам следва казаното от теб.
s_s1 - специалист
LazarGanev написа:
Не ги искат защото не разбират, свикнали са да горят мокри дърва - сухите много бързо изгаряяли :-D . Не знам дали си забелязал, но всичко уреди 3в1 или 5в1 са обикновено пълна скръб. За аварийни случаи можеш да си сложиш някой втора употреба в същия комин - намират се за по 500-600лв.

Да, за дървата е така, на за 3 в 1 не е точно така.
Примерно искам малка спортна кола да си возя г*за. Но ми трябва и семейна кола. Компромиса е голямо комби. Харчи колкото спортната кола, частите са му по-евтини, чупи се по-малко, събира повече... Липсва само гъзарията и пичеловката, но пък спокойно с него ходя на уйкенд пазар и товаря бебешка количка и т.н.т.

Не ми е необходимо най-добрия КПД, защото за климатик за 10 кв.м. съм платил около 2 500 лв, но от него няма много полза, като няма ел. захранване и за да се стопля трябва да запаля бензинов агрегат с 1.5 л/ч разход.

Котела на твърди горива е компромис и търся най-разумния такъв, защото всичко в живота е компромис.
шоп - майстор
s_s1, 30 те кубика метровици можеш да продадеш на някой твой съсед. Ако искам аз да ги купя едва ли ще можеш и дали ще си заслужава да ми подсигуриш всички необходими документи. Предполагам знаеш как се оформя товарителен билет за дърва от миналият сезон.

За компромислите си прав, но помисли след като вече веднъж инвестира в тенекиен котел и протече в най-неподходящият момент, дали си заслужава пак да минаваш по този път.

Имай впредвид, че тук над 50% от хората продават я котли, я помпи, клапани,тръби, автоматика, филтри, вентили и т.н. и искат да си ги продадът. Абстрахирай се при пресяването на мненията, защото повечето са комерсиални. Колегата Radoslaw ти даде добра идея. Стар руски чугунен котел + механизация. Все пак това е направи си сам. Гори талаш и чипс и си свиркай. Истината е да се гори максимално евтино гориво,( виж какво гориво се гори в тецовете на твърдо гориво-евтино), а КПД то в този случаш може да е по-ниско от дадените в таблицата на ламаринените, пиролизни и т.н. тъпкани с електроника котли. Това КПД е постигнато в лабораторни условия при макс. идеални условия.
VLADO66 - майстор
Имам ламаринен котел от 95г. пък не е протекъл :wink: Колко талаш можеш да складираш и от къде ще го намериш след като всичики предприятия вече са обвързани с договори за изкупуване с производителите на пелети.Не продавам котли и автоматика :)Не знам,руснаците може да са напреднали много с технологията и КПД-то ама имайки впредвид ниската цена на горивото там надали.
LazarGanev - "Велик майстор"
Освен това нали се сещаш, че тези дето продават котли (търговците) продават и чугунени, продават и стоманени (ламаринени) и им е през оная работа какъв ще си купиш - първо защото могат да ти продад(ъ)ат всякакъв, второ защото 99,9% е сигурно, че няма да си го купиш от тях. Ама ти за всеки случай не взимай мнението на специалисти от форума, че да не вземат да ти продадат някой котел :-D . Много елементарни хора има в този форум, да знаеш :cool:
s_s1 - специалист
VLADO66 написа:
Имам ламаринен котел от 95г. пък не е протекъл :wink: Колко талаш можеш да складираш и от къде ще го намериш след като всичики предприятия вече са обвързани с договори за изкупуване с производителите на пелети.Не продавам котли и автоматика :)Не знам,руснаците може да са напреднали много с технологията и КПД-то ама имайки впредвид ниската цена на горивото там надали.

При сеч ги задължават някаква част от клоните и листната маса да ги остават на земята, другата част на място я мелят с дробилки за клони и й търсят пазар.
За руснаците не вярвам да са напреднали с разработка на нови, по-ефективни котли. И не знам защо трябва да бъде точно руски и кой предлага такива неща. Но знам, че никой не желае да заварява работил чугун.

А за да съм наясно какво да си купя трябва да събера мнения както от специалисти, така и от ползватели на такива системи. Както е казал народа "Като имаш брашно, дай го на майстор да ти направи хляб."
Radoslaw - специалист
За съжаление ,напоследък ,нямам ,много време,но бих искал ,кратко и категорично да заява.Хората са го измислили всичко това ,което дискутираме тук.Вече се продават ,котли с керамична водна риза ,как са го направили и аз не знам.По спетциално в централна европа ,може би има ,поне 100 вида ,котли с автоматизирани горелки .И си горят каквото си искат.Не знам, защо но повечето използват въглища ,които месят с овес.явно така им е най изгодно.
ivanovbg - майстор
s_s1 написа:
Както е казал народа "Като имаш брашно, дай го на майстор да ти направи хляб."
Поговорката е :"Като имаш кило брашно, дай го на майстор да ти направи хляб за да не останеш гладен."
Ако имаш много - можеш спокойно да се учиш сам. Гладен няма да останеш :wink:
Christo - майстор
За съжаление ,напоследък ,нямам ,много време,но бих искал ,кратко и категорично да заява.Хората са го измислили всичко това ,което дискутираме тук.Вече се продават ,котли с керамична водна риза ,как са го направили и аз не знам.По спетциално в централна европа ,може би има ,поне 100 вида ,котли с автоматизирани горелки .И си горят каквото си искат.Не знам, защо но повечето използват въглища ,които месят с овес.явно така им е най изгодно.
Дай някой линк, да се ограмотим и ние :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: