• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи избора на ПРЕДПАЗИТЕЛ (бушон), а не на автоматичен прекъсвач:

30%
1.Номиналният ток на консуматора.
6
70%
2.Върховия ток на консуматора.
14

Общо гласове: 20

biggie - напреднал
Еми ..Сигурно е това макар и може би ти да си я постнал....Само ако можеш да ми кажеш ако е от теб, какъв е източника..

Прикачен файл

123.JPG
123.JPG (44.12 KиБ) Видяна 4399 пъти
pavelari - майстор
За трифазен мотор

In = Pn / 3*Un*сos(ф)

Мотор 5.5 КW, фактор 0.76, номинално линейно напрежение 380 волта от което напрежението на фаза е 380/1.73 = 220

In = 5500/ (3*220*0.76) = 10.97 A

Става дума за асинхронен двигател.

Я като зачекнахте моторите кажете:
1. Какво е HP и на колко КW е равна една HP?
2. От какво зависят оборотите на асинхронните двигатели?
biggie - напреднал
1 к.с = 0,735 699 871 582 270 22 kW ≈ 3/4 kW
1 kW = 1,359 621 73 к. с.
Конска сила.. А оборотите зависят от броя на полюсите.
Милен - майстор
biggie написа:
Еми ..Сигурно е това макар и може би ти да си я постнал....Само ако можеш да ми кажеш ако е от теб, какъв е източника..
Прав си, от мен е, но в друг форум беше :lol: .Источника в момента ми се губи нещо, като открия линка ще го сложа в този пост. Това си е стандартната формулка, в всеки учебник по Ел. машини трябва да я има :arrow:

Между другото pavelari преработи си сметките по горната формула.
Последна промяна от Милен на вт яну 15, 2008 11:43 pm, променено общо 1 път.
pavelari - майстор
Що да ги променям - моя двигател е съвършен :-D
Милен - майстор
pavelari написа:
Няма съвършенни неща. Тука имаше една тема за съвършен нагревател с КПД=20 :x , но бързо се изпари нанякъде . :lol:

Правилния линк за горната формула ще го дам по-късно че ще убия дискусията за бушоните :arrow:
pavelari - майстор
Милен написа:
pavelari написа:
Няма съвършенни неща. Тука имаше една тема за съвършен нагревател с КПД=20 :x , но бързо се изпари нанякъде . :lol:
Колегии много сте готини. Вижте сега този форум нали е направи сам - тук демек се разчита на по-реални сметки. Много се кефя, че нещата добиха вид - такаааа съвсен на високо ниво. Обаче като трябва да пуснем един мотор - кпд-то няма как да окаже фатална роля, освен това то според мен и до ден днешен си остава емпирична величина /това е идея за нова тема например/ и като застанем до мотора с мултицета и ампер-клещите има да се чудим как да му мерин кпд-то. По добре да го щракнем с ампер-клещи или да му погледнем табелката /книжката/.
Ако се е появило нещо за определяне на кпд на двигател - моля да ме просветлите - ще се радвам....
И понеже коментираме и стопяемите предпазители, като знам каква им е стъпката 2,4,6,10,12,16,20,25 . . . - е по полезна е формулата киловатите на трифазен мотор по 2 дават тока

ааа коя е темата за кпд 20 - интересно ми е :)
biggie - напреднал
Така или иначе, ако я няма табелката, няма как да се знаят останалите параметри във формулата (освен U) за да се изчисли Номиналния ток.

За pavelari http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7662
Последна промяна от biggie на вт яну 15, 2008 10:19 pm, променено общо 2 пъти.
Милен - майстор
pavelari написа:
Колегии много сте готини. Вижте сега този форум нали е направи сам - тук демек се разчита на по-реални сметки. Много се кефя, че нещата добиха вид - такаааа съвсен на високо ниво. Обаче като трябва да пуснем един мотор - кпд-то няма как да окаже фатална роля, освен това то според мен и до ден днешен си остава емпирична величина /това е идея за нова тема например/ и като застанем до мотора с мултицета и ампер-клещите има да се чудим как да му мерин кпд-то. По добре да го щракнем с ампер-клещи или да му погледнем табелката /книжката/.
Ако се е появило нещо за определяне на кпд на двигател - моля да ме просветлите - ще се радвам
Сложи в знаменателя на твоя идеален двигател едно реално КПД=0.85 за такъв мотор и ето че тока ти стана 12.9А :? А беше го сметнал 10.9А :?
Тия два ампера са си 20%. При тоя малък двигател може защитата и контактора да не ги усетят, ама ако е някое прасе над 100кВт, сметки с 20% по-малко ще станат опасни - няма да можеш да го пуснеш звяра.

На табелката на двигателите пише точно този ток сметнат по формулата от картинката и амперклещите ще измерят него. :!:

Ако искаш сметките да са ти винаги верни това 3*220V в знаменателя тябва до се смени с :arrow: (корен квадратен от 3)*380 и формулата ще важи за всякакво свързване на мотора - Звезда или триъгълник :!:
pavelari - майстор
Милен написа:

Ако искаш сметките да са ти винаги верни това 3*220V в знаменателя тябва до се смени с :arrow: (корен квадратен от 3)*380 и формулата ще важи за всякакво свързване на мотора - Звезда или триъгълник :!:
Айде сада не си проверяваме сметките
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "От какво зависи избора на ПРЕДПАЗИТЕЛ (бушон)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: