Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера - специалист
Това черно и голямо не прилича ли по-скоро на пчела и е със силно окосмено дупе ? Защото ако е същото за което си мисля , тя се храни с нектар от цветовете и въобще не е опасна. Вярно , че бръмчи силно и зловещо , но то е заради размера ...
Стършела , от своя страна , е хищник от семейството на осите и лесно се разпознава по силно развитите челюсти .Това е европейския стършел
Изображение
Изображение

Преди време имах колония в градината , в един дънер от кайсия , Не сме имали сблъсъци , въпреки че редовно си летяха наоколо .... Един се беше завъртял около мен и успях да го съборя на земята . Натиснах го с едно арматурно желязо и усещах как стърже жилото му по стоманата от метър и половина разстояние ... След като го убих , за няма и 2-3 минути другите го намериха и за отрицателно време го изядоха .
професионал - специалист
Темата е за стършели, ама да ви кажа как ме ужили една пчела - УЖАСт - 5 минути изпитвах ужасна болка, 15 минути пръста на ръката ми беше изтръпнал, а два дни усещах дискомфорт на ужиленото място! Не съм алергичен, понасял съм досега много ужилвания - дори и от оси - абсолютно никакъв проблем - 1-2 минути сърбеж и после забравям, но тази направо ме приключи! #-o
hidrazin - майстор
професионал написа:
Не съм алергичен, понасял съм досега много ужилвания - дори и от оси - абсолютно никакъв проблем - 1-2 минути сърбеж и после забравям, но тази направо ме приключи! #-o
Дано да правиш разлика между ужилване и ухапване.
:partyman:
Thimotty - помощник
Не винаги, но доста често се случва пчелата да си остави жилото вътре и да пукне. Тогава наистина страшно боли, макар да не е толкова опасно, както ужилванията от оси или стършели.

А аз вече сериозно започвам да се страхувам от тия мутанти по нашия край. Преди месец два бях на риба и един огромен стършел взе да се върти около мен. По едно време обаче падна във водата и аз се поуспокоих, като си помислих че сега рибите ще го изядът. Да ама не. Направо облещих очи като го видях как излита гепил една малка рибка.
dadko - майстор
Thimotty написа:
Преди месец два бях на риба и един огромен стършел взе да се върти около мен. По едно време обаче падна във водата и аз се поуспокоих, като си помислих че сега рибите ще го изядът. Да ама не. Направо облещих очи като го видях как излита гепил една малка рибка.
Доста рибарски лакърдии съм чувал, но това - не бях. :supz:
Поотплесна се темата. Редно беше да се придържаме към отговори на въпроса как да се отърве човека от проблема със стършелите.
Имаше тема за борба с оси- за разни капани с течност, в която се давят. Предполагам, че ще върши работа и за стършели
Тани - модератор
Не са чак толкова страшни стършелите. Някъде, покрай вилата има гнездо и когато се занимаваме с джибрите, постоянно хвърчат по няколко. Когато ми изпадне удобен момент смачквам по няколко и никога останалите не са ме нападали. Не нападат и просто така, дори когато ги удариш във въздуха или ги пръскаш с вода, за разлика от пчелите. Основната причина жилещите насекоми да нападат , май е адреналина. Така усещат кой го е страх и гонят до дупка! Понеже съм алергичен и дори веднъж, като малък, едва ме спасиха след ужилване от пчела, това беше най-големия ми страх (да не кажа и единствения). Затова, когато покрай мен бръмнеше пчела или оса, изпитвах панически страх и в повечето случаи ме подгонваха. Най странното ми се виждаше, че гонят само мен, докато не разбрах причината. Вече съм спокоен и мога да си позволя да убия стършел с ръкавица, без да се притеснявам, че наоколо има и други стършели. Поне гонят пчелите :wink: Съвета ми е, при среща с жилещи насекоми, да запазите спокойствие, за да не ги провокирате. Разбира се, препоръчително е да имате инжекция с урбазон под ръка, ако сте алергични!
timo1 - специалист
Оня ден намерих едно гнездо на стършели

Изображение

първите два препарата от дясно ги оставят на място,първо зеления и после червения е една пяна,покрива гнездото и толко..

Изображение
vvg - специалист
Не винаги, но доста често се случва пчелата да си остави жилото вътре и да пукне. Тогава наистина страшно боли, макар да не е толкова опасно, както ужилванията от оси или стършели......

Жилото на пчелата е с контри,като кука за риба,а на осата е остро и не се откьсва при ужилване.До днес може да са те жилили много пчели и да нямаш алергия и от тук нататьк 2 ужилвания да са фатални...
Сега за жилещите!
Когато ме изненадаха нямаше от кьде да тьрся райд, убийци под наем и всякакви такива неща.Имах бензин!Налях в бутилка от.мин.вода.Дупнах ДУПЧИЦА/ПОДЧЕРТАВАМ ДУПЧИЦА/
на тапата и ги пулверизирах.Убива ви ги в движение,само да капне и най-малката капчица вьрху тях и ефекта е за 5-10 сек.
Успех! :supz:
Caxo - специалист
И аз имам проблеми със стършелите! В нета има не малко статии как Гражданска защита се отзовава на повиквания за премахване на гадините...Да ама оня ден ходих в ГЗ и ми казаха, че не се занимавали. Някой наясно ли е как стоят нещата ?
Тани - модератор
В предишни мнения на темата имаше въпроси как изглеждат стършелите. Ето малко снимки от личния архив на които се вижда външния вид и размера. Бутилката е 11 литрова от минерална вода. Добре, че не ме е страх от гадинките, че доста безценна течност щеше да иде зян, ако ги чаках сами да се махнат! :lol:

Прикачен файл

стършели1.jpg

Прикачен файл

стършели.jpg

Тема "Проблем стършели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: