Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
с диоди няма да ти свети достатъчно добре,слабо ще е
на тия тела дето ги имаш сега им махаш фасунгите и слагаш държач за халогена пура
халогенките са мощност от 100 до 500 вата с почти един размер и са евтини и се намират навсякъде
при последователно свързване на 2 еднакви крушки мощноста на всяка спада 4 пъти
т.е. свързваш две 300 ватови халогенки и всяка ще свети като 75 вата,мисля ще ти е достатъчно
като бонус ще имаш дълъг живот на халогенките защото ще работят с 4 пъти по малко натоварване
http://www.maxiel.com/index.php?m=320&l ... pc=1000252

основи за халогенките би трябвало да има в всеки магазин за осветление,
http://www.tashev-galving.com/028+VIV39 ... 0%BF%D0%B0

но дори и да ти се наложи да си купиш два прожектора и да им извадиш основите няма да си се прецакал много щото са евтини по 10 лева
velas - специалист
corropt написа:
Следващата стъпка която мисля да предприема е да пробвам с лед лампи с цокъл Е27 които се продават готови.
При подобен проблем бях пробвал да вържа последователно две импулсни захранвания на 12V. И на тях пишеше 100-240V но тръгва само едното... предполагам, че и при лампите резултата ще е същия.
Мислих да пробвам с трафове на 110V, но не ми остана време и направих девиаторите на обикновенни ключове.
PCL82 - майстор
Ниакъв проблем няма да има със силата на светене с диоди и енергоспестяващи лампи. Пробвал съм да включа енергоспестяваща през диод-свети си нормално.

Всякакви последователни свързвания на мощни лампи с нажежаема жичка ще изкарат по-жълтеникава светлина, защото лампите няма да работят в оптимален температурен режим. Мощността ще се докара, но излъчването ще се премести във инфрачервения спектър и само ще греят коридора.
boqn_zara - специалист
Опитай с енергоспестяващи лампи първо и тогава прави магерий.
corropt - напреднал
boqn_zara написа:
Опитай с енергоспестяващи лампи първо и тогава прави магерий.
Днес пробвах нямам успех :( Едната запалва другата хич не иска, а само леко светва в началото и се мъчи да запали. Пробвах и с 1бр ЛНЖ и 1бр енергоспестяваща пак нещо не става. Утре ще се разходя до някой магазин за Лед лампи да видя какво ще стане с тях.

Може ли някой да драсне 1 схема за слагане на диоди и какви бихте препоръчали. Аз си го представям така: захранване-----О--->|-----|<----O---дев. ключ
*Двете О за лампените излази. Но не съм много сигурен дали ще светне.

Предпочитам ако има начин да не минавам на лампи 110V, защото не се знае дали след ХХ години ще мога да си закупя при нужда.
hidrazin - майстор
corropt написа:
Предпочитам ако има начин да не минавам на лампи 110V, защото не се знае дали след ХХ години ще мога да си закупя при нужда.
След толкова много години (ХХ) вероятно ще трябва да се прави нов ремонт и няма да ти е проблем пускането на нова жица. Пък може тогава да сме минали на безжично осветление - примерно с ГМО светулки. :-D
:partyman:
velas - специалист
Дойде ми нещо като идея...ти си помисли дали ще ти е удачно.

Ето тази луна има 12бр диоди по 1W вързани последователно. Има и външно адаптерче за 220V.
Изображение

Ти можеш да сложиш адаптерчето в разпр. кутия и да пуснеш вторичното напрежение към девиаторите. 12-те диода ги монтираш на две групи по 6бр в аплиците, задължително върху радиатори и готово... :)

Същия ефект може да постигнеш и ако смениш аплиците с фасадни лед луни, с лед лента и пр. и пр., стига да слагаш подходящото захранване в кутията.
колев - специалист
Според мен не се занимавай с глупости. Така последователно няма да стане. Премахни лявото осветително тяло като свържеш двата кабела с една клема така че нулата да ходи директно на дясното осветително тяло или премахни дясното по същия начин. Тоест ползвай само по-удобното от двете.
Иначе в другия случай трябва да изтеглиш кабел от фазата на дясното тяло /тази която идва от десния девиаторен/ , с клема да събереш нулата на лявата и да извадиш нула и за нея - тоест тройка.
Третия вариант е да поставиш 200 ватови халогенни лампи във всяко тяло по една. Така ще светят прилично.
Комбинацията енергоспестяваща и ЛНЖ няма да проработи защото енергоспестяващата идва като ограничител на тока на ЛНЖ която няма да светне.
Друг вариант е поставяне на 24 волта трансформатор и ползване на 12волтови крушки, но ще направиш оборот на магазина за осветителни тела :rolleyes:
hidrazin - майстор
Това дето го предложи leosat varna ще свърши добра работа. Има и още един вариант ако стената е гипсокартон. Не ми е много по вкус но един път го използвах преди 6-7 години и ще си работи.
:partyman:

Тема "последователно свързване на осветление в коридор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: