Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yassi - специалист
PCL82 написа:
Кутията за твърда връзка, която си взел фабрично е с това мостче, защото е предвидена за старите двупроводни (монофазни)/четририпроводни(трифазни) инсталации. На теб инсталацията ти е трипроводна (монофазна) и това мостче не бива да го има-махни го!!! На средната клема със знак за заземяване ще свържеш жълто-зелените проводници на инсталацията и кабела към печката. На прървата клема ще свържеш фазата, а на втората нулата. Многощичните проводници на швпс-то ще ги калайдисаш или им пресовай кабелни гилзи. В противен случай винтчетата ще прережат някои жички и връзката ще прегори.

Тази кутия е универсална и е предвидена и за трифазно захранване на печки.
Там където е мостчето свързах двете заземявания - жълто-зелените кабели от двете страни.
Ето снимка:

Прикачен файл

WP_000244.jpg
WP_000244.jpg (92.18 KиБ) Видяна 2722 пъти
yassi - специалист
Добър вечер,
мина известно време, но не съм ви забравил...

Печката я свързах с кабел швпс 4мм2, на стената сложих твърда връзка. В клемата с мостчето свързах двете заземявания. Печката работи без проблеми - фурна, котлони, няма отечки на ток по корпуса - отпред отзад, навсякъде що е лъскаво. Първото ядене - тиквички с чесън и кисело мляко сготвено без проблем - е скромно, но от сърце. Ето и малко снимки най-вече хидрата да спи спокойно, че всичко е наред :partyman:

Прикачен файл

WP_000247.jpg

Прикачен файл

WP_000244.jpg
WP_000244.jpg (92.18 KиБ) Видяна 2721 пъти

Прикачен файл

WP_000243.jpg
WP_000243.jpg (65.86 KиБ) Видяна 2721 пъти

Прикачен файл

WP_000206.jpg

Прикачен файл

WP_000260.jpg
WP_000260.jpg (46.65 KиБ) Видяна 2721 пъти
Последна промяна от yassi на съб юни 08, 2013 6:08 pm, променено общо 1 път.
yassi - специалист
Продължението:

Прикачен файл

WP_000259.jpg
WP_000259.jpg (111.71 KиБ) Видяна 2720 пъти

Прикачен файл

WP_000251.jpg
WP_000251.jpg (92.8 KиБ) Видяна 2720 пъти

Прикачен файл

WP_000250.jpg
WP_000250.jpg (100.23 KиБ) Видяна 2720 пъти

Прикачен файл

WP_000249.jpg
WP_000249.jpg (83.1 KиБ) Видяна 2720 пъти
fikata - майстор
yassi =D>
Честито и дълги години безпроблемно ползване на печката.
Бих ти препоръчал следващият път като правиш ухо или затягаш на проводник както на първата снимка,то да бъде по посока на затягането на болтчето .Т.е проводникът да заобикаля затягащото болтче отляво надясно.
yassi - специалист
fikata написа:
yassi =D>
Честито и дълги години безпроблемно ползване на печката.
Бих ти препоръчал следващият път като правиш ухо на проводник,то да бъде по посока на затягането на болтчето .Т.е проводникът да заобикаля затягащото болтче отляво надясно.
Благодаря,

аз не съм ли го направил така????
Това е същото като слагането на калчищата на резбите - косъма да върви по посока на затягането.
Знаеш ли, сега като видях снимката съм ги затегнал обратно на косъма. Ама няма да го пипам засега.
Мен най ме вълнуваше твърдата връзка - тя стана - но ме интъересуваше това мостче и дали е правилно, че там свързах заземяването. Логиката е категорична, че там трябва да е, ама все пак и трето мнение е добре дошло.
Благодаря за съветите на всички - ето и някои от тях (съвети) - твърда връзка, кабел швпс, за пластинките и други още - да не се сърдят :rolleyes:
Todorov_V - специалист
Здравейте!
В тази връзка, искам да питам, както се вижда от снимката на Yassi, Изображение има мостчета и за L 1,2,3 и мостче за 4 и 5, вчера свързах една готварска печка ''Електролукс'' със същата схема...но след като свалих задният капак видях, че има само мост на 4 и 5. Направих си мостчета за L1, 2 и 3 от медна тел с дебелината на тези излизащи от контакта, мисля че с диаметър 2мм. Мога ли да го оставя така или е желателно да купя мостчета за тази цел? Къде мога да намеря такива и всъщност като ''мостчета'' ли да ги търся или си имат друго название?

Благодаря Ви!
PCL82 - майстор
Провери ли дали мосчетата между 4 и 5 не са 3бр. стегнати едно върху друго? Ако печката е нова, най-вероятно е така. На моите две печки имаше специално джобче в клемната кутия, където бяха сложени мостчетата. Иначе едножилен проводник 2,5мм2 или 4мм2 е подходящ за самоделни мостчета.

Калайдисвай многожичните проводници от захранващия кабел или слагай кабелни гилзи, ако имаш подходящите клещи. Това на снимката не е хубаво направено!
Todorov_V - специалист
PCL82 написа:
Провери ли дали мосчетата между 4 и 5 не са 3бр. стегнати едно върху друго? Ако печката е нова, най-вероятно е така. На моите две печки имаше специално джобче в клемната кутия, където бяха сложени мостчетата. Иначе едножилен проводник 2,5мм2 или 4мм2 е подходящ за самоделни мостчета.

Калайдисвай многожичните проводници от захранващия кабел или слагай кабелни гилзи, ако имаш подходящите клещи. Това на снимката не е хубаво направено!

Идеално обяснено, благодаря много :!:
fikata - майстор
Ако беше прочел внимателно темата щеше да намериш и отговор на въпроса си:
Post subject: Re: Връзване на печка Електролукс
PostPosted: Sat May 25, 2013 2:16 pm

Нормално в печката има три пластини свързвани заедно на две клеми.Пластините се откачат от клемите
С две от пластините се прави мост между клеми 1,2 и 3.На тях се свързва фазата/кафяв проводник/ С третата пластина се прави мост между клеми 4 и 5 На тях се свързва работната нулата /син проводник/ На шестата клема се свързва жълтозеления проводник - защитната нула.
Преди свързване по цветове на проводниците с фазомер се проверява верността им.
Ползваш най горната схема за монофазно захранване 230V на печката.
диаметър в мм и сечение в кв.мм на проводник
1,381977 1,50
1,784124 2,50
2,256758 4,00
2,763953 6,00
Все пак разбираема е припрямостта за да решиш проблема с твой въпрос, на който вече е отговорено в същатат тема.
Поздрави за справянето ти със свързването на печката =D>
Todorov_V - специалист
fikata написа:
Ако беше прочел внимателно темата щеше да намериш и отговор на въпроса си:
Post subject: Re: Връзване на печка Електролукс
PostPosted: Sat May 25, 2013 2:16 pm

Нормално в печката има три пластини свързвани заедно на две клеми.Пластините се откачат от клемите
С две от пластините се прави мост между клеми 1,2 и 3.На тях се свързва фазата/кафяв проводник/ С третата пластина се прави мост между клеми 4 и 5 На тях се свързва работната нулата /син проводник/ На шестата клема се свързва жълтозеления проводник - защитната нула.
Преди свързване по цветове на проводниците с фазомер се проверява верността им.
Ползваш най горната схема за монофазно захранване 230V на печката.
диаметър в мм и сечение в кв.мм на проводник
1,381977 1,50
1,784124 2,50
2,256758 4,00
2,763953 6,00
Все пак разбираема е припрямостта за да решиш проблема с твой въпрос, на който вече е отговорено в същатат тема.
Поздрави за справянето ти със свързването на печката =D>

#-o Уж четох, четох и пак не съм го видял. Аз съм по дребната електроника и с ''тежката категория'', по добре да си питам, че да не стане...напечено 8-[

Тема "Връзване на печка Електролукс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: