• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 34
Всичко за този вид строителство.
dr_slavov - напреднал
В момента в които си сложил водоустойчив шперплат спираш пътя на парите отвътре-навън и конденза е неизбежен. Като не е сложено отдолу и пароизолационно фолио ефекта е станал Х10.
Предполагам отдолу имаш впредвид гипсо картона? Защото под шперплата не виждам смисъл.
Задължително! Вата без пароизолационна мембрана е обречена за боклука.
Как се изпълнява чисто технически? Аз го виждам: леко прикрепяне на фолиото с двойнолепящо тиксо за УД профилите и после си монтираш гипсокартона нормално. Ватата я разстилам после върху монтирания картон?
Tsilkov - майстор
dr_slavov написа:
Предполагам отдолу имаш впредвид гипсо картона? Защото под шперплата не виждам смисъл.
Не е въпроса шперплата или гипсокартона. Пътя на влагата е отвътре (от дишане, готвене, къпане) на вън. Когато сложиш паронепропусклив пласт (в случея шперплат) пътя им спира. От нататък е въпрос на време температурата да падне под критичната за образуване на конденз (това е почти неизбежно). Решенията на този проблем са две (и за най-сигурно е добре да се прилагат двете вкупом):
1. Правиш пластовете навън паропропускливи и вентилирани
2. Слагаш парозизолация която да пречи на парата да ходи във ватата
dr_slavov написа:
Ватата я разстилам после върху монтирания картон?
Пароизолацията трябва да е отвътре(от към интериора) на ватата- в смисъл няма как да я разстелеш после. Чисто технически между отделните парчета пароизолация се рпави застъпване и се залепва с пароизолационно тиксо.
dr_slavov - напреднал
Мисля, че говорим едно и също нещо.
Имах в предвид, че ватата се разстила върху картона на тавана от към страната на подпокривното пространство. Като съответно мембраната вече е поставена.

А някаква вентилация трябва ли да има на покрива?
Tsilkov - майстор
dr_slavov написа:
А някаква вентилация трябва ли да има на покрива?
За самата вата е хубаво, но на практика води до топлозагуби и голяма мърсотия (прах, гълъби, листа).
dr_slavov написа:
Като съответно мембраната вече е поставена.
Не схванах че това имаш предвид - не че не може ама доста внимателно трябва да полагаш, а после не можеш да стъпваш отгоре.
Фитилчо - майстор
Здравейте ,

гледам си обсъждате покривите и ми се струва удачно да попитам тук дали правилно разсъждавам.

Идеаята е да се осъществи покрив около 66 квадратни метра и да се изпълни така:

Железна конструкция(отдолу ще е затворено с гипсокартон ) върху нея кофражни дъски,след това паропропусклива мембрана, отгоре 100 мм вата от най-плътната , отгоре дървена скара и отгоре от металните керемиди на листове.

Правилно ли е разсъждението, което съм замислил?

Благодаря :)
8180 - майстор
Фитилчо написа:
Железна конструкция(отдолу ще е затворено с гипсокартон ) върху нея кофражни дъски,след това паропропусклива мембрана, отгоре 100 мм вата от най-плътната , отгоре дървена скара и отгоре от металните керемиди на листове.

Правилно ли е разсъждението, което съм замислил?
Не е съвсем "правилно":
- Червеното е ГРЕШКА - там се слага пароНЕПРПУСКЛИВО фолио;
- Има и др. подробности, дискутирани по-горе в темата - паропропускливата мембрана и вентилацията на покривната конструкция, които не са сложни в твоя вариант.

Както те чета, под "кофражните дъски", ще остане междина до ГК, която също е хубаво да се запълни с вата.
Не ми е докрай ясно как ще набереш 100мм височина за ватата.
Има още какво да консултираш.
Фитилчо - майстор
Да, ще остане междина/кухина. Ако остане бюджет ще я запълня в последствие преди да затворя картона .

Значи се слага ПароНЕпропусклива мембрана и ще се намира над дъските и под ватата. Дали ще е проблем ако я пробия с винтовете, които ще държат ватата за дъските?
Имам и друг вариант - да направя скарата и между нейните дъски да напълня с вата, но това прави термо-мост(въпреки и дървен) а ми се искаше да го избегна.

Концептуално добра ли е изолацията?

желязо - дъски - вата - въздух - железни панели?
Фитилчо - майстор
8180 написа:
Не ми е докрай ясно как ще набереш 100мм височина за ватата.
Имам два варианта:

1. Да направя висока скара 12 см дъски и да напълня междините с вата(от най-плътната).

2. Ватата захваната за дъските с винтове и отгоре нормална скара върху ватата , самата скара захваната през ватата за долните дъски под ватата.

Отгоре железни креремиди
8180 - майстор
Фитилчо написа:

Концептуално добра ли е изолацията?

желязо - дъски - вата - въздух - железни панели?
"Концептуално" има косури и непрактичност, според мен, но и коструктор трябва да се изкаже.
Кофражните дъски, ако не са конструктивен елемент, са излишни.
Според мен:
ГК - пароизолация - конструкция за ГК, запълнена с вата - метална конструкция, запълнена с вата - паропропусклива мембрана (климатична бариера) - скара за мет. керемиди с вентилирано пространство (от стреха до било) - метални керемиди.
За сумарната дебелина на ватата - поне 15см.
Вентилацията - поне 5см.
Дребни "пробиви" в пароизолацията не пречат.
Горното фолио (пропускливото) играе роля и на хидроизолация - пробива се във високите места - евентуална вода (теч) да не проникват във ватата - при двойна скара, може да се положи върху първите летви (ребра), евентуално "такерирано" странично за тях - ватата да не запушва вентилацията и направлението на оттичане на евентуален теч/конденз от керемидите.
Има разни варианти - главното е да се достигнат: дебелина на изолацията, добро вентилиране и правилно безпрепятствено оттичане но вода. Отделно здравина - сняг, вятър, евентуално снегозадържане и под.

Хубаво е да се консултира с проектант-конструктор - аз не съм такъв.
Фитилчо - майстор
Носещата конструкция е желязната, всичко останало е само заради покрива. Фермите ще бъдат дота дебели и ще носят конструкцията.

Искаш да кажеш, че не е нужно да има дъски при положение, че желязната конструкция ще носи всичко?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 34

Тема "Покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: