Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
swenstyle - специалист
здравейте, гледах гледах и това ми се стори най подходящия раздел за въпроса ми

някой да е виждал нещо подобно или да е правил такива кирпичи
https://www.youtube.com/watch?v=cM5Ub2CU_dk

казвам кирпичи, защото слага някаква глина вътре, после явно се сушат, но:
дали се пекат
каква точно е сместа
има клипчета в които сипват нещо сиво вътре
има такива с жълта-бежава глина

дали ще стане със българка т.н. "жълта пръст" и ако има слама дали ще подобри качествата на кирпича, както е при нашенския вариант - кал и слама сипваш в калъп, НЕ пресоваш, само сушиш, мисля да го използвам за огради или стопански постройки, не е за къща.

в коментарите на клипа има цимент глина пясък, нещо за сушене и печене, но не мога да хвана целия смисъл на изречението

мерси
piron45 - майстор
Колега, това е преса за тухли. След като се извадят от пресата се сушат на слънце, след което се от тях се прави така наречената "фурна" и се изпичат. Но печенето е по специален процес и си трябва майсторлък.
На времето родителите ми като са правили къщата сами са си правили тухлите по същия принцип и на място в двора. Принципно в тухлите не се слага слама, тя се ползва при мазането с подобна смес на стени от плет и за кара таван.
Възможно е и използването на непечени тухли за градеж, но не е много препоръчително. Макар че съм виждал стари къщи направени с непечени тухли и си държат. За тях е най опасно да се мокрят за да не започнат да се разпадат.
Ако вместо глина сложиш друга смес в която да участва цимент може и да минеш без печене :roll: , но не съм специалист в тая област.
VLADO66 - майстор
На същия принцип се правят циментовите/бетонови/ тухли и те са по-подходящи за целите които си си поставил.
gechev - специалист
Ако прочетеш под клипа ще разбереш, че сместа е с пясък и цимент, или земно-влажна смес, която се пресова исе оставя настрани за окончателно втвърдяване.
Tsilkov - майстор
piron45 написа:
Възможно е и използването на непечени тухли за градеж, но не е много препоръчително.
Като малък съм помагал да правим непечени кирпичи за на дядо ми краварника - още си седи.
ПламенМ - специалист
Има сгради на по 6-7 етажа от кирпич :)

Тема "Кирпичи или тухли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: