Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Понеже ме гони каръка завчера се наложи да източа системата заради спукан адаптор на входа на бойлера. Та понеже предния път докато уцеля нивото бърках постоянно с една пръчка в разширителя. Сега реших да си улесня нещата и да си направя визуален контрол на нивото. Е на снимката се вижда идеята с прозрачното маркуче. Вътре в съда е тънкостенна тръбичка. Едната подминава средата на съда а другата служи само за закачалка и връзка с атмосферата. Е не съм ги оставил в този висящ вид. Фиксирал съм ги към съда. И в стила от нищо нещо за капак на тръбата от горе едно празно кенче от бира.

Прикачен файл

P5020108.JPG
Bultiger - специалист
Я да я изровя тая тема...аз мисля че електромагнитните клапани са достатъчно надеждни и дълговечни - тези на ЗИТА Русе са им писали 8 000 000 цикъла...което си е напрактика вечно...даже и наполовина да са циклите. При мен системата е пред пускане - не е тествана още, чудя се дали да слагам отсега ел. клапана или да пробвам и без него...имам около 25м тръбен път в едната посока, 20м от който са хоризонални, мисля си че може и да не "превърти" гадината.... :)
А - към колегата lov - моите колектори са същите...от ЕРАТО...3бр съм сложил към 200лт бойлер...тая температура от 93 градуса на какъв бойлер я правиш? Май ще се окаже че съм ги подценил и 3-те бройки ще ми прегряват бойлерченцето системно :)
kuuuuuul - майстор
Слагай клапан сега,да не преправяш после!Едва ли ще прегреят докато работи помпата/над 90гр загубите стават големи/,но това ще го установиш като пуснеш с-мата.
lov - майстор
Е през ноща няма как да работи. Всъщност тогава ще разбереш че почва да се включва защото се лъже от постъпилата топла вода на изхода на панела. И през дена става същото но си мисли че панела е стоплил а той не е. И почват едни по чести и кратки включвания.
От както съм преправил системата по този начин до сега не е пипано нищо. Дори не ми се е налагало да доливам поради загуби от изпарение. Преди поне веднъж в годината съм доливал по малко водичка.
Има един принцип в техниката. Колкото са повече елементите в една система които могат да се повредят толкова повече надежността пада. Като една верига е. Едно звено да се скъса и всичко пада на земята.
vladim6 - специалист
и аз имах същия проблем и откакто сложих магнетвинтил свързан към помпата нямам никакви проблеми ако искаш пиши ми ще се разберем
fox_vt - майстор
Аз пък откогато сложих клапана след помпата и филтъра нямам абсолютно никакви проблеми,нищо че серпентината към колектора е свободна :-D Отделно че от толкос главоболия с него съм го монтирал между две кранчета на холендри и смъкването със почистването е за 2 минути работа ако се наложи :wink: И понеже заради мястото му на поставяне има иа байпас със гъвкава тръба се решава проблема със "лятната отпуска" и страха от прегряване-отваря се байпаса и ситемата си буксува на място :wink:
Bultiger - специалист
lov написа:
Аз освен решаването на проблемите с охлаждането не съм търсил някакво друго подобрение но се се оказа че след тази интервенция постигнах доста по високи температури при същите тези панели. Логично обяснение нямам...
Абе аз май се сещам защо се е подобрило - поради перфектното обезвъздушаване...както писах някъде...при мен като завря гадината след това не можа да се обезвъздуши добре сума време, помпата шумеше и докато изкарах въздуха преточих 2/3 от течността в системата и на изхода на серпентината беше студено през цялото това време - като излезе въздуха - циркулацията се оправи.
Както ме учеше навреме учителя ми про ДВГ в техникума "ВЪЗДУХА Е ВРАГ No1 на Дизеловата горивна апаратура"... аз бих допълнил - и на всяка соларна система/парно :):):)
Та...и аз действам в момента по решението на колегата lov, направих си разширител/преливник от ... старовремска канта за безалкохолно....:), неръждаем, носи и на налягане ако на някой му трЕбва...с изводи и отвори на върха...абе - като за разширител правена :)
По молба на Иво - слагам следните картинки, до които се стигна след разговори IP to IP (това само за по-голяма нАучност на изложението го пиша) :):):)
Ето принципната схема на системата с преливник, показал съм 3 колектора - щото моите са толкова.
Също така - схема на самия преливник и снимка на КАНТАТА :):):)
Като "имплементирам" устройството в моята система ще наснимам и ще сложа реални снимки

Прикачен файл

Shema-s-prelivnik.png
Схема на системата с разширител-преливник
Shema-s-prelivnik.png (54.64 KиБ) Видяна 5454 пъти

Прикачен файл

2013-07-11_113005.png
Схема на разширителя-преливник
2013-07-11_113005.png (18.21 KиБ) Видяна 5454 пъти

Прикачен файл

2013-07-11_110236.png Кантата :):):)
Последна промяна от Bultiger на пет юли 12, 2013 9:21 am, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
Bultiger написа:
lov написа:
Аз освен решаването на проблемите с охлаждането не съм търсил някакво друго подобрение но се се оказа че след тази интервенция постигнах доста по високи температури при същите тези панели. Логично обяснение нямам...
Абе аз май се сещам защо се е подобрило - поради перфектното обезвъздушаване...както писах някъде...при мен като завря гадината след това не можа да се обезвъздуши добре сума време, помпата шумеше и докато изкарах въздуха преточих 2/3 от течността в системата и на изхода на серпентината беше студено през цялото това време - като злезе въздуха - сциркулацията се оправи.
Както ме учеше навреме учителя ми про ДВГ в техникума "ВЪЗДУХА Е ВРАГ No1 на Дизеловата горивна апаратура"... аз бих допълнил - и на всяка соларна система/парно :):):)
Та...и аз действам в момента по решението на колегата lov, направих си разширител/преливник от ... старовремска канта за безалкохолно....:), неръждаем, носи и на налягане ако на някой му трЕбва...с изводи и отвори на върха...абе - като за разширител правена :)
По молба на Иво - слагам следните картинки, до които се стигна след разговори IP to IP (това само за по-голяма нАучност на изложението го пиша) :):):)
Ето принципната схема на системата с преливник, показал съм 3 колектора - щото моите са толкова.
Също така - схема на самия преливник и снимка на КАНТАТА :):):)
Като "имплементирам" устройството в моята система ще наснимам и ще сложа реални снимки
Този съд е идеален за затворена система Дрейн бег ,защо не се замислиш за реализацията и !
lov - майстор
.
Още един таралеж в гащите ли???

Системата доказано работи дори и при прегряване. Вчера тоест завчера точно в най големия пек са ми спирали тока за 2 часа. Никакви проблеми. След като разговарях с колегата по едно време ми мина мързела и се възкачих на покрива от любопитство все пак да погледна. Никаква разлика в нивото от пролетта кога им правих преглед. Е има някакви 2-3мм разлика в нивото но едва ли са толкова показателни.
Всъщност като се замисля дори и да се образуват парни мехури то те избутват течността от тръбата която попадайки в разширителния съд от своя страна избутват същото количество в панела по студена. И така макар и малка се получава циркулация. Нещо като аерлифт помпите.
Предположението ми е чисто теоретично.
saraneron - специалист
lov написа:
.
Още един таралеж в гащите ли???

Системата доказано работи дори и при прегряване. Вчера тоест завчера точно в най големия пек са ми спирали тока за 2 часа. Никакви проблеми. След като разговарях с колегата по едно време ми мина мързела и се възкачих на покрива от любопитство все пак да погледна. Никаква разлика в нивото от пролетта кога им правих преглед. Е има някакви 2-3мм разлика в нивото но едва ли са толкова показателни.
Всъщност като се замисля дори и да се образуват парни мехури то те избутват течността от тръбата която попадайки в разширителния съд от своя страна избутват същото количество в панела по студена. И така макар и малка се получава циркулация. Нещо като аерлифт помпите.
Предположението ми е чисто теоретично.
На кое казваш таралеж ,не виждам място за тревога ако има такъв момент ,сподели опасенията аргоментирано!
Последна промяна от saraneron на пет юли 12, 2013 4:42 pm, променено общо 1 път.

Тема "Възвартен клапан за соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: