Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Стефан - майстор
Anonymous написа:
благодаря,точно така си мисля да направя това със сухата мазилка не ми харесва
Не разбирам защо трябва да си Гост и не се регистрираш? Може би аз съм един от малкото във форума, участващ със собственото си име и нямам причини да се срамувам от това!!! Вярно е, че много хора влизат във форума за забавление или за съвети, но аз го възприемам напълно сериозно и се стремя да съм полезен. Доколко успявам, е отделен въпрос. Зависи на колко бири съм/ Това беше майтап /.
HD - специалист
Здравейте на всички!

Току-що се регистрирах, и това е първият ми пост :)
След около месец-два ми предстои да се нанасям в ново жилище, и ми се иска в коридора (а и не само) да ни налепя гранитогрес или теракот (ще питам и за това, кое е по-добро, но по-късно). Сега в момента също е с балатум, и също искам да попитам относно махането му - при положение, че ще се слага гранитогрес после, мога ли и аз с длетото да направя канали, само че не ми стана много ясна тази технология, бихте ли ми разяснили малко.
Сори за може би малко тъпите въпроси, обаче съм много неопитен в тая област, а понеже нямам пари за майстори (пък и колкото повечето оттях ще си го направя и сам), ще се наложи сам и родители/приятели да помагат :wink:

Благодаря предварително!
masteradmin - майстор
По добре вземи и го отлепи с ръце, аз съм махал няколко пъти. "Майсторите" някъде са лиснали кофа Ц200, а другаде въобще няма. Така че не се отказвай на първия метър. Подхвани го от сам от там все от някъде ще поддаде. Там където е здраво захванал просто се къса и остават едни островчета плат. След като отлепиш по голямата част от балатума с чук и длето махаш най големите парчета плат. Щом има балатум пода със сигурност не е нивелиран, така или иначе ще правиш замазка и всичко ще отиде отдолу.
HD - специалист
Не мина много време, и аз наистина опрях до ремонта на коридора :-D :-D :-D
Има няма 4 години :lol:

Сега подред:
Балатума беше доста здраво залепен, дърпахме го с един приятел, и двамата сме сравнително яки, обаче по средата на коридора той надделя. Сетих се с един мекетен нож да го нарежа по дължина на ивици от по около 50-60 см, и така ивица по ивица надделяхме :wink:
Отдолу като лъсна една "вуна" :-D :-D :-D
Тези власинки, които се споменават и в по-горните постове.
Като петната с вуната бяха някъде може би на около 40% от общата площ на коридора ... Защото някъде балатума не беше залепен добре, някъде се отлепи с мъничко от мазилката.
Пробвахме махане по механичен път, обаче не ставаше особено.
Случайно имах технически ацетон под ръка - с него стана перфектно!
Поливаш едно петънце така колкото средно голяма тава, чакаш малко, и после с една шпакла много лесно се изстъргва вълната.
Отдолу остава само това бяло лепило (предполагам Ц200?), което може да се махне с една телена четка, или с телена четка за дрелка например. Поостъргахме го колкото можахме, то така или иначе си е здрава основа.
При цялата тази операция си осигурете проветряемост на помещението :!:
Мога да кажа, че малко (поне половин час) след почистването миризмата на ацетона изчезва напълно, стига да се проветри добре.
След това грундирах с някакъв грунд на Леко (един розов, разрежда се с вода), и понеже много бързо попиваше, а и самия грунд го ползвам за пръв път, го грундирах общо сигурно 2-3 пъти, ейтака за по-сигурно :wink:

Ето, след грундирането:
Изображение

Тези "стъпки" от стария балатум ги сложих, за да може да минаваме през коридора все пак.
След това налепих гранитогрес, като мога да кажа, че теракола (Церезит СМ11) залепва доста здраво.

Пропуснах да кажа, че отидоха около 6 литра ацетон (намерих го най-евтин по почти 5 лв), като площта е някъде около 5-6 квадрата.
Може и по-икономично, но чак накрая се сетих да пробия капачката и да църкам на струйка, а не да поливам сякаш поливам доматите :-D

Коридора вече е със залепени плочки (днес го довърших съвсем), утре мисля да фугирам, да боядисам стените в жълтеникакво (взех някакъв латекс на GeniusPro цвят "шафран", хубав ли е, не е ли, ще го видим), и накрая понеже ми писна от тия тъпи плочки, реших да направя первазите (цоклите) от тия ПВЦ за ламината където са, само дето днес не намерих подходящи по цвят. А, и да облека прагчето на входната врата с плочки.

Ето как изглежда:
Изображение

Учудих се на това как може коридора да е толкова крив - стените не са успоредни една с друга, самите те сами по себе си не са прави, ами и те са "заоблени", къде навън, къде навътре ...,
Пода, ужас и той, в средата по-висок, в краищата нисък, все едно е част от сфера.
Колко плочки изхабих докато режа клинчета за кривите места :sad:
Замазки не съм правил, изравних с материал (теракол), получи се общо взето добре, но ще видим след като фугирам ...

Още веднъж се убеждавам, че този форум е много полезен, много неща съм научил оттук, и колко още ще уча ...
panalov - специалист
Тия клинчета можеше да ги избегнеш като започнеш не с цяла плочка от едната страна на коридора а с половин плочка и щеше да завършиш примерно с 2/3 плочка от другата страна.
Иначе браво, добре си се справил.
HD - специалист
panalov написа:
Тия клинчета можеше да ги избегнеш като започнеш не с цяла плочка от едната страна на коридора а с половин плочка и щеше да завършиш примерно с 2/3 плочка от другата страна.
Иначе браво, добре си се справил.
Дам, така си мислех в началото да направя, ама се оказа, че водещата плочка ми е тази ейтам в ляво до ръба (външния ъгъл), където е пакетчето с кръстчетата ..., при което в този малкия коридор (на преден план дето е) ми се получиха клинчета и от двете страни, ама те са 5-6 клинчета, но ми дадоха зор :-D Иначе в другия коридор (в ляво) само от едната страна рязах по около 1/3 плочка, ама и тя на клин :-D
Както и да е, след малко отивам да фугирам :-D

П.П. Тая водеща плочка я съобразих, защото мислех да правя цоклите също от гранитогреса, но понеже ми се стори много трудоемко и много ми писна, вчера реших да ги направя с ПВЦ первази (като за ламинат), при това положение май няма значение накъде са плочките, ама карай.
шоп - майстор
HD,
страхотно се получава и определено си вложил много труд.

Сега да кажа и аз едно две мнения. GeniusPro цвят "шафран" е много качествен латекс който покрива от една ръка и наистина с един литър се покриват 10 квадрата. При мен даже доста повече от 10 кв, но...има мат и гланц. Ако си взел гланц имай впредвид, че стените трябва да са ти ИДЕАЛНО шпакловани. При мен в една спалня се получи горе-долу, шпакловката бе добра, но има един момент в които светлината от големия прозорец пада върху стената не ми харесва. Мисля, че за коридора, ти няма да имаш този проблем.

За балатума...
преди време се помъчих с един, видях, че няма мърдане и ще си изгубя много време и труд и го изгорих с бензиновата лампа:-))))
Малко чад има, но с един вентилатор и една шпакла за час оправих 20 ина квадрата:-)
donaddt - помощник
Имам два въпроса:
Откъде да намеря технически ацетон? (Може би от магазин за строителни материали или железария?)
Колко време се изчаква преди да се остържат островчетата със шпакла? (5 мин. 10 мин. или повече).
Почти в цялата стая остана от долния слой на балатума.

Прикачен файл

PA230001.JPG
PA230001.JPG (98.25 KиБ) Видяна 9674 пъти
HD - специалист
donaddt написа:
Имам два въпроса:
Откъде да намеря технически ацетон? (Може би от магазин за строителни материали или железария?)
Колко време се изчаква преди да се остържат островчетата със шпакла? (5 мин. 10 мин. или повече).
Почти в цялата стая остана от долния слой на балатума.
Аз на ЛС вече ти писах откъде, но да кажа и тук - има го във всяка една железария, също така в големите строителни магазини - Практикер, Баумакс, Бриколаж и т.н., вече зависи къде на каква цена е.
Колко време се изчаква - ми не съм засичал, но може би полвин или максимум 1 минута, защото ацетона бързо се изпарява и трябва да побързаш. Бе то се усеща, заливаш едно петънце колкото чиния, и от единия край го започваш, ако не става, чакаш още малко и пак пробваш, и т.н. :-D
И да не го изстържеш чак на 100% не се притеснявай, днешните лепила за плочки вършат чудеса :-D , като преди това задължително грундирай, може и два пъти, зависи от грунда!
donaddt - помощник
Жив и здрав да си HD! Обяснил си го много хубаво. И това с дупките на капачката - приложих го.
Купих 1 л от Бриколаж за 8 лв. Все пак е неделя. Утре ще потърся из железариите. Изчакването е толкова: около 1 минута. 1 литър ми отиде за 2,5 кв. м. Страшно лесно е, все едно остъргваш леко загорелите макарони от тавата. С миризмата свикнах, все едно съм прекалила с лакочистител. Пък аз съм като куче.
Слагам една снимка, където си личи границата. Там, където не е чистено, все едно е китеник. А на почистеното даже на места се остъргва и лепилото.

Прикачен файл

PA240019.JPG
PA240019.JPG (123 KиБ) Видяна 9634 пъти

Тема "сваляне на балатум" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: