• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко за дърводелството
Илчо Илиев - майстор
Не те съветвам да вземаш този мотор, освен ако има къде и с кого да го смениш за по-ниско оборотен..
Порови из продавалника,а и тук из форума и макар търговията да не се толерира, може да си намериш нещо подходящо..
Не знам какви мотори има монофазни и дали ще намериш баш каквото трябва,но пробвай и варианта трифазен "обърнат" на монофазен, пада доста мощността,но пък се намират по-лесно на добра цена..
Банцинга не е лош и особено с тези леки колела ще се развърта лесно и с малък мотор... На моя му е зор развъртането и с 10 Kw.

Изображение
Jorky - специалист
Ами той,банцига още не е напълно завършен,трябват му капаци и плот,но това не ми е проблем.
Не знам,ако взема някой 2-3-киловатов мотор дали ще го подкарам!Един търговец на скрап ми дава 5,5kw 950 оборота,ама и него няма да го подкарам сигурно!
Jorky - специалист
Илчо Илиев написа:
Не те съветвам да вземаш този мотор, освен ако има къде и с кого да го смениш за по-ниско оборотен..
Порови из продавалника,а и тук из форума и макар търговията да не се толерира, може да си намериш нещо подходящо..
Не знам какви мотори има монофазни и дали ще намериш баш каквото трябва,но пробвай и варианта трифазен "обърнат" на монофазен, пада доста мощността,но пък се намират по-лесно на добра цена..
Банцинга не е лош и особено с тези леки колела ще се развърта лесно и с малък мотор... На моя му е зор развъртането и с 10 Kw.

Изображение
А твоя е доста здрав,заводско производство масивен банциг.
Илчо Илиев - майстор
Jorky написа:
Ами той,банцига още не е напълно завършен,трябват му капаци и плот,но това не ми е проблем.
Не знам,ако взема някой 2-3-киловатов мотор дали ще го подкарам!Един търговец на скрап ми дава 5,5kw 950 оборота,ама и него няма да го подкарам сигурно!

Кое те притеснява, 5,5 мотор е доста големичък за твоя банцинг, но поне няма да се притесняваш за мощност, дори ако е на монофазно захранване, макар,че не съм много на "ти " с токовете и не знам дали може да стане..
Ти всъщност какъв имаш, според мен , ако не товариш машината да бичиш трупи, смятам,че и 1,1 ще го върти, все пак , като видиш,че замалява, ще спреш и ще режеш това, което може..
На моя се бичат сериозни трупи и няма проблем,но до някога ще си взема нещо малко, като твоя за дребни неща,че понякога въртя тая пущина да режа дъсчици и летвички...
На банцинга е важно да не му бият колелата и да не са високи оборотите, лентата да е заточена и залепена както трябва и няма да имаш проблеми...
Ся , има за довършване, предпазители си направи от OSB и дъски, но гледай да има разстояние между колелото и предпазителя поне 5 см,че ако гръмне лента , да не я намотае, да има място къде да бяга от колелото,че иначе я хвърляш..
Линеал може да си направиш от П образно желязо и две парчета винкел с надлъжни канали,но става и с добре изправена гредичка и две стеги..
За плот може да ползваш дебел гитенакс,иначе става и ако направиш стабилна рамка с оребрения и 2-3 мм ламарина, като трябва да се направи и конусна кутийка за тапа,е ако намериш по вторични готов плот е най-добре,но....,а в краен вариант става и дървен..
Когато човек има мерак, винаги постига целите си!

п.п. какво смяташ да режеш основно на тая машина..
Jorky - специалист
Илчо Илиев написа:
Jorky написа:

Кое те притеснява, 5,5 мотор е доста големичък за твоя банцинг, но поне няма да се притесняваш за мощност, дори ако е на монофазно захранване, макар,че не съм много на "ти " с токовете и не знам дали може да стане..
Ти всъщност какъв имаш, според мен , ако не товариш машината да бичиш трупи, смятам,че и 1,1 ще го върти, все пак , като видиш,че замалява, ще спреш и ще режеш това, което може..
На моя се бичат сериозни трупи и няма проблем,но до някога ще си взема нещо малко, като твоя за дребни неща,че понякога въртя тая пущина да режа дъсчици и летвички...
На банцинга е важно да не му бият колелата и да не са високи оборотите, лентата да е заточена и залепена както трябва и няма да имаш проблеми...
Ся , има за довършване, предпазители си направи от OSB и дъски, но гледай да има разстояние между колелото и предпазителя поне 5 см,че ако гръмне лента , да не я намотае, да има място къде да бяга от колелото,че иначе я хвърляш..
Линеал може да си направиш от П образно желязо и две парчета винкел с надлъжни канали,но става и с добре изправена гредичка и две стеги..
За плот може да ползваш дебел гитенакс,иначе става и ако направиш стабилна рамка с оребрения и 2-3 мм ламарина, като трябва да се направи и конусна кутийка за тапа,е ако намериш по вторични готов плот е най-добре,но....,а в краен вариант става и дървен..
Когато човек има мерак, винаги постига целите си!

п.п. какво смяташ да режеш основно на тая машина..

Благодаря за изчерпателния отговор,но на мен най-големия проблем ми е,че нямам трифазно напрежение,а монофазно!И имам два варианта,първият е да намеря трифазен мотор и да го пусна с кондезатори на монофазно напрежение,но не знам какъв да е моторът(колко да е мощен,какви обороти да е,какви кондензатори трябват за него и с какво мога да го пусна с ПВ по-мощно или с ключ рига),а втория вариант,който мисля,че е по-лесен е да намеря подходящ монофазен мотор,обаче не знам какви обороти да е,а за мощността мисля,че 2,2kw ще е най-добра за моята машинка.Колкото до лентата и колелата,това го знам,че трябва да са изрядни.
Иначе плот си има,но е малко крив,него ще го мисля по-на там.Искам първо да намеря подходящия мотор,дали трифазен или монофазен няма значение,но да го пусна да го видя,че работи,а после другите работи малко по-малко ще ги правим с чичо ми.
big_death - специалист
Колега, ами ти си си намерил правилния отговор , търси си 2.2.кв. трифазен ниско оборетен мотор, който да го вържеш на монофазан и да палиш с ключ РИГА . Няма смисъл да си правиш други експерименти , а може и да речем 1.1. мофазен, или 2,2 монофазен , но както спомена колегата с макарите да докарете до 700 -900 об/мин на големите колела , или тва ще рече че 4 оборота на шайбата на мотора да завъртат 1 път голямата шайба на банцига !
bimbaeco - майстор
Според мен оборотите на мотора не са толкова критични, защото може да ги нагласиш с шайбите. Целта е лентата да се движи с между 8 и 10 метра в секунда. 2,2 киловата е доста много, ако наистина не смяташ да бичиш трупи. Аз мисля, че и с по-маломощен двигател ще се справиш. Може да отидеш на http://www.woodgears.ca. Там един луд канадец прави страшни машини (има вече 3 самоделни банцига). За всеки от тях има много статии как са построени и какви са им параметрите. Първият от тях, който е и най-голям, го движи с 400-ватов мотор, така че помисли.
Моят банциг (който в момента реставрирам, както казах по-горе) е с преработен трифазен двигател и не ми харесва как работи. При първа възможност ще си купя монофазен. Скоро изпуснах един идеален в "Продавалник" и още ме е яд, но доста често има добри оферти там.

Мишо
Jorky - специалист
Ами сега в момента има в"Продавалник"един монофазен мотор,устройва ме сумата,но оборотите са 2800,ако банцига ще работи с него го поръчвам още утре!
Аз лично си мисля,че би трябвало да стане,защото сегашната шайба е 36см. а шайбата на предишния мотор беше 9см. и бяха сметнати на 700 оборота да работи банцига.
Jorky - специалист
Ами сега в момента има в"Продавалник"един монофазен мотор,устройва ме сумата,но оборотите са 2800,ако банцига ще работи с него го поръчвам още утре!
Аз лично си мисля,че би трябвало да стане,защото сегашната шайба е 36см. а шайбата на предишния мотор беше 9см. и бяха сметнати на 700 оборота да работи банцига.
bimbaeco - майстор
С тези шайби 1:4 точно толкова излиза. Сега гледах на Шепах големия банциг (Basto 5-2) и е горе долу с такива параметри на двигателя (2600 об./мин. и 2 кв.), даже лентата я движи с между 12 и 20 м/сек.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Електромотор за банциг!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: