Не искам да бича.Просто с тази люлка не ми е удобно.Искам да попитам единствено, ще мога ли да режа дърва с този диск и тези обороти?Не смятам да ставам търговец или да правя манифактура. Искам чисто и просто да режа дърва без да ги въртя , нагласям и да държа люлки и там подобни.Може и техниката да не ми е правилна ама най ми е добре с плот.
В общи линии ще стане ,но за напречно рязане е най-добре на люлка, на плот , едно,че е много по-опасно,а и особено големи и дебели дървета е много трудно да се режат, защото и най-малкото усукване и триона затяга, ролята на люлката е точно за това, да се движи дървото е една равнина с триона, за да няма усукване и затягане...
На циркуляр с размери като твоя се режат дървета с дебелина до към 25 см, а по-сериозни дърва са за моторна резачка...
Казваш,че не ти се занимавало с люлка и да въртиш дървото, от това си вадя извод,че люлката не е добре направена, щендрите са големи и губиш много от работната част на триона..
Навремето бяхме правили една резачка с бензинов мотор(двуцилиндров руски 10-12 кс), в началото ползвахме Ф500 трион,но.... дървета по-дебели трябваше много да се въртят и за да не правим наново ос и щендри, които бяхме взели готови, взехме трион Ф 650, което оправи нещата и можех да режа и плочи,макар пак с превъртане...и всичко това заради огромните щендри...
Ако имаш възможност , вземи си направи нова ос, като за щендър се ползва дебелостенна тръба с два лагера , а не старите черупкови кютюци...
Една друга хитрина, ако има от къде да намериш подходящ маховик да сложиш, ще увеличиш КПД-то на мотора..