Всичко за дърводелството
Не искам да бича.Просто с тази люлка не ми е удобно.Искам да попитам единствено, ще мога ли да режа дърва с този диск и тези обороти?Не смятам да ставам търговец или да правя манифактура. Искам чисто и просто да режа дърва без да ги въртя , нагласям и да държа люлки и там подобни.Може и техниката да не ми е правилна ама най ми е добре с плот.
Илчо Илиев - майстор
В общи линии ще стане ,но за напречно рязане е най-добре на люлка, на плот , едно,че е много по-опасно,а и особено големи и дебели дървета е много трудно да се режат, защото и най-малкото усукване и триона затяга, ролята на люлката е точно за това, да се движи дървото е една равнина с триона, за да няма усукване и затягане...
На циркуляр с размери като твоя се режат дървета с дебелина до към 25 см, а по-сериозни дърва са за моторна резачка...
Казваш,че не ти се занимавало с люлка и да въртиш дървото, от това си вадя извод,че люлката не е добре направена, щендрите са големи и губиш много от работната част на триона..
Навремето бяхме правили една резачка с бензинов мотор(двуцилиндров руски 10-12 кс), в началото ползвахме Ф500 трион,но.... дървета по-дебели трябваше много да се въртят и за да не правим наново ос и щендри, които бяхме взели готови, взехме трион Ф 650, което оправи нещата и можех да режа и плочи,макар пак с превъртане...и всичко това заради огромните щендри...
Ако имаш възможност , вземи си направи нова ос, като за щендър се ползва дебелостенна тръба с два лагера , а не старите черупкови кютюци...
Една друга хитрина, ако има от къде да намериш подходящ маховик да сложиш, ще увеличиш КПД-то на мотора..
Сигурно си прав , че люлката не е сносно направена.А този маховик дори и да го намеря нямам никаква идея какво да го направя.А само люлката може ли да се подобри без да сменям оси лагери и въобще без да барам нищо друго?
Илчо Илиев - майстор
Винаги всичко може, стига да си заслужава...
Ако качиш някоя снимка ще ми е по-лесно да видим проблема и как да се реши по най-лесния и евтин начин..
За маховик, може да използваш маховик от двигател на кола или някакъв подобен и ако има възможност...място на ремъчната шайба на ел. мотора да го закрепиш, ще има осезаем ефект..
Ти не каза взел ли си големия трион или сондираш мнения все още..
По принцип с големия трион има шанс да реже по-добре от колкото с малкия, заради функцията му на маховик и по-голямата периферна скорост, но пак ти казвам,че не бива да се товари..
На мен ми се струва,че основния ти проблем е от люлката, трябва да се огледа как може да се подсили,за да не се усуква и как да се увеличи хода към триона и смятам,че ще си доволен.
п.п. Ако не е проблем, пиши от къде си, ако си ми наблизо, може да ти дам такъв трион за проба,а и да огледаме на място резачката...
Илчо Илиев - майстор
Изображение

Изображение

Това е резачката ми за трактора, може да вземеш идея как да си направиш твоята,че да нямаш големи загуби на триона...
Ами аз имам от къде да взема по- голям диск, но трябва да махна люлката.Не знам как се качват снимки и не ми се занимава.Благодаря за информацията, и снимките.Смятам , че ще "измайсторя" по-добра люлка, но ще трябва и да преправям малко станока в предната част.А и само сондирам, дали ще има положителен ефект с по-голям диск(не съм купил).

Тема "Въпрос за циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: