Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
kamen123 - напреднал
Здравейте

Интересни неща виждам из форума. Не можах да намеря тема и реших да питам. Искам да пусна помпа за слънчев бойлер с колектор.

Имам помпа от пералня Перла, която е разглобена отдавна. Прикачвам снимка. Има етикет 130W, 35 l/min. Знаете ли с каква схема може да я включа?

Такива помпи загрявали. С последователно включена крушка около 60 W дали мога да намаля мощността и да не загрява?
Прикачен файл:
pompa.jpg
todortv - майстор
Включва се директно в мрежата. За загряването е така, но си има вентилатор за целта.
Каква е разликата в нивата на колектора и бойлера? Не съм сигурен, че ще свърши работа за целта.
vlax - майстор
[img]http://www.picvalley.net/u/1544/78 ... .JPG[/img]
Това е моята помпа,която ми служи вярно вече 10 години.
От автомобил е на 12 V за 30 лв втора употреба.
Става за денивилация до 2м и 20 см.
kamen123 - напреднал
Благодаря за помощта.
todortv написа:
Каква е разликата в нивата на колектора и бойлера? Не съм сигурен, че ще свърши работа за целта.
Долната част на бойлера е няколко см над колектора.

Като се включи помпата и като се изравни нивото на водата излиза че помпата качва около 10 см. Скоро мисля да разбера дали ще се справи.
zmiori - специалист
todortv написа:
Включва се директно в мрежата. За загряването е така, но си има вентилатор за целта.
Ще му върши, поне докато събере парички за друга.
Слагаи смело, колега и си събери парички за нещо малко по истинско. И аз започнах с такава. Изкарах година с нея и и се случи нещо много интересно. Уж работи /на ухо/ а панела прегрява. Оказа се че ротора се е "отлепил" от вала и се върти около него.
Дано да успееш лесно да я куплираш към системата. Аз се видях в чудо. Входа и /на помпата/ бе сигурно 45-50 мм. а системата бе на 20мм.
kamen123 - напреднал
тази част вече е готова
zmiori написа:
Дано да успееш лесно да я куплираш към системата. Аз се видях в чудо. Входа и /на помпата/ бе сигурно 45-50 мм. а системата бе на 20мм.
ето снимка
Прикачен файл:
pompa2.jpg
сега е на ред тока, ако тръгне с понижена мощност през лампа 60,75 или 100 вата ще изкара повече от година и няма да загрява
zmiori - специалист
Няма да загрява, нали си има турбинка. Аз докато я ползвах е имало случаи да работи по 4-5 часа без да спре.
Трябва дас пробваш. Слагаш лампа и пускаш, работи примерно 30 мин. и я пипаш /мериш температурата :-D /. оставяш я да истине или я пускаш на другия ден по същото време и пак 30 мин. ама без лампа и пак" мериш" температурата.
А ко и я накараш да се "потруди" докато правиш теста с 3-4 метра маркуч и еда кофа с вода, ще е по истински /теста де/.
Успех.
alsted - майстор
Не мисля, че така ще тръгне. Там дето си мушнал зелената жица е за зануляване.
Прикачен файл:
грешка.JPG
грешка.JPG (12.46 KиБ) Видяна 4613 пъти
Двете намотки се връзват последователно (от едната в другата). Ако не тръгне - най-вероятно не си уцелил "начало" с "край". Просто ги разменяш. То въпросната връзка би трябвало да си я има.
По-сериозен проблем допускам, че ще имаш с херметизацията. Характерен проблем е семеринга.
Относно загряването: тя би трябвало да работи на интервали. Така си е проектирана, но и в система на слънчев колектор би трябвало да осигуриш някакво управление. В смисъл - водата тябва да се върти, докато температурата й е с няколко градуса по-висока ...
Не мисля, че е уместно последователно връзването на крушка - ротора не е навит ...
kamen123 - напреднал
още не съм стигнал до третата жица, на снимката има само заземяване и единя край на намотките, другия край не може с кабелна обувка и ще трябва да запоя за жичката

някъде из нета някои беше писал че пускал такава помпа през лампа и аз ще пробвам
fox_vt - майстор
Тия помпи имат много голям дебит :idea: Тя докато тръгне трябва да спира,но не знам какво ти е управлението на солара.Ако работи циклично може и да оцелее.

Тема "Пускане помпа от Перла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: